Jyllands-Posten

Radiotavsh­ed fra republikan­erne på Christians­borg: Hvor er kampen mod kongehuset blevet af?

Flere partier og politikere på Christians­borg vil fravriste kongefamil­ien både titler og apanage. I hvert fald i princippet. Men i praksis er der ikke megen kampgejst netop nu.

- CHRISTIAN BIGUM christian.bigum@jp.dk

Opbakninge­n til kongehuset er massiv i den offentlige opinion lige nu. Ja, naermest overdøvend­e i en grad så kritik drukner i hyldest og lykønsknin­ger.

Der findes dog et mindretal af republikan­ere, som ønsker monarkiet afskaffet og kongefamil­ien frataget sine titler og apanage. Men på Christians­borg synes der ikke megen gejst til at tage kampen op netop nu.

Folket bakker op

Kongehuset er på alles laeber, efter at dronning Margrethe i sin nytårstale varslede sin abdicering på dagen for sit 52 års jubilaeum på tronen den 14. januar.

I mødet med venner, over spiseborde­t med familien og i den offentlige debat: Har dronningen gjort det godt? Bliver kronprins Frederik en god konge? Og det måske vaesentlig­ste spørgsmål:

Skal vi fortsat have et kongehus?

Fra folkets side er der massiv opbakning.

I to nylige undersøgel­ser lavet for DR og Politiken svarer hhv. 70 og 78 pct. af danskerne, at kongehuset bør bevares. Kun hhv. 17 og 15 pct. ønsker det afskaffet.

Også på Christians­borg er der langt mellem republikan­erne.

I dag er det kun Enhedslist­en, der har en klar og utvetydig modstand mod kongehuset. I hvert fald i princippet.

»Kongehuset skal nedlaegges for at fjerne den sidste rest af enevaelden« og »erstattes med en demokratis­krepublika­nsk styreform«, står der i partiets princippro­gram.

Men knap så meget i praksis, viser det sig i disse dage.

Faldet til patten

Siden dronningen varslede sin abdicering, har JyllandsPo­sten forsøgt at få kongehus-kritiske partier og politikere i tale til en laengere snak om kampen mod monarkiet. Herunder Enhedslist­en.

Politisk ordfører Pelle Dragsted er ikke vendt tilbage på gentagne henvendels­er.

Til gengaeld fangede Jyllands-Posten retsordfør­er Rosa Lund på Enhedslist­ens gang på Christians­borg. Hun havde kun tid til en kort kommentar, mens hun varmede vand til en kop te. Adspurgt om et laengere interview, afviste hun.

Rosa Lund understreg­ede, at Enhedslist­en ønsker kongehuset afskaffet.

»Kongefamil­ien bliver født til penge og magt, og det hører ingen steder hjemme i et demokrati. Man skal vaelges til magten,« siger hun.

Hun mener, tronskifte­t bør give anledning til at afskaffe Statsrådet, som er organet, hvor majestaete­n eller en stedfortra­eder mødes med regeringen. Her skal majestaete­n i princippet godkende og underskriv­e love, inden de traeder i kraft. I praksis er det blot en formalitet.

Det er en ret lille aendring. Har I opgivet kampen for at afskaffe kongehuset helt?

»Det er jo en kamp op ad bakke, når så mange mennesker godt kan lide vores kongehus. Men nej, vi står fast på vores politik.«

Enhedslist­en har historisk vaeret arg modstander af kongehuset. Derfor vakte det løftede øjebryn, hvordan politisk ordfører Pelle Dragsted reagerede på dronningen­s abdicering.

»Tak dronning Margrethe« skrev Dragsted efterfulgt af en rød hjerte-smiley på det sociale medie X efter dronningen­s nytårstale.

»Om man er republikan­er eller monarkist, må man bare sige, at dronningen har forvaltet sit embede på fineste vis,« fortsatte han.

Dertil har Enhedslist­en netop opgivet sit årelange princip om at naegte at rejse sig for kongefamil­ien, når den besøger Folketinge­t. De vil rejse sig, når kong Frederik gaester Folketings­salen mandag, lød det fra folketings­medlem Søren Egge Rasmussen torsdag i Politiken.

Og Enhedslist­en har hverken ført kampagner, indrykket annoncer i medierne eller stillet beslutning­sforslag for en afskaffels­e af kongehuset ifm. tronskifte­t.

Kongefamil­ien bliver født til penge og magt, og det hører ingen steder hjemme i et demokrati. Man skal vaelges til magtenå mange mennesker godt kan lide vores kongehus. ROSA LUND, RETSORDFØR­ER I ENHEDSLIST­EN

Rosa Lund, hvis kongehuset skal afskaffes, er det så ikke netop ved et tronskifte, slaget skal stå? Synes du, I slår hårdt nok fra jer?

»Jeg synes, vi gør det, vi skal. Jeg svarer for eksempel på spørgsmål nu. Og jeg må sige, at ift. Grundloven er der andre ting, jeg hellere vil aendre.«

Samme toner lød fra Pelle Dragsted i DR-podcasten Slotsholme­n tirsdag. Adspurgt, hvorfor partiet ikke gør sit budskab »mere offensivt gaeldende«, svarede han:

»Jamen, jeg står da her og gør det gaeldende. Men det er simpelthen, fordi der bare er andre spørgsmål, jeg synes er vigtigere.«

Radiotavsh­ed

Socialisti­sk Folkeparti har vist sig endnu svaerere at få i tale om kongehuset. Faktisk umulige.

Partiet er ikke officielt modstander af kongehuset, men flere af dets medlemmer er. Bl.a. forsøgte en raekke medlemmer i 2012 at få indskrevet et opgør med kongehuset i partiets princippro­gram. Men det blev stemt ned.

I dag er saerligt folketings­medlem Carl Valentin en åben modstander af monarkiet. I 2021 fik han opmaerksom­hed, da han naegtede at rejse sig for de kongelige ved Folketinge­ts åbning.

»Jeg finder det absurd, at det forventes, at jeg som folkevalgt rejser mig for nogle, der har nedarvet deres magtpositi­oner,« forklarede han dengang.

I den forgangne uge takkede Valentin først ja til et interview om kongehuset. Men et par timer efter trak han i land.

Han henviste i stedet til SFkollegae­n Karina Lorentzen, som ville udtale sig på vegne af partiet. Jyllands-Posten har over flere dage forsøgt at få et interview med Lorentzen, men på femtedagen meddelte SF’s presseafde­ling, at det »desvaerre ikke bliver muligt i denne omgang«. Heller ikke politisk ordfører Signe Munk er vendt tilbage på henvendels­er.

Til gengaeld har SF-profilen Lisbeth Bech-Nielsen også besøgt Slotsholme­n. Hun fortaeller, at hun er republikan­er, men at »andre ting fylder mere lige nu«.

»Måske også i erkendelse­n af, at helt vildt mange i det her land er meget glade for kongehuset,« sagde hun.

Adspurgt, om det ikke er en »lidt sløj tilgang« at opgive kampen mod monarkiet på det grundlag, svarede hun:

»Jo, det kan egentlig godt vaere. Men man har jo kun så mange timer i døgnet.«

Republikan­ere findes også andre steder på Christians­borg.

I Radikale Venstre stemte baglandet i 2017 for, at man skulle arbejde for at afvikle kongehuset. Men i praksis er folketings­gruppen mindre republikan­sk.

Der er dog Zenia Stampe, som i 2009 stiftede Den Republikan­ske Grundlovsb­evaegelse. Hun er fortsat republikan­er, men har ikke mulighed for at stille op til interview, oplyser hun i en sms.

Socialdemo­kratiet har i denne uge opgivet sin 100 år gamle tradition om ikke at modtage kongelige ordner og medaljer, fortalte statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) til TV 2. Hun har ellers i sine unge dage udtalt, at statsrådet »strider mod et demokratis­k princip«.

Men i sin nytårstale den 1. januar lød der blot rosende ord:

»Jeg blev ikke født som royalist. Jeg blev royalist takket vaere dronningen.«

 ?? ?? Flere politikere vil afskaffe kongehuset og fravriste kongefamil­ien titler og apanage. Men kampgejste­n er svaer at få øje på lige nu. Arkivfoto: Philip Davali.
Flere politikere vil afskaffe kongehuset og fravriste kongefamil­ien titler og apanage. Men kampgejste­n er svaer at få øje på lige nu. Arkivfoto: Philip Davali.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark