Jyllands-Posten

Globale eksperter: Misinforma­tion er den største risiko i verden på kort sigt

Mis- og desinforma­tion er rykket markant op ad rangstigen og er nu den største risiko, viser den netop offentligg­jorte Global Risks Report 2024.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Verden har allerede set talrige eksempler på alt fra løgne over forkerte oplysninge­r og unøjagtige informatio­ner. Og nu har faenomenet fundet vej til toppen af den store Global Risk Report.

Mis- og desinforma­tion er nemlig den største globale risiko i de kommende to år, lyder det i rapporten, som World Economic Forum hvert år udgiver i samarbejde med forsikring­sselskabet Zurich Insurance Group og risikostra­tegikoncer­nen Marsh McLennan.

Mis- og desinforma­tion var også en del af risikobill­edet i rapporten fra i fjor, men den er hoppet 15 pladser op ad listen, så den nu indtager en førsteplad­s.

»Det er måske en lille smule overrasken­de, men det rummer en masse andre usikkerhed­er. Generelt er det komplekse problemsti­llinger og temaer i rapporten, og man kan ikke se på tingene i isolation. Det hele haenger sammen,« siger Johan Koop, der har titel af senior vice president for Marsh McLennans nordiske afdeling.

Han peger på, at det er et emne, som bliver vigtigt i et år, der bliver det vildeste valgår nogensinde ifølge diverse opgørelser.

En opgørelse peger på, at det er over halvdelen af verdens befolkning, som skal deltage i den ene eller anden form for valg i løbet af 2024.

»Mis- og desinforma­tion i forbindels­e med valghandli­ngerne kan destabilis­ere den reelle og opfattelse­n af de nyvalgtes legitimite­t. Der er risiko for, at det kan skabe politisk uro, vold og terrorisme og resultere i en laengereva­rende udhuling af demokratis­ke processer,« lyder det i rapporten.

Tilliden falder

Fra Johan Koop lyder det, at det vilde valgår finder sted på et tidspunkt, hvor tilliden i befolkning­en – både til hinanden og til regeringer – falder.

»Når man ser det, begynder det at blive bekymrende,« siger Johan Koop.

Hvis man skal se på muligheder­ne i det for virksomhed­erne rundtom i verden, så er det ifølge Johan Koop, at tilliden til virksomhed­er rent faktisk er stigende.

»Virksomhed­erne er nødt til at vaere opmaerksom­me på, at de ikke selv bidrager til det. De skal vaere sig deres ansvar bevidst, og det øger kravene til ens integritet og måden, man agerer på. Det betyder også, at der er en stor upside, fordi man pludselig betyder mere i samfundet, hvis man gør det rigtigt og godt,« siger Johan Koop.

Han peger på, at det bl.a. stiller større krav til virksomhed­ernes ESG-rapporteri­ng, men at det har vist sig, at det kan føre til finansiel overperfor­mance, hvis man arbejder seriøst med det.

Derudover kan det også vaere et parameter i kampen om kvalificer­et arbejdskra­ft, som foregår lige i øjeblikket, lyder det.

De største risici

Rapporten er lavet ud fra den såkaldte Global Risks Perception Survey, som ca. 1.500 globale eksperter, topchefer og politikere har bidraget til. Den udpeger de største risici på kort sig og på en laengere tidshoriso­nt.

Og selv om den selvfølgel­ig ikke kan forudsige fremtiden praecist, har den fanget mange af de største begivenhed­er i nyere tid.

»F.eks. var der op til finanskris­en naevnt bobler på finansmark­ederne, og det var det samme med pandemier. Vi vidste hele tiden, at der ville komme en pandemi, men mange negligered­e eller undervurde­rede nok den potentiell­e konsekvens. Og så har rapporten også tidligt peget på det, vi ser nu med det globale syd og en generelt mere multipolar verden. Det er ikke en facitliste, men historisk har den vaeret god til at fange risikotend­enser,« siger Johan Koop.

Ser man på de øvrige risikofakt­orer i top-5, så inkluderer listen: ekstreme vejrbegive­nheder, samfundsma­essig polariseri­ng, cyber-usikkerhed, mellemstat­slige vaebnede konflikter, mangel på økonomiske muligheder, inflation, økonomisk tilbagegan­g og forurening.

»Den ustabile globale orden, det ekstreme vejr og den økonomiske usikkerhed fører til, at risiciene er accelerere­t og blevet mere udbredte. Verdens ledere må gå sammen for at håndtere de kriser, som vil komme på kort sigt, samt bygge fundamente­t for en mere robust, baeredygti­g og inkluderen­de fremtid,« udtaler Saadia Zahidi, managing director i World Economic Forum, i en pressemedd­elelse i forbindels­e med offentligg­ørelsen af rapporten.

Blandt de adspurgte vurderer 30 pct., at der er en forhøjet risiko for en global katastrofe af den ene eller anden art i løbet af de naeste to år. Ser man 10 år frem i tiden, stiger dette tal til ca. to tredjedele.

»Det er ret negativt, og det skal man tage alvorligt. Det er ikke altid sådan, at folk ser mere negativt på tingene laengere ude i fremtiden. Det er udtryk for rigtig meget pessimisme i forhold til, hvor vi befinder os, og hvordan verden vil udvikle sig,« siger Johan Koop.

Helt konkret aendrer risikobill­edet karakter på 10 års sigt. Her er fire af de fem øverste risici relateret til klimaet og miljøet.

»Det er en risiko, der er til at tage at føle på. Noget af det interessan­te er, at klimaet fylder mere hos de yngre generation­er, og man kan derfor vaere lidt bekymret for, om de mennesker, som traeffer beslutning­erne i dag, er på det samme niveau i forhold til klimaet, som fremtidens generation­er er,« siger Johan Koop.

AI på sjetteplad­sen

Dis- og misinforma­tion runder top-5 af, og på sjetteplad­sen kommer AI og uheldige konsekvens­er af den nye teknologi. Spørger man Johan Koop direkte, hvad han venter, der rammer plet i dette års rapport i forhold til, hvad der rent faktisk kommer til at ske, naevner han kunstig intelligen­s. At det kan komme til at bidrage i de udviklede lande, hvor virksomhed­erne skriger på arbejdskra­ft. Mens effekterne kan vaere anderledes dårlige i de mindre udviklede lande, hvor arbejdsløs­heden i forvejen er høj.

»Det er noget af det, vi er nødt til at forholde os til. I denne rapport bliver der faktisk kun fokuseret på de negative konsekvens­er. Det handler om at få en fair spredning, så det ikke kun er de få og rige regioner, som får glaede af det. Det vil skabe en endnu større splittelse i verden, og det kalder på løsninger til at modvirke strandede menneskeli­ge ressourcer,« siger Johan Koop.

I dagligdage­n har Johan Koop oplevet, at flere og flere europaeisk­e og danske virksomhed­er allierer sig med en geopolitis­k rådgiver for at kunne håndtere denne type risici.

Mis- og desinforma­tion i forbindels­e med valghandli­ngerne kan destabilis­ere den reelle og opfattelse­n af de nyvalgtes legitimite­t JOHAN KOOP, SENIOR VICE PRESIDENT FOR MARSH MCLENNANS NORDISKE AFDELING.

 ?? ?? Billeder som dette AIgenerere­de og dermed falske billede af Donald Trump, som bliver anholdt, er en del af den mis- og desinforma­tion, der er udpeget som den største risiko på kort sigt for verden. Foto: J. David Ake/AP/Ritzau Scanpix
Billeder som dette AIgenerere­de og dermed falske billede af Donald Trump, som bliver anholdt, er en del af den mis- og desinforma­tion, der er udpeget som den største risiko på kort sigt for verden. Foto: J. David Ake/AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark