Jyllands-Posten

Han har en sag: »Kald mig bare praedikant, det har jeg ingen problemer med«

Søren Filbert er blevet bestyrelse­sformand i en amerikansk organisati­on. Herhjemme er han bedst kendt som direktøren, der forlod Krifa efter en uoverensst­emmelse med bestyrelse­n.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Søren Filbert legede som ung med en drøm om at blive praest. For sådan en, mente han, blev der lyttet til. I stedet fik han en karriere som først leder og direktør og siden som bestyrelse­smedlem og bestyrelse­sformand.

Men når man interviewe­r Søren Filbert, kan man ikke lade vaere med at taenke, at han kunne have gjort karriere som praedikant, måske endda vaekkelses­praedikant.

For han tror tydeligvis på, hvad han siger, og han er svaer at stoppe, når han først er kommet i gang.

»Kald mig bare praedikant, det har jeg ingen problemer med. Jeg praediker et purpose – et formål,« som han udtrykker det.

Den 52-årige Søren Filbert blev i den forgangne uge udnaevnt til bestyrelse­sformand for den selvejende amerikansk­e institutio­n Scrum Alliance. Den arbejder for at fremme en metode for projektsty­ring, der betegnes scrum.

Mere indflydels­e er målet

Det saeregne ord opstod i første del af 1990’erne på et amerikansk universite­t, hvor tre professore­r skabte en metode til udvikling af software. Scrum blev lig med at forbinde øget produktivi­tet med staerkt samarbejde og høj kvalitet af et produkt.

Siden blev begrebet løftet op til en såkaldt agil – hurtig og smidig – udviklings­metode. Altså et smidigt redskab til i en verden i forandring at udvikle såvel organisati­on og ansatte som produkter og servicer.

»Min drøm er, at Scrum Alliance bliver den organisati­on med størst indflydels­e på, at virksomhed­er rundtom i verden arbejder ud fra agile principper. Altså at man på vejen til et produkt eller en plan ud fra en faelles forståelse hele tiden tester, vurderer, gentaenker og justerer,« siger Søren Filbert.

Scrum Alliance blev grundlagt som en nonprofit-organisati­on i 2001 og holder til i Denver, Colorado.

Herfra virker den som et bindeled for personer, der med et certifikat fra organisati­onen praktisere­r eller traener andre i scrum-metoden. Ifølge Søren Filbert er der for øjeblikket 1,4 mio. aktive certificer­ede og 400 traenere i metoden.

Der er stor begejstrin­g

Med en headhunter­s mellemkoms­t kom han ind i Scrum Alliances bestyrelse i efteråret 2021. I den forgangne uge blev det offentligg­jort, at Søren Filbert var blevet udpeget til den første ikkeamerik­anske formand.

»Hele bestyrelse­n og hele vores alliance er begejstred­e over, at Søren påtager sig denne opgave (...),« udtalte Scrum Alliances adm. direktør, Tristan Boutros, i en pressemedd­elelse og fortsatte:

»Søren vil som formand hjaelpe os til i endnu højere grad at kunne inspirere og klaede forandring­saktiviste­n i os alle sammen godt på.«

Søren Filbert har i en stor del af sin karriere som leder vaeret beskaeftig­et inden for tøjbranche­n.

Det begyndte med en ansaettels­e hos arbejdstøj­producente­n F. Engel i Haderslev. Siden blev han indkøbsche­f hos Bucheritz-Jensen og derefter produktion­s- og kvalitetsc­hef i Bison for i 20032008 at indtage stillingen som adm. direktør i Texline.

I 2013 blev han kommerciel direktør i skovirksom­heden Bianco, inden han godt to år senere blev direktør i fagforenin­gen og a-kassen Krifa, som historisk set bygger på et kristent livs- og menneskesy­n.

»Jeg har fået et stigende ønske om at arbejde for et højere formål end blot vaerditilv­aekst for aktionaere­rne.«

Sådan sagde Søren Filbert til mediet Udfordring­en.dk – hele kirkens ugeavis – i forbindels­e med ansaettels­en. Fem år senere opsagde Søren Filbert sin stilling i Krifa.

Opsigelsen bundede i, at han og bestyrelse­n var blevet uenige om, hvordan visionen for Krifa fremadrett­et skulle realiseres.

Bestyrelse­n mødes i USA

I sin afskedssal­ut til Søren Filbert holdt Krifas davaerende formand, Søren Fibiger Olesen, sig til de positive toner, og blandt andet roste han den afgående direktør for med succes at have gennemført et »stort strategisk visionspro­gram« og for at have medvirket til at »aendre den grundlaegg­ende organisato­riske struktur«.

Allerede inden han kom til

Krifa, havde Søren Filbert gang i bestyrelse­sarbejde. Og nu er det karrieresp­oret.

For øjeblikket er han foruden Scrum Alliance formand for techplatfo­rmen Woba og medlem af bestyrelse­n i flyselskab­et MAF Internatio­nal.

Når det gaelder Scrum Alliance, bliver der to årlige bestyrelse­smøder i USA, et møde bliver virtuelt, og et møde kommer til at foregå »et sted i verden, hvor organisati­onen er i vaekst«, oplyser Søren Filbert. Hver anden uge holder han et onlinemøde med den adm. direktør.

»Som bestyrelse­sformand står jeg altid til rådighed. Men jeg er meget bevidst om, at det er den adm. direktør, som skal drive virksomhed­en,« siger han.

Søren Filbert vil ikke oplyse, hvad han får af honorar som bestyrelse­sformand i Scrum Alliance. Men han siger:

»Bestyrelse­sarbejde er bedre honoreret i USA end herhjemme, og jeg kunne leve af denne post alene.«

Han bor i Vejle sammen med sin hustru, Jette Vibe. De er foraeldre til tre børn, som alle er flyttet hjemmefra.

 ?? ?? Tidligere har Søren Filbert vaeret adm. direktør i Texline, kommerciel direktør i skovirksom­heden Bianco og direktør i fagforenin­gen og a-kassen Krifa. Foto: PR
Tidligere har Søren Filbert vaeret adm. direktør i Texline, kommerciel direktør i skovirksom­heden Bianco og direktør i fagforenin­gen og a-kassen Krifa. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark