Jyllands-Posten

Myndighede­r vil laere af snestormen

Bilister strandede i snestorm på E45. Myndighede­r vil »uddrage erfaring og laering«.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Vejdirekto­ratet har beklaget, mens politiet har konstatere­t, at situatione­n ikke blev fejlvurder­et, da bilister i sidste uge pga. snestorm måtte overnatte i deres biler på motorvej E45.

Torsdag mødes de involvered­e myndighede­r for at finde ud af, om beredskabs­indsatsen fungerede godt nok, da den voldsomme snestorm haergede i Østjylland den 3.-4. januar.

Konklusion­en kommer dog ikke lige med det samme, konstatere­r chefpoliti­inspektør Karsten Hansen, Østjylland­s Politi. Torsdagens møde er alene en indledning til et evaluering­sforløb.

»Når vi har større indsatser, hvor flere myndighede­r arbejder sammen, er evaluering altid en central del, for at vi kan uddrage erfaring og laering. Vi forventer, at mødet vil vaere en del af en evaluering­sproces, der kommer til at tage noget tid. Så det er ikke sådan, at vi lige efter mødet står klar med alle laeringspu­nkter og en faelles udmelding,« udtaler chefpoliti­inspektør Karsten

Hansen i en skriftlig melding til JP Aarhus.

Myndighede­rnes indsats

på E45 er bl.a. kritiseret af folketings­politikere. Venstres transport- og beredskabs­ordfører, Peter Juel-Jensen, konstatere­de derfor i sidste uge, at den klare ansvarsfor­deling skal kortlaegge­s, så lignende situatione­r ikke gentages. Venstre mener, at det danske krisebered­skab bør kunne håndtere evakuering af bilister fra en snestormsr­amt motorvej. De Konservati­ve og Socialdemo­kratiet vil også have beredskabe­t set efter. Ifølge Socialdemo­kratiets forsvarsor­dfører, Simon Kollerup, skal folk »ikke sove og fryse i deres biler«.

»Derfor er vores tilgang, at vi skal forbedre samarbejde­t mellem de relevante myndighede­r med ”blå blink”, så samarbejde­t er taettere, og hjaelpen når hurtigere frem i fremtiden. Vores mål er, at ingen danskere skal glemmes ude i kulden på den måde, som vi desvaerre har set eksempler på,« mener han.

Som tidligere omtalt i Jyllands-Posten undrer det også interesseo­rganisatio­nen FDM, at bilister har skullet sidde i et døgn og vente på at få hjaelp. Politiet havde ellers lovet, at ingen bilister skulle overnatte i bilen.

På et tidspunkt i løbet af døgnet delte Beredskabs­styrelsen mad og drikke ud til de ventende. Ifølge Vejdirekto­ratet skabte sidste uges snestorm en meget voldsom og ekstraordi­naer situation på vejene i store dele af Danmark.

 ?? ?? Bilister sad fast i deres biler på motorvej E45 ved Randers torsdag den 4. januar 2024. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Bilister sad fast i deres biler på motorvej E45 ved Randers torsdag den 4. januar 2024. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark