Jyllands-Posten

Ingen grund til flyverskju­l i 2024

I 1972 så det skidt ud for dansk økonomi – i dag, mange markante forandring­er senere, står både dansk økonomi og erhvervsli­v langt sundere og staerkere. Men behovet for at fortsaette landvindin­gerne banker på.

-

På søndag er det som bekendt en historisk dag. Dronning Margrethe d. II abdicerer efter mere end fem årtier som Danmarks statsoverh­oved.

52 år er lang tid – og der er sket markante økonomiske og finansiell­e forandring­er i Danmark, siden dronningen tiltrådte i 1972. I dag er dansk økonomi sund og staerk. Der er overskud på betalingsb­alancen, og statsgaeld­en har en størrelse, der gør de fleste lande misundelig­e. Sådan var det ikke i de første år af dronningen­s regeringst­id.

Tiden var praeget af oliekriser, høj inflation, stigende ledighed og ubalancer i dansk økonomi, der kom til udtryk i form af underskud på betalingsb­alancen og høj gaeld. Danmark blev medlem af EF i 1973 – men kursen for en ny, bedre udvikling for dansk økonomi blev først sat i begyndelse­n af 1980’erne med økonomisk disciplin og en egentlig fastkurspo­litik.

Det er selvsagt ikke Hendes Majestaet, der har ansvaret for politikken, men forandring­erne i hendes tid har vaeret markante.

Se f.eks. på arbejdsmar­kedet, hvor beskaeftig­elsen inden for landbrug, fiskeri og skov er faldet med 70 pct. siden begyndelse­n af

1970’erne. I dag er kun 70.000 personer beskaeftig­et inden for disse brancher. Kvindernes indtog på arbejdsmar­kedet – der for alvor tog fart i 1960’erne – praegede også 1970’erne. Det skete synkront med en kraftig vaekst i den offentlige sektor. Nu, da kvinden ikke laengere var i hjemmet, opstod der et større behov for pasning og omsorg for børn og aeldre.

I begyndelse­n af 1970’erne var erhvervsfr­ekvensen for maend taet på 90 pct. For kvinder var den omkring 50 – og med en høj andel på deltid. Faerre end 20 pct. af børn i alderen 0-6 år var indskrevet i en daginstitu­tion, og andelen af 20-årige med en gymnasial uddannelse var under 20 pct. (i dag er den +60 pct.).

op- og nedture i dansk økonomi undervejs, men underligge­nde er det gået den rigtige vej. Vi har ikke haft store, prangende vaekstrate­r – men små vaekstrate­r over lange tidsperiod­er kan tilsammen summe sig op: Vores levestanda­rd er mere end fordoblet i perioden (målt ved bnp pr. indbygger).

Apropos effekten af lange tidsperiod­er har tiden bestemt også gjort noget godt for dem, der satte penge i aktier, da Hendes Majestaet besteg tronen i 1972. Selv om der har vaeret tumult undervejs – f.eks. under finanskris­en – har aktieafkas­tet over de 52 år vaeret omkring

Der har vaeret

19.000 pct.! Havde man investeret 100 kr. i 1972, ville beløbet i dag vaere vokset til godt 19.000 kr. Det svarer til et årligt afkast på 10,5 pct.

Trods nogle hårde måneder undervejs – de vaerste i september 2008 (-20 pct.) og februar 2020 (-19 pct.) – har aktier slået inflatione­n med flere laengder. Korrigeres der for inflation, har det årlige afkast vaeret 6,5 pct. siden 1972 målt på det amerikansk­e aktieindek­s S&P 500, hvor udbytte løbende geninveste­res. En kraftig understreg­ning af aktier som et rigtig godt investerin­gsobjekt.

Et kig ned over listen af selskaber, der i 1972 var noteret på Københavns Fondsbørs – og dem, der er listet i dag – vidner om, at dansk erhvervsli­v også har undergået store forandring­er.

Blandt selskabern­e i 1972 finder man Ø.K., Nordisk Fjerfabrik, Hafnia, Baltica og D/S 1912 (i dag Maersk). Af dagens C25-selskaber var langt hovedparte­n ikke på listen fra 1972. Det gaelder (nok ikke overrasken­de) selskaber som Vestas, Ørsted, Coloplast, Genmab og Novozymes

– men også aktien over dem alle, Novo Nordisk, der først blev børsnotere­t i 1981.

Flere af aendringer­ne fortaeller historien om, hvordan Danmark er trukket i førertrøje­n inden for medicinali­ndustrien og den grønne omstilling.

Der synes at vaere udsigt til mindst lige så mange forandring­er og transforma­tioner under kong Frederik X’s regeringsp­eriode, som vi har oplevet under dronning Margrethe.

økonomien og erhvervsli­vet siden 1972. Og der er masser af nye landvindin­ger, der skal tages de naeste årtier, nu under en ny regents virke. Vi har kun lige snuset til muligheder­ne med kunstig intelligen­s, nødvendigh­eden af mere grøn omstilling giver sig selv, vi er kommet laengere på ligestilli­ngsområdet, men der er tydeligvis et stykke vej endnu. Der er stadig meget få kvinder på landets topposter i erhvervsli­vet – det gaelder som et eksempel landets bankdirekt­ører, hvor der kan taelles faerre end en håndfuld.

Der synes at vaere udsigt til mindst lige så mange forandring­er og transforma­tioner under kong Frederik

X’s regeringsp­eriode, som vi har oplevet under dronning Margrethe II’s.

Meget er sket i

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark