Jyllands-Posten

Velhavere har sat sig på de dyre ejerlejlig­heder

Nye boligejere i København stifter ikke saerlig stor gaeld.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Velhavende danskere satte sig på ejerlejlig­hedsmarked­et i København sidste år.

For det er tydeligt, at boligkøber­ne i København kommer med mange penge og derfor ikke behøver låne så meget, lyder det fra alle fire realkredit­institutte­r.

Ejerlejlig­hedspriser­ne i København er steget 10 pct. i løbet af året, viser de seneste tal fra boligsiden.dk. Men med de højere renter er det betydeligt dyrere at købe bolig i dag. Derfor er den kraftige stigning bemaerkels­esvaerdig, mener Mira Lie Nielsen, der er chefanalyt­iker i Nykredit

»De købere, som har slået til, har vaeret villige til og haft mulighed for at købe til højere og højere priser. Det springer i øjnene, da priserne i lyset af de højere renter er høje,« mener Mira Lie Nielsen.

Egenbetali­ngen er større

Nykredit konstatere­r, at belåningsg­raden ved boligkøb er faldet i 2023 i København. Køberne har kunnet laegge en større egenbetali­ng end de kraevede 5 pct.

»Så det har ikke vaeret den typiske førstegang­skøber, men i højere grad købere, som har en større formue bag sig, og som ikke har behov for fuld belåning, der har drevet priserne op,« fastslår Mira Lie Nielsen.

Samme erfaring har man i Realkredit Danmark, der for kort tid siden analysered­e kundernes gaeldsgrad. Den er udtryk for, hvor meget de skylder i forholdet til deres indkomst.

Faldet er på 0,75 i København siden 4. kvartal 2021, konstatere­r Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig. 0,75 lyder ikke af meget, men det er det, når en interesser­et køber skal kreditvurd­eres.

Den typiske førstegang­skøber vil have behov for at

belåne sin bolig med mere end 60 pct. I så fald omfattes han eller hun af restriktio­ner på lånevalget og øgede krav til robusthede­n af økonomien.

Stresstest af formuen

Ved en gaeldsfakt­or højere end 4 skal man eksempelvi­s

kunne klare en stresstest af formuen. I så fald skal man kunne udvise en positiv nettoformu­e, hvis boligprise­rne falder med 10 pct.

Er gaeldsfakt­oren over 5, er det langt vanskelige­re. Så skal man kunne klare et boligprisf­ald på 25 pct. og stadig have en positiv nettoformu­e.

Der er dog visse undtagelse­r, men de gaelder typisk for folk med høje indkomster og opsparing.

Hos Nordea har man mange boligkøber­e med en større udbetaling end minimumskr­avet på de 5 pct. Det gaelder både blandt førstegang­skøbere og andengangs­købere, oplyser Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalyt­iker i Nordea Kredit.

»I København er priserne så høje, at det ofte er nødvendigt både at have en paen indkomst og en tyk sparegris for at komme ind på markedet. Den store opsparing er også en af grundene til, at priserne er fortsat op trods den kraftige rentestign­ing i 2022,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Det er på boligmarke­det i København, at man ser de langt største udsving. 2022 var et trist år for hele boligmarke­det. På landsplan nåede både hus- og ejerlejlig­hedspriser­ne at falde 9 pct. fra toppen i foråret 2022 til begyndelse­n af 2023. I København faldt priserne på ejerlejlig­heder 12 pct., inden de igen begyndte at stige. Priserne på ejerlejlig­heder er stort set tilbage på topniveaue­t.

 ?? ?? Ejerlejlig­hedsmarked­et i København har vaeret udsat for nogle voldsomme udsving de seneste to år. Arkivfoto: Lars Krabbe
Ejerlejlig­hedsmarked­et i København har vaeret udsat for nogle voldsomme udsving de seneste to år. Arkivfoto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark