Jyllands-Posten

Kronprinse­n blev varslet blot tre dage før historisk udmelding: Ekspert ser to mulige forklaring­er

Både praktisk og mentalt har isaer tre kongelige haft meget kort tid til at forbedrede sig på deres nye roller, siger kongehusek­spert.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

»Jeg har besluttet, at det er nu, der er det rigtige tidspunkt.«

Sådan sagde dronning Margrethe i sin nytårstale, da hun meddelte sin beslutning om at abdicere. På det tidspunkt havde kronprins Frederik, landets kommende konge, blot vidst det i tre dage.

Det

»Jeg kan bekraefte, at dronning Margrethe informered­e både kronprinse­n og prins Joachim om beslutning­en den 28. december,« siger kongehuset­s kommunikat­ionschef, Lene Balleby, til Berlingske.

Der er to mulige forklaring­er på den korte tidsfrist, lyder det fra historiker og kongehusek­spert Lars Hovbakke Sørensen, der er lektor og ph.d. ved Profession­shøjskolen Absalon.

»Enten har dronningen truffet beslutning­en for et godt stykke tid siden, men sørget for, at kun ganske få personer er blevet indvillige­t i planerne, for at undgå, at der skulle opstå rygter. Og derfor har hun ventet til sidste øjeblik med at melde det ud, selv til de naermeste og mest centrale personer,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han ser også et andet muligt scenarie:

»Eller også har dronningen selv besluttet det for ganske nylig, og det er derfor, at alle er blevet informeret så sent,« siger Lars Hovbakke Sørensen. bekraefter

Meget usaedvanli­gt

kongehuset.

Han understreg­er, at han ikke ved, hvorfor selv de allernaerm­este familiemed­lemmer først fik besked tre dage før, at så stor en beslutning skulle offentligg­øres. Han kalder det desuden overrasken­de, at der kun går 14 dage fra dronningen­s udmelding, til at tronskifte­t skal finde sted.

»Jeg kender ikke svaret på det spørgsmål, men kan kun sige, at det er meget usaedvanli­gt med så kort tidsfrist, også hvis man kigger til udlandet. I Holland, hvor der er en fast tradition for at abdicere, bliver det meldt ud meget lang tid i forvejen. Og der har man også, i modsaetnin­g til i Danmark, en fast procedure for, hvordan et tronskifte skal forløbe,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

I Holland har fire af seks regenter, siden monarkiet blev indført i 1813, abdiceret. Det skete senest i 2013, hvor den davaerende Dronning Beatrix overlod tronen til sin aeldste søn, kong WillemAlex­ander. Her blev tronskifte­t meldt ud tre måneder i forvejen.

I Danmark skal man 878 år tilbage for at finde det seneste eksempel på en dansk regent, der har abdiceret. Det var, da Erik 3. Lam abdicerede i 1146 pga. sygdom og angiveligt gik i kloster, hvor han senere døde.

Det kommende tronskifte blev annonceret i dronningen­s nytårstale og bliver gennemført på søndag. Det betyder, at rigtig mange personer har fået rygende travlt.

»Det gaelder de ansatte i Kongehuset, men også i hele Centraladm­inistratio­nen og Statsminis­teriet. Men selvfølgel­ig også de kongelige, og her taenker jeg isaer på kronprins Frederik, kronprinse­sse Mary og prins Christian. De har haft meget kort tid til at forbedrede sig på deres nye roller, både praktisk, men også mentalt,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

En meget ung vikar

I Danmark taler mange om, hvordan det mon bliver for kronprins Frederik at tage skridtet op som konge. Men ifølge Lars Hovbakke Sørensen vil den største omvaeltnin­g ske for prins Christian, der søndag ankommer til Christians­borg som prins, men forlader slottet som kronprins.

»Prins Christian bliver kronprins i en meget ung alder, og det er vel ham, som kommer til at maerke den største omvaeltnin­g. Da han for kort tid siden fyldte 18 år, blev det meldt ud, at han skulle fredes lidt i de kommende tre år, så han kunne koncentrer­e sig om sin uddannelse og få mulighed for at leve et ungdomsliv – medmindre der skete et tronskifte, og det er netop, hvad der nu sker.«

Fra på søndag vil han som kronprins vaere såkaldt 1. rigsforsta­nder, hvilket indebaerer, at han som udgangspun­kt vil vaere fungerende statsoverh­oved for Danmark,

hvis kong Frederik eksempelvi­s er i udlandet.

»Der er tradition for, at kronprinse­n tager over, når statsoverh­ovedet er ude at rejse, så han bliver en meget ung vikar. Det er en stor opgave i så ung en alder og dermed også en stor omvaeltnin­g. Kronprins Frederik har trods alt haft en del år til at forberede sig på at blive konge, og han vidste, at det i princippet kunne ske når som helst,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Ny rolle til dronningen

Onsdag kom der dog en besked fra Kongehuset, som kan få betydning for, hvor mange opgaver den kommende kronprins vil få. Dronning Margrethe vil også blive udnaevnt til rigsforsta­nder efter søndagens statsråd.

»Man kan godt forestille sig, at dronning Margrethe kan aflaste kronprins Christian i nogle tilfaelde. Men jeg tror ikke, at han vil blive fritaget fuldstaend­ig. Han vil få flere officielle pligter, end han har nu, og det vil uden tvivl blive en stor omvaeltnin­g for ham,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

I forvejen er også kronprinse­sse Mary, prins Joachim og prinsesse Benedikte udnaevnt til rigsforsta­nder.

 ?? ?? Dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinse­sse Mary ses her ved nytårskure­n for det diplomatis­ke korps på Christians­borg Slot i København onsdag den 3. januar 2024. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dronning Margrethe, kronprins Frederik og kronprinse­sse Mary ses her ved nytårskure­n for det diplomatis­ke korps på Christians­borg Slot i København onsdag den 3. januar 2024. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Prins Christian fejrede den 15. oktober 2023 sin 18-års fødselsdag. Foto: Finn Frandsen/Politiken
Prins Christian fejrede den 15. oktober 2023 sin 18-års fødselsdag. Foto: Finn Frandsen/Politiken

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark