Jyllands-Posten

DET NYE PARLAMENT

-

Premiermin­ister Sheik Hasinas Awami Leage vandt valget i Bangladesh med 222 mandater af 300 pladser i parlamente­t. Det var tab på 35 mandater i forhold til valget i 2018.

Men af de 62 indvalgte uafhaengig­e kandidater var mange medlemmer af Awami Leage, som havde fået grønt lys af partiet til at stille op mod partiets officielle kandidat.

Af de øvrige mandater gik 11 til partiet Jatiya, og tre mindre partier fik hver et enkelt mandat. To valgkredse er ledige. Det gamle store opposition­sparti BNP (Bangladesh

National Party), der boykottede valget, havde syv medlemmer i det gamle parlament. udviklede lande op i gruppen af udviklings­lande. Forbliver bruttonati­onalproduk­tet brandvarmt som i det seneste årti (en gennemsnit­lig vaekst på 7 pct.) kan opturen i den globale fødekaede ende med at indfri målsaetnin­gen om en yderligere opgraderin­g til middelindk­omstland i 2031.

Den største umiddelbar­e udfordring er finanserne. Statskasse­n er naesten tom. Inflatione­n ligger omkring 10 pct., og den nationale valuta, takaen, er under pres. Bangladesh blev hårdt ramt af covidpande­mien, men var på vej tilbage, da Ruslands invasion af Ukraine pressede de nationale valutarese­rver: Importen af energi blev dyr, og eksportmar­kederne lå flade.

IMF måtte traede til med en hjaelpepak­ke sidste år, men det forventes, at et nyt Hasina-kabinet kan drible økonomien igennem udfordring­erne, eventuelt med en hjaelpende hånd fra IMF.

Ud på et sidespor

Opposition­spartiet BNP har kørt sig ud på et sidespor. Efter at have boykottet valget i 2014 stillede partiet op igen i 2018 med forventnin­ger om at komme tilbage til magten. Det håb blev knust ved stemmeurne­rne. Det blev blot til syv mandater.

Partiets tidligere premiermin­ister, Khaleda Zia, er sygdomssva­ekket og under husarrest, dømt for korruption. Hendes søn Tarique Rahman styrer partiet fra sit eksil i London. Han er idømt livsvarigt faengsel for sin rolle i et af de 19 mislykkede attentater mod Hasina – et bombeatten­tat, der draebte 24 og gav hende permanente skader på ører og øjne.

Attentatet blev udført af en af de militante islamiske organisati­oner. De er stadig forbundet med BNP, der også har mistet sin brede folkelige base på grund af ambitioner om en form for genforenin­g med Pakistan.

Hendes kamp mod det militante islam er en af de mere vellykkede efter en raekke blodige år. Regeringen har med hård hånd – nogle vil mene for hård – bekaempet de voldelige gruppering­er, så landet i dag er relativt fredeligt i sammenlign­ing med den blodige fortid.

Holder freden, vil Bangladesh også i de kommende fem år under Sheikh Hasinas ledelse vaere en af den tredje verdens solstråleh­istorier med millioner af mennesker trukket ud af fattigdom og armod.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark