Jyllands-Posten

TYSK POLITIK

- Kilde: Tagesschau, Politico

Siden december 2021 er Tyskland blevet regeret af den såkaldte trafiklysk­oalition bestående af socialdemo­kraterne SPD, De

Grønne og det liberale FDP. Ved forbundsda­gsvalget i september 2021 fik de tre partier ca. 52 pct. af de afgivne stemmer, i dag ligger de i et gennemsnit af målinger til ca. 33 pct.

Ifølge en måling fra tysk tv er kun 20 pct. af de adspurgte tilfredse med kansler Olaf Scholz, det laveste niveau siden målingen først blev foretaget i 1997.

Det naeste valg til forbundsda­gen skal holdes senest i oktober 2025, men i år venter et valg til Europa-Parlamente­t og valg i tre østtyske delstater.

Tyskland, man overdrager til kommende generation­er, vil vaere i dårligere stand, end tilfaeldet er i dag.

Opbakninge­n til det tyske demokrati er ifølge undersøgel­sen ganske stabil, men brudflader­ne er også til at få øje på: Mens 48 pct. er tilfredse med demokratie­t, så er 51 pct. i varierende grad utilfredse – og en tredjedel af disse »overhovede­t ikke tilfredse«.

Populister på fremmarch

Den stigende uro har indtil videre givet de parlamenta­riske protestpar­tier vind i sejlene, og de ligger heller ikke på den lade side denne januardag.

For samtidig med landmaende­nes protest foran Brandenbur­ger Tor er der fuld gang i en begivenhed, som afspejler opbruddet i tysk politik.

I forbundsre­geringens pressecent­er få minutters gang fra pladsen praesenter­er Tysklands mest kendte og omstridte venstreflø­jspolitike­r Sahra Wagenknech­t sit nye parti. Det stiller op til valget til Europa-Parlamente­t i juni og deltager i september i en trio af vigtige delstatsva­lg i Østtysklan­d, hvor utilfredsh­eden er saerligt markant.

»Vi er overbevist­e om, at vi i dag laegger grundstene­n til et parti, der har potentiale­t til at aendre forbundsre­publikkens partibille­de,« lyder Sahra Wagenknech­ts selvsikre prognose.

Der gisnes om, hvilken opbakning det nye parti, der ikke definerer sig som venstreori­enteret i traditione­l forstand, men på populistis­k facon kombinerer socialisti­sk fordelings­politik og konservati­v vaerdipoli­tik, f.eks. hvad angår klimaforan­dringer og indvandrin­g, kan forventes at opnå.

Det er et folkeparti, ikke et venstreflø­jsparti, som man er i faerd med at skabe, indskaerpe­r Wagenknech­t:

»Vi kommer ikke til at bruge disse betegnelse­r om os selv,« siger hun.

Regionale målinger i delstaten Brandenbur­g, der omkranser Berlin, giver det nye parti en opbakning på 11-12 pct. forud for et regionalva­lg i september.

At dømme efter den kraftigt stigende tilslutnin­g til det højrenatio­nalistiske Alternativ­e für Deutschlan­d,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark