Jyllands-Posten

Det er for letkøbt at spare på administra­tionen

Konsekvens­erne af fyringerne på Aarhus Kommunes borgmester­kontor raekker langt ud over den enkelte, der har mistet sit job.

- CAMILLA GREGERSEN Forperson for den akademiske fagforenin­g DM

Der er fyringer i Aarhus Kommune – og det er hårdt for den enkelte, der mister sit job. Det er folk, som har løftet deres arbejde flot, men nu alligevel falder for politisk vedtagne besparelse­r.

Nedskaerin­gerne berører ikke blot antallet af stillinger, men har også konsekvens­er for de medarbejde­re, der bliver tilbage. For de opgaver, der lå hos de afskediged­e medarbejde­re, ryger ofte hen til de tilbagevae­rende medarbejde­re.

Opgavefraf­ald og prioriteri­ng er helt afgørende ved fyringsrun­der, så de medarbejde­re, der er tilbage, ikke segner grundet voldsomme arbejdsbyr­der. Det giver sig selv: Når der er faerre medarbejde­re, kan de ikke løfte samme maengde opgaver. Det er også vanskeligt som chef at få det til at haenge sammen, og derfor skal der vaere en forventnin­gsafstemni­ng om, hvad der ikke skal laves.

Opgavefraf­ald og prioriteri­ng er helt afgørende ved fyringsrun­der, så de medarbejde­re, der er tilbage, ikke segner grundet voldsomme arbejdsbyr­der.

jeg, at det er for letkøbt at sige: ”Spar på administra­tion”, når man ikke forholder sig til, hvad besparelse­rne får af konsekvens­er. For det er også vigtigt med understøtt­else af den daglige borgerrett­ede drift.

Understøtt­else handler konkret om efteruddan­nelsestilt­ag for det

Helt grundlaegg­ende synes

borgernaer­e personale, det er udvikling af service til borgerne, itunderstø­ttelse, og det er arbejdsmil­jøindsatse­r, så alle medarbejde­rne i den borgernaer­e velfaerd kan holde til arbejdet. Som en af vores tillidsfol­k siger: »Det er de funktioner og opgaver, som mine kollegaer i den borgernaer­e drift uopfordret siger, er uundvaerli­ge for, at de kan løse deres opgaver ude hos borgerne.«

funktioner, som politikern­e er de første til at efterspørg­e,

Derudover er det

når en sag rammer medierne. Eksempelvi­s contract managere, der holder øje med, at kommunens mange leverandør­er lever op til sine kontraktli­ge forpligtel­ser.

Bagtaeppet for fyringerne er, at regeringen har besluttet, at udgifterne til administra­tive opgaver i kommuner og regioner skal nedbringes med samlet 3 mia. kr. frem mod 2030.

Regeringen har i aftalen med KL lovet, at den vil hjaelpe med at fjerne unødigt bureaukrat­i og regler, der gør, at kommunerne kan fjerne opgaver. Det har regeringen bare ikke leveret på endnu, og samtidig bliver der afskediget medarbejde­re i kommunerne. Det saetter de lokale ledelser i en svaer situation.

f.eks. med at overholde miljøkrav fra EU i teknik- og miljøforva­ltningerne og sikre borgerne rent drikkevand. Og de er eksperter, der hjaelper borgere med mange forskellig­e behov på socialog beskaeftig­elsesområd­et. Derfor kan det få negative konsekvens­er,

Vores medlemmer arbejder

hvis man skaerer for meget i kommunerne.

Når regeringen vil skaere ned på ”administra­tion” i forskellig­e kommuner, betyder det også fjernelse af personer, der arbejder med tilskud, udbud, miljø, demokrati, kultur og børn. Det er som at fjerne brikker fra et puslespil, og det gør det svaerere at levere kvalitetss­ervice til samfundet.

Arbejdet i kommunerne er vigtigt, og borgere og virksomhed­er forventer en god service fra det kommunale niveau.

 ?? ?? Nedskaerin­gerne på Aarhus Rådhus berører ikke blot antallet af stillinger, men har også konsekvens­er for de medarbejde­re, der bliver tilbage. Arkivfoto: Thomas Borberg
Nedskaerin­gerne på Aarhus Rådhus berører ikke blot antallet af stillinger, men har også konsekvens­er for de medarbejde­re, der bliver tilbage. Arkivfoto: Thomas Borberg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark