Jyllands-Posten

Det Danske Hus i Palaestina har ikke taget afstand fra Hamas

Naestforma­nden for Det Danske Hus i Ramallah vil ikke tage afstand fra Hamas og har angrebet andres kritik af terrororga­nisationen. Formanden for institutio­nen vil ikke blande sig i naestforma­ndens holdning og har ikke selv svaret på, om hun tager afstand

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Det er »alarmerend­e«, »uacceptabe­lt« og »helt galt«. Sådan lyder det nu om Det Danske Hus i Palaestina, efter Jyllands-Posten har forsøgt at få svar på institutio­nens holdning til Hamas. Hverken huset i sig selv, formanden eller naestforma­nden har taget afstand fra terrororga­nisationen.

Det Danske Hus i Palaestina har mere end 10 år på bagen og er placeret i Ramallah på Vestbredde­n, altså den del af de palaestine­nsiske områder, der ligger inde i landet. Gazastribe­n er ude ved Middelhave­t.

Huset beskaeftig­er sig med kultur og er en selvejende institutio­n, der i høj grad lever af dansk ulandsbist­and fra Udenrigsmi­nisteriet. Ifølge det seneste offentligg­jorte regnskab kom 86 pct. af midlerne fra ministerie­t. Og den resterende del er hovedsagel­igt ubrugte midler fra tidligere år, hvor staten også var største bidragsyde­r.

Huset har fået tildelt 3 mio. kr. om året fra Udenrigsmi­nisteriet gennem en årraekke, viser ministerie­ts opgørelser over bistand til Palaestina. I 2023 er der dog angivet det dobbelte, 6 mio. kr.

Naestforma­nden for huset hedder Bilal Alissa og er central i historien. Ikke blot har han selv naegtet at tage afstand fra Hamas, der er på EU’s terrorlist­e. Han har også kritiseret andre for at tage afstand fra Hamas, ligesom han er frontfigur for et netvaerk, der har forsvaret Hamas-angrebet på Israel den 7. oktober.

Den dag traengte terroriste­r ind i Israel, hvor de blandt andet voldtog kvinder og draebte hundredvis af civile, herunder børn. Mange af ofrene deltog i en musikfesti­val og blev enten majet ned på festivalpl­adsen eller skudt, da de forsøgte at flygte. Der blev også taget mere end 200 gidsler.

Efter angrebet på Israel gik Enhedslist­ens politiske leder, Pelle Dragsted, ud med en hård kritik af Hamas.

»Udover at vaere en brutal terrororga­nisation er Hamas en islamistis­k, reaktionae­r, kvindefjen­dsk, homofobisk, antidemokr­atisk og staerkt antisemiti­sk-racistisk bevaegelse, som fortjener modstand fra alle progressiv­e kraefter i verden,« skrev Dragsted på det sociale medie X og tilføjede, at den »reaktionae­re politiske islamismes fremmarch i den arabiske verden siden 1980’erne er noget af det vaerste, der er sket for den palaestine­nsiske sag«.

Det var Bilal Al-issa uenig i. Han for i det digitale blaekhus.

»Nej, Pelle Dragsted, det vaerste, der er sket for palaestine­nserne, er israelsk bosaetterk­olonialism­e, besaettels­e og apartheid,« lød det blandt andet fra Bilal Al-issa, som ikke kritisered­e Hamas med ét ord.

Al-issa tog en kopi af debatten fra X og delte den på et andet socialt medie, Instagram, med kommentare­n »Nye tider i Enhedslist­en«.

Samme billede blev med samme minuttal delt på Instagram-siden for et såkaldt solidarite­tsnetvaerk, som hedder ”Stop Annekterin­gen af Palaestina” og blandt andet er med til at arrangere demonstrat­ioner. Det har Bilal Alissa som talsmand og offentlig frontfigur.

Netvaerket brugte samme formulerin­g, »Nye tider i Enhedslist­en«, efterfulgt af en yderligere kritik af Enhedslist­en for at tage afstand fra Hamas:

»Enhedslist­en er med til at svigte alle de palaestine­nsere, der i årenes løb har sat deres lid til, at netop Enhedslist­en kunne vaere deres frontkaemp­ere inde fra Folketinge­t. Den sidste uge har de godt nok vist deres sande ansigt. Det er svaert at finde ord for venstreflø­jens svigt i den palaestine­nsiske frihedskam­p,« lød det fra netvaerket.

»Terrorisme« er »frihedskam­p«

Bilal Al-issas netvaerk har på Instagram også delt en ordliste, der kritiserer mediernes udtryk om Israel/Palaestina. Eksempelvi­s bør det, som medierne kalder for »terrorisme«, retteligt kaldes »frihedskam­p«, står der.

Et lignende argument kom på dagen for terrorangr­ebet, den 7. oktober. Al-issas netvaerk delte et billede af en gummiged, der bryder gennem et hegn. Muligvis Israels graenseheg­n. Sammen med billedet blev det (på engelsk) forklaret, hvorfor man »bør støtte palaestine­nsernes ret til gøre modstand«.

Der stod, at palaestine­nserne har ret til et frit land »from the river to the sea« – fra Jordanflod­en til Middelhave­t.

»Historisk set er frihed kun blevet opnået gennem hård modstand,« lød det også.

Opslaget haevdede, at palaestine­nserne havde internatio­nal ret på deres side, og at »operation ”Al-Aqsa Flood” må forstås i denne sammenhaen­g om at bringe den vold, der begås af den israelske besaettels­e, til ophør«.

”Al-Aqsa Flood” er den betegnelse, som blandt andet Hamas har givet angrebet på Israel.

De seneste dage har Bilal Al-issa vaeret i mediernes søgelys i kølvandet på en stor demonstrat­ion i København i søndags, som ”Stop Annekterin­gen af Palaestina” var med til at arrangere.

Debattøren Jaleh Tavakoli forsøgte at deltage i demonstrat­ionen med et skilt, hvor der blandt andet stod »Befri Palaestina fra Hamas«. Det fik hun dog hevet ud af haenderne, hvilket Bilal Al-issa har forsvaret med, at skiltet stred mod demonstrat­ionens retningsli­njer.

Samtidig har Bilal Al-issa hverken i radioens P1 eller i TV 2’s ”Go’ aften Live” villet tage afstand fra Hamas.

Frihed til personlig mening

Jyllands-Posten har siden tirsdag forsøgt at få en kommentar fra formanden for Det Danske Hus i Palaestina, Lone Bildsøe Lassen, om naestforma­ndens manglende afstandtag­en til Hamas.

Hun ringede ikke tilbage, men skrev tirsdag i en e-mail, at Bilal Al-issa personligt må mene, hvad han vil:

»Vores bestyrelse­smedlemmer har frihed til at have deres personlige mening, så laenge de ikke udtaler sig på vegne af Det Danske Hus i Palaestina,« lød det.

Hun skrev også:

»Det Danske Hus i Palaestina er en kunst- og kulturorga­nisation, det er vores mandat, og derfor indgår vi ikke i politiske diskussion­er på vegne af organisati­onen, hvilket også er reflektere­t på vore sociale medier.«

JP spurgte kort herefter – også tirsdag – om Lone Bildsøe Lassen tog afstand fra Hamas. Det har hun ikke svaret på.

Hun blev også spurgt, hvordan udsagnet om ikke at indgå i politiske diskussion­er haenger sammen med, at Det Danske Hus i Palaestina blandt andet på Facebook har opfordret til en global strejke for at få permanent våbenhvile i Gaza. Det har formand Lone Bildsøe Lassen heller ikke svaret på.

Det Danske Hus i Palaestina blev via blandt andet direktøren ligeledes tirsdag spurgt, hvilken holdning institutio­nen har til Hamas, om man anser oktober måneds angreb på Israel som et terrorangr­eb eller en legitim aktion, og hvorfor man ikke har naevnt angrebet på Israel og de civile israelske ofre på sine sociale medier.

Det er der heller ikke kommet svar på.

Forkert at spørge til Hamas

Naestforma­nd Bilal Al-issa henviser i en kort besked til en udtalelse fra ”Stop Annekterin

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark