Jyllands-Posten

Virksomhed­erne bliver ramt på pengepunge­n: Nye krav koster milliarder

Hvert år skal danske virksomhed­er bruge flere milliarder for at leve op til EU’s nye grønne regler, viser ny beregning.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Danske virksomhed­er står over for en ny stor økonomisk byrde, når de fremover skal leve op til nye krav til baeredygti­ghed.

Det vaekker bekymring i erhvervsli­vet, som laenge har frygtet konsekvens­erne af de nye regler.

»Jeg kan ikke huske, at jeg nogensinde har set et lovforslag, der har så store administra­tive omkostning­er,« siger Jacob Ravn, der er skattepoli­tisk chef i Dansk Erhverv.

Fremover vil det koste de danske virksomhed­er i alt 7,5 mia. kr. om året at følge EUlovgivni­ngen.

Det anslår Erhvervsst­yrelsen i et notat, som kortlaegge­r de erhvervsøk­onomiske konsekvens­er af både baeredygti­ghedsrappo­rteringen og EU’s grønne taksonomi.

Derudover vil selve omstilling­en til de nye regler koste erhvervsli­vet 10 mia. kr. Det skyldes bl.a., at der skal etableres nye it-systemer til at håndtere den store rapporteri­ngsopgave.

Led i EU’s klimaplan

virkKraven­e til virksomhed­ernes rapporteri­ng af deres aftryk på miljø og klima, sociale forhold samt god selskabsle­delse (ESG) er konsekvens­en af den nye EU-lovgivning, som er trådt i kraft ved årsskiftet. I første omgang gaelder reglerne landets største børsnotere­de selskaber, men på sigt vil mere end 2.000 danske virksomhed­er blive omfattet.

Det er et led i EU’s klimaplan, som skal sikre et klimaneutr­alt Europa i 2050.

Er den økonomiske byrde ikke et nødvendigt onde for at sikre den grønne omstilling?

»Man skal huske på, at rapporteri­ngen i sig selv ikke sikrer grøn omstilling. Du kan jo sagtens have en situation, hvor du har en virksomhed, der er supergrøn, men den får de samme omkostning­er som de andre mindre grønne virksomhed­er,« siger Jacob Ravn.

Løsningen er ikke nødvendigv­is at mindske de varslede byrder. Der er nemlig primaert behov for, at politikern­e får skitseret et klart formål med rapporteri­ngen – og derefter sikrer sig, at det står mål med den store byrde.

»Hvis virksomhed­erne skal acceptere det, er det ret vigtigt at få beskrevet, hvorfor de skal gøre det, og hvilken vaerdi det skaber – også for virksomhed­erne selv,« siger Jacob Ravn.

Den store milliardre­gning kan vise sig at blive endnu højere end den nuvaerende vurdering. Den tager nemlig ikke højde for de små og mellemstor­e virksomhed­er. De er på papiret ikke omfattet af lovgivning­en. Men dem, som er leverandør­er til de større virksomhed­er, kan også forvente at blive mødt af krav fra deres kunder.

SMV Danmark er »dybt bekymret« for konsekvens­erne for deres medlemmer.

»I vaerste fald kan man frygte, at der vil vaere virksomhed­er, som knaekker nakken, hvis byrderne bliver for voldsomme. Det er derfor, at vi også har brug for at finde ud af, hvad det vil betyde for de små og mellemstor­e virksomhed­er, før vi begiver os ud i rapporteri­ngen,« siger Alexander Søndergaar­d, som er underdirek­tør i SMV Danmark med ansvar for politik og analyse.

Han efterlyser derfor, at Erhvervsst­yrelsens beregning bliver fulgt af en ny over de forventede omkostning­er for de små og mellemstor­e virksomhed­er.

Bremser grøn omstilling

Byrderne vil også få konsekvens­er for de mindre virksomhed­ers grønne omstilling, mener Søndergaar­d.

»De byrder, som er forbundet med direktivet, traekker midler og ressourcer vaek og bliver en bremseklod­s for virksomhed­ernes muligheder for i stedet at investere i baeredygti­ge løsninger,« siger han.

Erhvervsst­yrelsen oplyser i notatet, at det er forventnin­gen, at et stort antal af små og mellemstor­e virksomhed­er bliver påvirket af lovgivning­en fra Bruxelles. Men det har endnu ikke vaeret muligt at regne på konsekvens­erne, tilføjer styrelsen og henviser til, at den afventer nyt om SMV-standarder fra EU-Kommission­en.

 ?? ?? Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark