Jyllands-Posten

Premiermin­ister for fjerde gang efter at have overlevet 19 attentatfo­rsøg

Som et af den tredje verdens staerkeste vaekstland­e forventer Bangladesh at blive mellemindk­omstland i 2031.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Når man har overlevet 19 attentatfo­rsøg, og hele ens familie er blevet likvideret under et militaerku­p, har man en vis robusthed.

Ved parlaments­valget i søndags fik den 76-årige Sheikh Hasina sit folkelige mandat til en fjerde periode i traek og femte i alt som premiermin­ister i Bangladesh, og hun vil uanset kritikken fra humanitaer­e organisati­oner, fremmede regeringer og opposition­en fortsaette ad det spor, som har givet landet økonomisk fremgang og tro på fremtiden.

Det største opposition­sparti, BNP (Bangladesh Nationalis­t Party), plus nogle mindre partier boykottede weekendens valg. Men med en acceptabel valgdeltag­else på 40 pct. og 222 mandater af parlamente­ts 300 fik hun grønt lys til at føre Bangladesh videre ad den reformkurs, som har revolution­eret landet gennem det seneste årti.

Som en del af Pakistan efter opsplitnin­gen af kronkoloni­en Indien i 1947 blev det davaerende Østpakista­n efterladt på herrens mark i det første kvarte århundrede. Magten lå i Vestpakist­an. Østpakista­n var et af verdens fattigste og mest miserable samfund, indtil befolkning­en under ledelse af Sheik Mujibur Rahman gjorde oprør i 1971. Frihedskam­pen rasede i ni måneder, og omkring 3 mio. bangladesh­ere mistede livet, inden Rahman med hjaelp fra Indien og verdenssam­fundet kunne erklaere det tidligere Østpakista­n for en selvstaend­ig nation under navnet Bangladesh.

Sheik Mujibur Rahman er Hasinas far.

Tre år senere blev han og hele familien brutalt myrdet i et af historiens mest blodige militaerku­p. Naesten hele familien, inklusive kvinder, børn, onkler og tanter, blev slået ihjel. Undtagelse­n var Hasina og hendes søster. De overlevede, fordi de befandt sig i Tyskland, da kuppet fandt sted. Hun levede i mange år under jorden i Indien under falsk identitet og beskyttels­e af den indiske regering, inden hun vendte tilbage til sit faedreland og lancerede sit politiske projekt som arven efter sin far.

Monumental opgave

Det var en monumental opgave. Op gennem sidste halvdel af 1900-tallet var Bangladesh kendt som verdens fattigste og mest forarmede nation. Stort set kun holdt i live af massive hjaelpepro­grammer (også fra Danmark). Kuppene kom i hastig raekkefølg­e. Opposition­spartiet BNP’s boykot af valget kan føres tilbage til et af dem.

I 2007 blev der etableret en overgangsr­egering til at stå for afviklinge­n af det naeste valg. Men den åbnede vejen for et militaerku­p. Derfor afviste Hasinas parti, Awami League, blankt opposition­ens krav om at lade valget her i 2023 blive gennemført under en neutral overgangsr­egering.

Dengang blev de militaere kupmagere presset udefra til at gennemføre et valg i

2008. Det vandt Hasina.

Hendes kamp mod det militante islam er en af de mere vellykkede efter en raekke blodige år.

Hun har vaeret ved magten siden og har skabt det nye Bangladesh, som i dag fremstår som et af de mest succesrige samfund i den tredje verden.

Med sine 175 millioner indbyggere har nationen gennemgået en moderniser­ing, som man for et par årtier siden ville have troet umulig. Enorme infrastruk­tur-projekter har forandret nationen radikalt. Der er bygget metrolinje­r i Dhaka og åbnet nye motorveje, broer, jernbaner, tunneller og kraftvaerk­er. Landets første atomkraftv­aerk ventes taget i brug i løbet af 2024.

Middelindk­omstland i 2031

Går det som forventet, vil Bangladesh allerede i 2026 rykke fra gruppen af under

 ?? ?? Bangladesh's premiermin­ister Sheikh Hasina tager hul på sin fjerde periode i traek som premiermin­ister i Bangladesh efter at have vundet parlaments­valget i søndags. Foto: Indranil Mukherjee/AFP
Bangladesh's premiermin­ister Sheikh Hasina tager hul på sin fjerde periode i traek som premiermin­ister i Bangladesh efter at have vundet parlaments­valget i søndags. Foto: Indranil Mukherjee/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark