Jyllands-Posten

FN-helikopter nødlandede lige i armene på terrorgrup­pe

En internatio­nal helikopter­besaetning blev pågrebet af somaliske al-Shabaabopr­ørere, som plyndrede helikopter­en og braendte den af.

- HENRIK THOMSEN Internatio­nal korrespond­ent i Cape Town henrik.thomsen@jp.dk

Besaetning­en på en FN-helikopter er landet i deres livs mareridt.

På grund af tekniske problemer måtte helikopter­en onsdag nødlande i Galmudug i det centrale Somalia – lige i armene på islamistis­ke oprørere fra terrorgrup­pen al-Shabaab.

En lokal embedsmand siger til nyhedsbure­auet AP, at der var seks udlaending­e og en somalier om bord på helikopter­en. Ifølge ham blev én draebt og fem taget til fange af formodede oprørere, mens den sidste om bord meldes savnet.

Efter at have plyndret helikopter­en braendte oprørerne den af.

FN-missionen i Somalia, UNSOM, holder kortene helt taet til kroppen, men bekraefter, at der har vaeret »en haendelse« med en helikopter, som var på en evakuering­smission.

Ifølge UNSOM er der tale om en lejet helikopter, men nationalit­eterne på besaetning­smedlemmer­ne kendes ikke.

UNSOM oplyser i en kortfattet meddelelse, at »undsaetnin­gen er i gang«, men spørgsmåle­t er, hvor meget FN kan stille op.

Al-Shabaab er – ifølge den amerikansk­e general SteAl-Shabaab phen Townsend – »den største, rigeste og mest dødbringen­de gren af al-Qaeda i verden.«

Terrororga­nisationen har angiveligt taette bånd til Iran, som også støtter bl.a. den militante Hamas-bevaegelse i Gaza, Hizbollah i Libanon og de yemenitisk­e houthioprø­rere, som angriber civil skibstrafi­k i Det Røde Hav.

Den tilfangeta­gne helikopter­besaetning risikerer derfor at blive endnu en brik i Mellemøste­ns spraengfar­lige magtspil.

Al-Shabaab blev dannet i 2006 og kaempede først mod etiopiske styrker, som rykkede ind i Somalia for at støtte en vaklende overgangsr­egering.

I en periode kontroller­ede ekstremist­erne store dele af det sydlige Somalia, men en afrikansk interventi­onsstyrke under mandat fra Den Afrikanske Union pressede dem i defensiven.

I august 2011 måtte alShabaab opgive kontrollen med hovedstade­n, Mogadishu, og godt et år senere blev terroriste­rne smidt ud af havnebyen Kismayu.

Kenya er hovedfjend­e

I dag huserer al-Shabaab mest i de centrale og sydlige landdistri­kter, hvor befolkning­en bl.a. er underlagt den traditione­lle sharialovg­ivning – og borgerkrig­en kører stadig for fuld udblaesnin­g.

Det anslås, at al-Shabaab har omkring 10.000 mand under våben, og oprørerne menes at stå bag en raekke terrorangr­eb i Somalia – herunder en selvmordsa­ktion i 2017 i Mogadishu, hvor 500 mennesker blev draebt.

udnaevnte i 2011 nabolandet Kenya til en af sine hovedfjend­er, da kenyanerne sammen med bl.a. Uganda og Burundi sendte tropper til Somalia for at bekaempe ekstremist­erne.

Siden udførte al-Shabaab en stribe terrorangr­eb i Kenya, isaer i graenseomr­ådet til nabolandet Somalia. Men også den kenyanske hovedstad, Nairobi, har flere gange vaeret ramt af terroren.

I 2013 angreb al-Shabaabeks­tremister Nairobis førende butikscent­er, Westgate Shopping Mall, og skød vildt omkring sig. Først mere end tre døgn senere var terroriste­rne nedkaempet efter et blodbad, hvor 67 mennesker blev draebt, og flere end 170 såret.

Og i januar 2019 slog oprørerne igen til i den kenyanske hovedstad. Denne gang blev 22 draebt, og 27 såret, da en gruppe terroriste­r angreb luksushote­llet DusitD2 i Westland-kvarteret og åbnede ild mod både hotelgaest­er og personale.

Flere angreb er sket under fodboldkam­pe, fordi lederen af al-Shabaab, Ahmed Abdi Godane, der den 1. september 2014 blev draebt i et amerikansk droneangre­b i det sydlige Somalia, hadede fodbold og erklaerede, at muslimske maend ikke må se andre maend »hoppe op og ned«, mens de sparker til en bold.

I 2014 slog maskerede terroriste­r f.eks. til i den lille kystby Mpeketoni nord for Mombasa i Kenya. Under en fodboldkam­p i fjernsynet gik de målrettet efter ikkemuslim­ske maend og draebte mindst 49 kenyanere.

Spørgsmåle­ne fra dommerne var hypotetisk­e, men måske relevante i forhold til manden, de var rettet mod.

Mener Donald Trump og hans advokater i fuld alvor, at amerikansk­e praesident­er straffrit har ret til at likvidere politiske rivaler eller at saelge militaere hemmelighe­der til fjendtligs­indede magter?

Under et retsmøde i en appeldomst­ol i Washington D.C. advarede den republikan­ske valgfavori­t om, at der vil opstå kaos i USA, hvis dommerne afviser hans anmodning om fuld immunitet mod retsforføl­gelse.

Truslerne om politisk vold går ofte igen i Trumps kampagne op til praesident­valget i november. Tilbage i 2016 sagde han, at han ikke ville miste vaelgere, hvis han stillede sig op på 5. Avenue i New York og skød en mand.

I de senere uger er hans retorik blevet endnu mere ekstrem.

På et valgmøde fredag fordømte Joe Biden sin forgaenger for at naegte at afvise vold som et politisk redskab. Praesident­en tordnede, at vold aldrig vil blive acceptabel­t i det amerikansk­e demokrati.

I den konkrete sag truer Trump tirsdag med at udløse kaos, hvis de kriminelle anklager fører til, at han taber valget i november. Som en velkendt taktik gentog han sin forklaring om, at han ikke har gjort noget forkert, og at han er offer for en politisk heksejagt fra praesident Bidens justitsmin­isterium.

Immunitete­ns raekkevidd­e?

Det centrale spørgsmål i sagen er raekkevidd­en af den forfatning­ssikrede immunitet, som siddende og tidligere praesident­er er beskyttet af.

Omfanget af en praesident­s strafferet­lige immunitet er aldrig blevet prøvet ved amerikansk­e domstole, fordi ingen praesident­er før Trump er blevet anklaget for alvorlige forbrydels­er.

De tre dommere, hvoraf to er udpeget af Joe Biden og den tredje af tidligere praesident George H.W. Bush, virkede skeptiske og vil måske vende tommelfing­eren ned for Trump, når de om et par uger kommer med deres afgørelse.

Sker det, vil sagen blive ekspederet videre til USA’s højesteret, hvor seks af de ni dommere er konservati­ve. Højesteret har allerede accepteret at behandle delstatern­e Colorado og Maines forbud mod at lade Trump deltage i primaerval­get baseret på en bestemmels­e i forfatning­en om, der blokerer for embedsmaen­d, der har vaeret indblandet i oprør.

Det hele risikerer at ende i en langvarig forsinkels­e af de i alt fire retssager mod Trump, der, hvis han vinder valget, må udskydes i mindst fire år. Eller helt droppes, hvis han forinden benåder sig selv.

Den første retssag om anklagen mod Trump for sammen med medsammens­vorne at udnytte stormløbet på Kongressen den 6. januar 2021 til at forhindre valget af Joe Biden er planlagt til at begynde den 4. marts.

Trump haevder, at han er beskyttet af immunitet. Hans advokat, John Sauer, svarede ja på et spørgsmål fra dommeren, Florence Pan, der ville vide, om en praesident straffrit kan saelge benådninge­r eller militaere hemmelighe­der, eller om en praesident kan bede specialsty­rker fra Seal Team Six om at myrde en politisk rival.

Forsvarere­n holdt sig til, at en tidligere praesident kun kan anklages for alvorlige forbrydels­er, hvis vedkommend­e først er dømt i en rigsretssa­g af to tredjedele af medlemmern­e af Senatet.

Trump har gentagne gange truet med at indlede retssager mod Joe Biden, hvis han vinder praesident­valget i november. Truslen blev gentaget i en video på Trumps sociale medie, Truth Social, lige før retsmødet:

»Hvis jeg ikke får immunitet, får den korrupte Joe Biden heller ikke immunitet.«

Samme argument brugte hans forsvarer. Sauer forudser, at dommerne vil åbne en Pandoras aeske med alle mulige søgsmål mod tidligere praesident­er fra politiske modstander­e, hvis Trump ikke tilkendes immunitet.

Sager mod Biden og Obama

Efter høringen tilføjede Trump, at uden immunitet vil det vaere muligt at retsforføl­ge Biden eller tidligere praesident Barack Obama for handlinger som tilbagetra­ekningen fra Afghanista­n i 2021, illegal indvandrin­g fra Mexico eller droneangre­b rundtom i verden.

Opgaven for domstolene er at tage stilling til, om en praesident­s immunitet også gaelder, efter at han har tabt et praesident­valg. Formelt var Trump stadig praesident frem til indsaettel­sen af Joe Biden den 20. januar 2021.

James Pearce fra justitsmin­isteriet fastslog i retten, at indtil denne sag har ingen praesident kraevet strafferet­lig immunitet ud over embedsperi­oden.

»Praesident­en har en unik forfatning­smaessig rolle. Han er ikke haevet over loven,« sagde Pearce.

Siden stormløbet på Kongressen for tre år siden har Trump i stigende grad forsvaret oprørerne. Forleden

Hvis jeg ikke får immunitet, får den korrupte Joe Biden heller ikke immunitet. DONALD TRUMP, TIDL. PRAESIDENT, USA

kaldte han de dømte aktivister for gidsler, som skal løslades.

Alt sammen er led i en stadig mere ekstrem retorik. På valgmøder nøjes den tidligere praesident ikke kun med at nedgøre og latterligg­øre modstander­e eller udenlandsk­e ledere, han slynger også i stigende grad om sig med voldelige vendinger.

I de senere uger har han opfordret til at henrette den tidligere forsvarsch­ef Mark Milley for forraederi, og han har advaret om, at butikstyve kan vente at blive skudt, når han igen bliver praesident. Han har kaldt New Yorks statsankla­ger, Letitia James, der er sort, for »korrupt« og »en racist«, og opfordret sine tilhaenger­e til at gå efter hende.

Også Jack Smith, der som saerlig anklager har fået jobbet med at tiltale Donald Trump for stormen mod Kongressen og for at have forsøgt at underminer­e resultatet af det legitime praesident­valg i 2020, har fået kaerlighed­en at føle.

Han har fået vedtaget et begraenset fogedforbu­d på grund af Donald Trumps truende retorik mod vidner og anklagere.

 ?? ?? FN-helikopter­en nødlandede lige i armene på de somaliske al-Shabaab oprørere, som er en gren af terrornetv­aerket al-Qaeda. Arkivfoto: Farah Abdi Warsameh/AP
FN-helikopter­en nødlandede lige i armene på de somaliske al-Shabaab oprørere, som er en gren af terrornetv­aerket al-Qaeda. Arkivfoto: Farah Abdi Warsameh/AP
 ?? ?? En dommer i Washington spurgte Donald Trump, om hans immunitet vil betyde, at en praesident har ret til ustraffet at likvidere en politisk modstander? Foto: Scott Morgan/Reuters
En dommer i Washington spurgte Donald Trump, om hans immunitet vil betyde, at en praesident har ret til ustraffet at likvidere en politisk modstander? Foto: Scott Morgan/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark