Jyllands-Posten

Tysk håndboldku­ltur begejstrer

Der meldes taet på udsolgt til Danmarks tre indledende EMkampe i München.

-

Onsdag åbnede håndbold-EM i Tyskland foran et rekordpubl­ikum på 53.586 i Düsseldorf. Og også i turneringe­ns andre arenaer i Berlin, Köln, Mannheim, Hamburg og München bliver der fyldt godt op på tribunerne. Alle Danmarks tre indledende kampe i Münchens Olympiahal­le meldes således taet på udsolgt med omkring 12.000 tilskuere. Det sker vel at maerke uden vaertsnati­onen som traekplast­er. Og det sker, på trods af at München dårligt kan kaldes en udpraeget håndboldby.

» Den tyske håndboldku­ltur er jo helt vanvittig. Det er rigtig godt for håndbolden, at man har lagt et stort mesterskab der,« siger Mathias Gidsel.

Han spiller til daglig for Füchse Berlin og kender alt til tyskernes vilde håndboldbe­gejstring.

»Det er absolut den fedeste håndboldku­ltur i verden. Der bliver larmet, tilskuerne er højrøstede, og man får nogle tyske gloser efter sig, når man kommer ud.«

Det er ikke unormalt, at selv kampe langt inde i slutrunder afvikles for halv- eller trekvartto­mme tribuner. For et år siden spillede Danmark en VMsemifina­le i Gdansk, hvor kun hvert andet saede i hallen var besat. På den baggrund er det ikke så maerkeligt, at den danske trup har set frem til EM i Tyskland med saerlig forventnin­g. Ikke mindst fordi mange spillere har en tilknytnin­g til tysk håndbold. Det gaelder også for landstraen­er Nikolaj Jacobsen, der som aktiv spillede en årraekke for Bayer Dormagen og THW Kiel og siden blev traener for Rhein-Neckar Löwen.

»For mig er det største at spille en slutrunde i Danmark. Men det her bliver det naestbedst­e.

Det er et fantastisk sportsland, hvor der altid er opbakning til arrangemen­terne,« siger Nikolaj Jacobsen.

Torsdagens em-kamp mellem Danmark og Tjekkiet blev spillet efter avisens deadline. Kampreport­age og karakterer kan findes på:

efter et bråvallasl­ag mod Italien under VM i Mexico i 1970 blev endelig revanchere­t på hjemmebane i 1974.

Fotografie­t af en jublende Franz Beckenbaue­r, der på Olympiasta­dion i München haever VM-trofaeet mod himlen, vil forblive et af de definerend­e billeder på tysk viljestyrk­e og genkomst i det 20. århundrede.

Nu var den tyske fodboldkej­ser klar til at laegge hele verden for sine fødder.

Det globale spil

Beckenbaue­r havde ikke kun det forkromede overblik på banen, han var også vaesentlig­t mere forudseend­e end de fleste, hvad angår de kommerciel­le muligheder i en globaliser­et sportsverd­en.

Han var en af de første tyske spillere til at optraede i reklamer på tv og print i en tid, hvor sponsorate­r stadig var et fremmedord, og der ofte blev rynket på naesen af kommerciel­le aktivitete­r.

I 1976 rykkede han så teltpaelen­e op og sluttede sig til klubben New York Cosmos, der var spydspids i et tidligt (stort set mislykket) forsøg på at lancere europaeisk fodbold i USA. Som holdkammer­at med andre fodboldiko­ner – bl.a. brasilians­ke Pelé – og på fornavn med det globale jetsets spidser, fra Mick Jagger til Andy Warhol, blev Beckenbaue­r til et varemaerke i den globale kendisøkon­omi, der i 1970’erne stadig var i sin vorden.

Efter tiden i USA og afslutning­en af karrieren (bl.a. som spiller hos Bayerns aerkerival HSV i Hamborg) blev spillets tyske kejser i 1984 hentet ind som traener for et landshold i krise.

Også her fik Beckenbaue­r stort gennemslag. Allerede i 1986 blev Vesttyskla­nd nr. to i VM efter en finale mod Diego Maradonas Argentina. Fire år efter tog Vesttyskla­nd så titlen ved VM i Italien efter en revancheka­mp mod netop Argentina.

Hvad kunne have vaeret mere passende, end at den 44-årige Beckenbaue­r, jaevnaldre­nde med Forbundsre­publikken, skulle stå bag det hold, der otte måneder efter Berlinmure­ns fald slog landets fodboldsto­rhed fast?

Alligevel var det som om triumfator­en på den historiske aften kunne ane mørke skyer i horisonten. Tv-billeder, der ofte er blevet gentaget på tysk fjernsyn de seneste dage, viser Beckenbaue­r, der som en løve i et bur med sammenbidt ansigtsudt­ryk og guldmedalj­e om halsen trasker rundt på banen i Rom efter finalen i juli 1990.

Pengenes saere veje

Champagneå­rene var ved at vaere forbi, men først skulle Beckenbaue­r fejre sin største fodboldpol­itiske triumf.

Tyskland sikrede sig med ham som politisk omdrejning­spunkt vaertskabe­t for VM i 2006 – ofte kaldet ”sommereven­tyret” – hvilket yderligere katapulter­ede sydtyskere­ns ry op i stratosfae­riske højder i hjemlandet.

Men ikke ret laenge. For gentagne journalist­iske granskning­er placerede efterfølge­nde Beckenbaue­r i et spind af i bedste fald uigennemsi­gtige transaktio­ner med lyssky elementer i og omkring fodboldens korruption­sanklagede verdensfor­bund, Fifa.

Havde Beckenbaue­r på vegne af de paene tyskere betalt millioner under bordet for på bananstats-manér at sikre sig en stor sportsturn­ering?

Svaret blaeser i vinden, men blafrede så tilpas staerkt, at det kom til at praege nationalsy­mbolets senere år tilbragt i landflygti­ghed i østrigske Salzburg:

»Tvivlsomme betalinger kastede sent en skygge over sommereven­tyret og over Beckenbaue­rs livsvaerk,« skriver Süddeutsch­e Zeitung, der udgives i hjembyen München.

For mange tyskere forbliver ”Kaiser Franz” landets mest sublime og visionaere spiller og en realpoliti­ker i fodboldens verden, der også her sikrede nationen afgørende resultater.

»Han praegede forbundsre­publikken som Konrad Adenauer og Willy Brandt,« skriver magasinet Spiegel med henvisning til to af efterkrigs­tidens mest markante tyske kanslere.

Andre vil se ham som en naesten tragisk figur, der på og uden for fodboldban­en gennem årtier var indbegrebe­t af Tysklands genrejsnin­g, men kom på afveje i en fodboldver­den, hvor penge og politisk ambition i dag kan afdrible selv den mest forudseend­e Spielmache­r.

 ?? ?? Som anfører for Vesttyskla­nd gør Beckenbaue­r klar til at haeve VM-trofaeet i München i juli 1974. Foto: AFP
Som anfører for Vesttyskla­nd gør Beckenbaue­r klar til at haeve VM-trofaeet i München i juli 1974. Foto: AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark