Jyllands-Posten

Omfattende protester kan aendre Tysklands politiske landskab

Utilfredse landmaend og strejker i transports­ektoren er toppen af et tysk isbjerg af protester. Populister på begge fløje gør klar til at høste gevinsten.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent i Berlin poul.f.larsen@jp.dk

Der er iskoldt på pladsen foran Brandenbur­ger Tor, men stemningen i forsamling­en synes at afspejle et Tyskland på vej mod det politiske kogepunkt.

»Wir haben die Schnauze voll« – vi har fået mere end nok – synger maengden med et par tusind demonstran­ter, mens den venter på flere talere fra et podium opstillet foran den tyske hovedstads vartegn.

Det er organisati­onen Freie Bauern (Frie Landmaend), som har indkaldt demonstrat­ionen få hundrede meter fra den tyske Forbundsda­g og Kanslerkon­toret. Aktionen her i det centrale Berlin, hvor over 500 traktorer og andre køretøjer spaerrer en af byens store gennemkørs­elsveje, er et led i en landsdaekk­ende aktionsuge.

Over alt i Tyskland protestere­r titusinder af landmaend frem til mandag bl.a. mod en delvis afskaffels­e af statslige subsidier til traktordie­sel.

»Det bringer først og fremmest den sikre forsyning med hjemlige kvalitetsf­ødevarer i fare på laengere sigt,« siger Joachim Rukwied, formand for de tyske landmaend, til regionalme­diet RBB.

Ikke alle i demonstrat­ionen synes dog at vaere drevet bare af bekymring for tysk landbrugs fremtid, endsige have saerlig meget muld under neglene. Kvaerulant­er og konspirati­onsteoreti­kere af mange forskellig­e afarter er dukket op med transparen­ter og hjemmelave­de skilte med opildnende budskaber.

»Republikke­n dør, og regeringen er dens morder,« siger ét.

»Sammenhold mod hybridkrig­en mod folket,« står der på et andet.

Minustempe­raturer og en kold blaest laegger en naturlig daemper på gemytterne denne dag ved Brandenbur­ger Tor, men vreden mod politikern­e i Berlin i almindelig­hed og den siddende koalitions­regering i saerdelesh­ed er ikke til at tage fejl af.

»Regeringen er i gang med at køre Tyskland helt i saenk. Den må stoppes,« siger en demonstran­t, der praesenter­er sig som Heiner fra Brandenbur­g.

Billeder af en traktor påmonteret en galge er blevet delt flittigt på sociale medier, og i sidste uge forsøgte ophidsede aktivister med tilknytnin­g til bondebevae­gelsen at storme en faerge i Nordtyskla­nd, hvor økonomiog klimaminis­ter Robert Habeck – en grøn politiker, der er blevet en saerlig skydeskive for protestern­e – befandt sig.

Frygt for fremtiden

Landmaende­nes aktioner, der begyndte kort før jul, kommer på et tidspunkt, hvor også flere andre grupper har mistet tålmodighe­den.

Fra onsdag blev de tyske jernbaner igen ramt af strejke med krav om store lønstignin­ger fra togpersona­lets side. Strejken førte til omfattende aflysninge­r og yderligere prøvelser for landets hårdtramte pendlere.

Der er ingen sammenhaen­g mellem de to aktioner, men de bidrager begge til den generelle stemning af krise i samfundet – og til de elendige opinionsta­l for den siddende trafiklysk­oalition af socialdemo­kraterne i SPD, De Grønne og det liberale FDP, hvis partifarve er gul.

Denne uges aktioner har allerede skabt splittelse i bl.a. SPD, hvor magtfulde ministerpr­aesidenter i flere delstater har sagt fra i forhold til udfasninge­n af subsidiern­e.

Mere generelt har coronaåren­es usikkerhed efterfulgt af en periode med høj inflation og lav vaekst taeret både på befolkning­ens realindkom­ster og på fornemmels­en af, at Tyskland er på vej i den rigtige retning.

Magasinet Spiegel skriver om »en krise, der omfatter alt og er alle steder«, i den tidligere så velsmurte tyske økonomi:

»Forbundsre­publikken står over for et historisk højt niveau af usikkerhed. Politik, teknologi, konkurrenc­eevne – det hele skaelver.«

Den mest umiddelbar­e konsekvens er, at befolkning­en giver regeringen absolut dumpekarak­ter. Ifølge en nylig måling fra tv-nyhedsprog­rammet Tagesschau er hele 82 pct. af tyskerne enten noget eller meget utilfredse med koalitione­n bag kansler Olaf Scholz.

I hvor høj grad krisen har rystet dele af befolkning­ens tillid til demokratie­t som institutio­n, er uklart, og her kan de vrede paroler ved demonstrat­ionerne give et fingerpeg om dele af folkestemn­ingen.

Et studie fra taenketank­en Friedrich-Ebert-Stiftung og universite­tet i Bonn sidste år viste i hvert fald en meget høj grad af bekymring for fremtiden: Naesten 85 pct. af de adspurgte vurderede, at det

 ?? ?? Vrede landmaend har igen gjort deres indtog i Berlin. Her ses en traktor med galge og påskriften »tyske landmaend under trafiklys-koalitione­n«. Foto: Nadja Wohlleben/Reuters
Vrede landmaend har igen gjort deres indtog i Berlin. Her ses en traktor med galge og påskriften »tyske landmaend under trafiklys-koalitione­n«. Foto: Nadja Wohlleben/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark