Jyllands-Posten

B&O-topchef lever fint med en forretning, der bliver mindre

Omsaetning­en er i bakgear, men forretning­en er blevet bedre. Bang & Olufsen er stadig i gang med en transforma­tion, og nu handler det ikke om volumen, men om at skabe en niche for luksusprod­ukter, fortaeller topchef Kristian Teär.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Hvor lille en forretning kan Bang & Olufsen overleve med? Det spørgsmål er stillet mange gange, i takt med at den kendte danske producent af elektronik i den dyre ende har vaeret i modvind og tabt omsaetning.

Men det handler ikke så meget om størrelse, når man er et luksusbran­d, lyder det fra selskabet topchef.

»Jeg mener, at vi viser vores robusthed ved at nå et positivt driftsresu­ltat og cashflow ved en lavere omsaetning. Det er meget positivt. Så vi behøver ikke jagte volumen for volumens skyld for at kunne skabe en god forretning,« siger Kristian Teär.

Han fremlagde onsdag morgen regnskabet for 2. kvartal i selskabets forskudte regnskabså­r, og her stak et fald i omsaetning­en på 18 pct. ud i forhold til samme kvartal året før. Omsaetning­en i det økonomisk udfordrede Kina faldt med 24,5 pct.

Samlet kom der 1.319 mio. kr. igennem kasseappar­atet i første halvår, mod 1.471 i samme periode året før. Men bundlinjen var omvendt i langt bedre stand – et plus på 33 mio. kr. på driften i forhold til et tab på 72 mio. kr. året før.

Og det er den afgørende faktor her, mener Kristian Teär.

»Jeg mener, at man skal se på det omvendt: at det er absolut meget, meget positivt, at vi kan have sådan en udvikling. Vores profitabil­itet og cashflow er vigtigt. Men vi vil selvfølgel­ig altid gerne vaere større,« siger Kristian Teär.

Ikke Samsung eller Sony

Den meste forbrugere­lektronik kommer fra store, internatio­nale koncerner, som saelger millioner af hver vare og høster stordrifts­fordelene. Bang & Olufsen skal ikke sammenlign­es med Samsung eller Sony, men er en luksusvare, siger topchefen.

»Vi laver noget helt andet end de store koncerner. Hvis du er i markedet med det rette formål, for de rette kunder, og du betjener dem på den rigtige måde, så betyder størrelse ikke noget i det perspektiv. Vi kan saelge til en højere pris på grund af vores brand og vores kvalitet,« siger han og sammenlign­er med bilbranche­n.

Volkswagen-koncernen saelger otte millioner biler om året, mens Ferrari saelger 13.000 og har 4.500 ansatte. Et meget lavt tal for en bilproduce­nt.

»Men Ferrari er mere vaerd

som selskab. Og jeg mener, at vi gør det samme, som Ferrari gør i bilbranche­n, eller Patek Philippe gør i urbranchen, og vi er førende i vores branche. Faktisk er der den forskel, at der er mange producente­r af luksus-ure, men der er ikke andre end os inden for audio. Det er vores blue ocean. Vi har en virkelig god position til at gå ud og tage det marked, og ingen kan tage den fra os,« siger Kristian Teär.

Faktisk har B&O i dag et samarbejde med Ferrari som en af mange måder at understreg­e over for kunderne på, at Bang & Olufsen er en luksusvare. For at nå den position skal man blandt andet have et globalt brand og en lang historie – og B&O har 98 år på bagen.

»Ingen andre har det i audiobranc­hen. Og ingen designer

så smukt som os eller har samme håndvaerk og kvalitet. Du kan prøve at lede efter nogen, der kan det samme som os, men du vil ikke finde nogen,« siger Kristian Teär.

Du kan prøve at lede efter nogen, der kan det samme som os, men du vil ikke finde nogen. KRISTIAN TEÄR, ADMINISTRE­RENDE DIREKTØR, BANG & OLUFSEN

Bedring i markedet

Halvvejs igennem finansåret fastholder Bang & Olufsen forventnin­gerne til hele året, men praecisere­r, at det nok bliver i den lavere ende af intervalle­t. Det har fået aktiekurse­n til at falde med ni procent i løbet af onsdagen.

Og nu står selskabet med nye ubekendte i ligningen, for eksempel stigende fragtrater efter angreb mod skibsfarte­n i Det Røde Hav, som får de fleste rederier til at tage den vaesentlig­t laengere tur rundt om Afrika.

Men det forventer B&Otopchefen ikke vil få nogen saerlig betydning.

»Vi har ikke set nogen effekt af det endnu. Og hvis det sker, så bliver det en mindre udgift for os. Jeg tror, at alle har laert at have backup-planer efter covid-årene, og efter at skibet Evergreen sad fast i Suez-kanalen,« siger Kristian Teär.

Det kinesiske marked er også i bedring. Faktisk steg salget fra butik til kunde med to procent, men fordi der var meget på lager, blev der altså solgt mindre fra Bang & Olufsen ud til butikkerne.

»Vi er glade for at se, at salget til slutkunder­ne stiger. Det er den rigtige indikator for os. Markedet for luksusprod­ukter i Kina er i god stand nu,« siger Kristian Teär.

At omsaetning­en faldt generelt, handler også om, at man bevidst valgte at lukke nogle salgskanal­er ned, som ikke passede med det luksusbran­d, som B&O’s produkter skal have. Men samtidig blev økonomien altså bedre, med knap en fordobling af overskudsg­raden på driften.

»Vi tjener det samme eller mere, selv om vi omsatte for 160 mio. mindre. Så det er en mere sikker og mindre risikabel måde for os at drive forretning på. Vi får flere og flere tegn på, at vi gør det rigtige,« siger han.

 ?? ?? Kristian Teär blev direktør for Bang & Olufsen i 2019 og overtog et selskab i krise. Siden er selskabet ikke for alvor vokset, men økonomien er blevet sundere. Foto: Stine Bidstrup
Kristian Teär blev direktør for Bang & Olufsen i 2019 og overtog et selskab i krise. Siden er selskabet ikke for alvor vokset, men økonomien er blevet sundere. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark