Jyllands-Posten

V-minister forsvarer højere dieselafgi­ft, selv om begrundels­en er vaek: Den er nødvendig

Regeringen mener, at 2025-klimamålet er nået uden en højere dieselafgi­ft. Alligevel fastholder regeringen, at afgiften skal haeves.

- CHRISTIAN BIGUM MARTIN KAAE christian.bigum@jp.dk martin.kaae@jp.dk

Det her, det handler jo om, at vi ikke bare skal nå i mål med 2025målet, men også med 2030-målet. JACOB JENSEN (V), FØDEVAREMI­NISTER

Hvis Danmark skal nå i mål med 2025-klimamålet, skal det blive dyrere at tanke diesel.

Sådan lød det fra regeringen i oktober.

Men i en opsigtsvae­kkende melding onsdag bekendtgjo­rde regeringen, at 2025-målet pludselig allerede er sikret – og det uden den dieselafgi­ft, som altså endnu ikke er blevet vedtaget.

Men er det så fortsat nødvendigt at gøre dieselen dyrere?

Ja, lyder det fra regeringen. Den højere dieselafgi­ft blev i første omgang foreslået af opposition­en i Folketinge­t i foråret 2023. Det var en måde at nå i mål med 2025-klimamålet, lød det.

SVM-regeringen afviste hårdnakket – lige indtil Moderatern­es leder, Lars Løkke Rasmussen, på sit partis sommergrup­pemøde i august pludselig erklaerede sig parat til at tage det virkemidde­l i brug.

»Vi ønsker at vaere garant for, at vi når 2025-målene på en evidensbas­eret måde, hvor der ikke er nogen faglig tvivl om, at målene nås. Hvis man har den ambition, kommer man ikke uden om at kigge på transports­ektoren, og man kommer heller ikke uden om at diskutere dieselafgi­ft,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Venstre var også parat: »Jeg vil ikke afvise en højere dieselafgi­ft,« sagde klimaordfø­rer Linea Søgaard-Lidell (V) og tilføjede:

»Vi ser gerne, at det ikke kun er regeringen, der beslutter, hvordan vi når 2025-målet. Derfor snakker vi med de andre partier,« sagde hun.

I oktober gjorde klimaminis­ter Lars Aagaard (M) det så til den samlede SVM-regerings politik at haeve dieselafgi­ften med 50 øre pr. liter for at nå 2025-målet. Bilisterne skal også betale moms af afgiften, så literprise­n på standeren vil stige med 62,5 øre.

Regeringen skønnede dengang, at en forhøjet dieselafgi­ft alene vil reducere udledninge­n af CO2 med 0,5 mio. tons, hvilket var nøjagtigt det, der på det tidspunkt manglede for at nå 2025-målet.

Argumentet for højere dieselafgi­ft var primaert, at den skal begraense den graensehan­del, der i dag finder sted, hvor udenlandsk­e lastbilcha­uffører tanker billig diesel i Danmark for at undgå de højere tyske afgifter.

Derfor lovede Lars Aagaard samtidig, at danske privatbili­ster vil blive kompensere­t ved at saenke udlignings­afgiften, som dieselbile­jere betaler.

»Så for danskere, der har en dieselbil, bliver det samlet set lidt dyrere at fylde tanken, men billigere at have bilen,« forklarede Lars Aagaard til DR i oktober.

Nye toner

Onsdag lød der så nye klimatoner fra regeringen, da den meddelte, at 2025-målet indfris alene af den grund, at udledninge­n af kulstof fra lavbundsjo­rde er lavere end hidtil antaget.

Alligevel fastholder SVMregerin­gen, at dieselafgi­ften skal saettes op, hvilket torsdag udløste kritik fra Danmarksde­mokraterne.

Forklaring­en er, at Danmark har flere klimamål end det for 2025, lyder det fra fødevaremi­nister Jacob Jensen (V).

»Det her, det handler jo om, at vi ikke bare skal nå i mål med 2025-målet, men også med 2030-målet,« siger han.

2025-målet er en reduktion med 50-55 pct. af den udledning, der fandt sted i 1990. Målet for 2030 er, at reduktione­n er nået op på 70 pct.

»Vi har en stribe virkemidle­r til at nå 2030-målet, hvor dieselafgi­ften er ét; iblanding af metanreduc­erende stof i foder er et anden. Der er pyrolyse, der er gylleudslu­sning, der er fortsat lavbundsjo­rde, der skal udtages, der er en CO2-afgift – bare for at naevne nogle af de virkemidle­r, som vi har,« siger Jacob Jensen.

Men I kom med den højere dieselafgi­ft i forhandlin­gerne om at nå 2025-målet. Det var rammen. Nu har I selv forklaret, at det mål bliver indfriet helt af sig selv takket vaere lavere udledning fra lavbundsjo­rd, så hvorfor ikke fjerne afgiftsfor­højelsen igen?

»Det handler jo om, at vi ikke bare skal i mål med 2025, men vi skal i mål med 2030ambiti­onerne.«

Det sagde I da ikke noget om, da I kom med den højere afgift. Dengang var det for at nå 2025-målet?

»Nej. Men det aendrer ikke på, at vi skal nå i mål med vores 2030-mål. Der er jo en stribe forskellig­e virkemidle­r, man kan bringe i anvendelse. Vi har også bragt en CO2-afgift på landbruget i anvendelse. Der kunne man jo også argumenter­e for, at den skal så gå vaek igen nu. Men det aendrer ikke på, at vi har et samlet regeringsg­rundlag, der siger, at vi skal i mål med det her. Og vi har nogle forskellig­e virkemidle­r.«

Så bilejerne skal betale mere, selv om 2025-målet er nået?

»Vi holder fast i nogle tiltag, det gaelder også foderiblan­ding, som vi spillede ud med inden jul, som en del af vejen til at nå 2025-målet. Fordi vi kigger laengere frem til 2030.«

Har du forståelse for, hvis nogle af bilejerne taenker, at vi får en lang naese? Afgiften skulle haeves for at nå et mål. Nu er målet nået på anden vis. Men de får alligevel den høje afgift?

»Jo, jeg har altid forståelse for danskere, der bringer bekymringe­r frem. Men jeg tror også, at der må vaere en forståelse den anden vej for, at vi har brug for alle de virkemidle­r, der er mest effektfuld­e, og som der også er politisk opbakning til i øvrigt, for at kunne nå det mål, der er fuldstaend­ig afgørende, nemlig vores 2030-ambition.«

Torsdag advarede både forskere og Klimarådet om, at 2025-målet ikke med sikkerhed bliver indfriet takket vaere den lavere udledning fra lavbundsjo­rd. De opfordrede til at afvente yderligere viden, før man konkludere­r. Samme opfordring lyder fra opposition­en.

 ?? ?? Fødevaremi­nister Jacob Jensen (V) mener, at der stadig er brug for at saette dieselafgi­ften op, selv om klimamålet nås på anden vis. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Fødevaremi­nister Jacob Jensen (V) mener, at der stadig er brug for at saette dieselafgi­ften op, selv om klimamålet nås på anden vis. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark