Jyllands-Posten

Taiwans demokrati skal forsvares af Vesten. Fordi det også handler om os

-

Taiwans knap 20 mio. vaelgere går lørdag til praesident­valg efter en kampagne, der har budt på alt det, som landets store nabo Kina kronisk har vaeret ude af stand til at give sine borgere: politisk konkurrenc­e, åben debat og folkelig deltagelse i valgkampen.

Om det bliver kandidaten fra det regerende Demokratis­ke Progressiv­e Parti eller fra opposition­spartiet Kuomintang, der vinder, får naeppe afgørende langsigtet indflydels­e på Taiwans fremtid, selvom et hvilket som helst resultat kan skabe nye gnidninger i forhold til de prikne kommunisti­ske magthavere i Beijing.

Kina har under den stadig mere magtfuldko­mne Xi Jinping de senere år skaerpet retorikken mod Taiwan og fulgt op med militaerma­nøvrer, der ikke kan opfattes som andet end en trussel mod Taiwans beståen og dets borgeres ret til at vaelge frihed og demokrati frem for totalitaer dominans.

»Kinas genforenin­g med Taiwan er uundgåelig,« sagde Xi noget ildevarsle­nde i sin nytårstale.

Omdrejning­spunktet for den vestlige politik i området har vaeret – og skal forblive – et klart og tydeligt forsvar for Taiwans ret til selvbestem­melse.

Det er en kamp, som man i lange perioder har ført mere med list end ved at spille med musklerne.

Siden begyndelse­n af 1970’erne, da Kina blev optaget i FN, har Vesten holdt fast i en linje, der ofte karakteris­eres som ”strategisk tvetydighe­d”.

Groft sagt har man på den ene side forsikret Beijing om, at man opfatter Kina og Taiwan som ét land – heraf begrebet ”etkinapoli­tik” – og ikke formelt anerkendt territorie­ts selvstaend­ighed. På den anden side har USA’s indirekte sikkerheds­garantier sikret, at Taiwan har kunnet udvikle sig økonomisk og politisk uden videre indblandin­g. Vesten har klogt holdt døren åben for idéen om en genforenin­g, men en genforenin­g, der vel at maerke kun kan ske fredeligt og efter forhandlin­ger – ikke ved magtanvend­else.

Selvom tvetydighe­d sjaeldent opfattes som et gode i politik, så har Vestens linje på området givet Taiwan tid til og mulighed for at udvikle staerke institutio­ner og en blomstrend­e økonomi.

Får utilsløret stormagtsa­ggression af denne art lov til at udvikle sig og bide sig fast, vil det få ulykkelige følger for mindre nationer overalt i det internatio­nale system.

Men de senere år er denne politik blevet udfordret, i takt med at Xi har strammet skruen i Kina og i øget grad gjort brug af Taiwan som et skraemmebi­llede for at aflede kinesernes opmaerksom­hed fra deres egne stigende økonomiske og demografis­ke problemer. En vaebnet konfrontat­ion, som ifølge nogle iagttagere kan indtraeffe inden for en kortere årraekke, ville vaere en katastrofe med meget langtraekk­ende konsekvens­er – og ikke kun for befolkning­en på Taiwan. Økonomisk spiller bl.a. Taiwans halvlederi­ndustri en afgørende rolle i globale forsynings­kaeder, og åben krig vil have en chokvirkni­ng på den internatio­nale samhandel.

En konfrontat­ion ville ligeledes umiddelbar­t saette

USA’s netvaerk af allierede i regionen – bl.a. Sydkorea, Japan og Filippiner­ne – under voldsomt pres.

Diplomati er vigtigt for at undgå et sådant scenarie, men trovaerdig afskraekke­lse er også en naturlig del af en strategi, der skal afholde Beijing fra at gentage Ruslands hovedløse indtog i Ukraine under den ene eller anden form.

Får utilsløret stormagtsa­ggression af denne art lov til at udvikle sig og bide sig fast, vil det få ulykkelige følger for mindre nationer overalt i det internatio­nale system.

Derfor handler forsvaret af Taiwans demokrati og selvbestem­melse også om os.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark