Jyllands-Posten

Politikere er forargede over potentiel snyd med tilskudsme­dicin

Der kan vaere politianme­ldelse på vej i en sag om en laege, der har udskrevet enorme maengder tilskudsme­dicin til en enkelt borger. Minister varsler hjaelp til regioner, der gerne vil holde øje med laegers ordination­er.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Bred forargelse og krav om politianme­ldelser.

Også fra de øverste politiske lag med sundhedsmi­nisteren i spidsen.

Reaktioner­ne er staerke, efter Jyllands-Posten torsdag afdaekkede, at der tilsynelad­ende sker svindel med tilskudsme­dicin flere steder i landet.

I en konkret sag har en laege i løbet af bare 11 måneder udskrevet så meget af diabetesme­dicinen Ozempic til en enkelt borger, at det svarer til 27 års forbrug og et skatteyder­betalt medicintil­skud på over 400.000 kr.

Det har rejst mistanke om, at noget af medicinen er videresolg­t som slankemedi­cin på det sorte marked.

Nu kan politianme­ldelser vaere på vej – både i den konkrete sag, men også i andre lignende sager, hvor der er mistanke om misbrug og snyd.

Afdaekning­en af den konkrete sag kommer samtidig med, at regionerne udtrykker generel frustratio­n over og bekymring for ordination­en af Ozempic i maengder, der ifølge regionerne ikke alene er i strid med retningsli­njerne, men også rejser mistanke om misbrug og snyd. Herunder at den eftertragt­ede medicin i strid med reglerne saelges videre som slankemedi­cin.

»Det er fuldstaend­ig uacceptabe­lt, hvis der er laeger, som udskriver meget store maengder receptplig­tig medicin til patienter og dermed medvirker til, at medicinen kan videresael­ges ulovligt til andre. Det går naturligvi­s ikke, og det skal stoppes,« siger sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar.

Der kan vaere en politianme­ldelse på vej fra Region Hovedstade­n i sagen om ordination af Ozempic nok til 27 års forbrug.

»Det lyder helt vanvittigt og graensende til misbrug. Det lyder som noget, der skal ud på det sorte marked. Når der er en konkret mistanke om misbrug, skal det anmeldes til politiet. Så må politiet vurdere, om der skal rejses sigtelse og tiltale,« siger Christoffe­r Buster Reinhardt (K) om den konkrete sag. Han er formand for sundhedsud­valget i Region Hovedstade­n.

Region Hovedstade­n er ved at undersøge en raekke sager fra 2023, hvor borgere har fået ekstremt store offentlige tilskud til Ozempic. Som omtalt torsdag i Jyllands-Posten har regionen identifice­ret 28 borgere, som i 2023 har fået mere end 100.000 kr. i tilskud til Ozempic. Det svarer til minimum syv års forbrug per borger.

Regionen undersøger også den konkrete sag, som fandt sted i 2022, oplyser Christoffe­r Buster Reinhardt.

Han forventer, at regionen i slutningen af januar eller start februar kan afgøre, om der skal ske politianme­ldelser.

»Regionsråd­et har sendt et klart signal til vores embedsmaen­d om, at de ikke skal vaere tilbagehol­dende med politianme­ldelser, når de ser sådan nogle sager,« siger han.

I Region Midtjyllan­d har ni borgere fra i alt 18 forskellig­e laeger fået tilskud til Ozempic for mere end 100.000 kr. i 2023. Højeste tilskudsbe­løb til én borger er 188.486 kr., oplyser regionen. Den vurderer senere eventuelle politianme­ldelser.

Region Sjaelland oplyser, at den har ni borgere, der har fået tilskud på over 100.000 kr. til Ozempic, og regionen udelukker ikke politianme­ldelser, når sagerne er undersøgt til bunds.

Regionsråd­et har sendt et klart signal til vores embedsmaen­d om, at de ikke skal vaere tilbagehol­dende med politianme­ldelser. CHRISTOFFE­R BUSTER REINHARDT (K), FORMAND FOR SUNDHEDSUD­VALGET I REGION HOVEDSTADE­N

Forargede politikere

På Christians­borg vaekker sagerne om mulig svindel forargelse i både rød og blå blok.

SF’s sundhedsor­dfører, Kirsten Normann Andersen, kalder den konkrete sag, hvor en borger har fået mere end 400.000 kr i tilskud til 27 års forbrug af Ozempic, for »helt vanvittig«.

»Jeg er enig i, at en politianme­ldelse er på sin plads. Den form for snyd og svindel skal vi have stoppet, for det er jo meget omkostning­stungt,« siger Kirsten Normann Andersen med henvisning til, at regionerne i 2023 havde udgifter til Ozempic på estimeret 1,4 mia. kr. – mere end dobbelt så meget som i 2022.

Hun efterlyser samtidig, at apotekere er vågne og anmelder usaedvanli­ge ordination­smønstre til Styrelsen for Patientsik­kerhed – akkurat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark