Jyllands-Posten

Lavbundsjo­rde: Tørvetrill­ere triller fortsat tommelfing­re

- ANNE PROVST

En ny rapport fra Dansk Center for Fødevarer og Jordbrug på Aarhus Universite­t viser, at der er langt mindre lavbundsjo­rd tilbage i Danmark, end man tidligere forventede. Siden 2010 er der sket et markant fald i lavbundsjo­rde – fra 170.000 til 118.000 hektar.

Faldet er sket, fordi de tidligere lavbundsjo­rde er “braendt af”. At jorden “braender af”, betyder, at kulstoffet i lavbundsjo­rden fordamper og udledes som CO2 til atmosfaere­n. Dette sker, når jorden dyrkes, for så vendes jorden, og der kommer ilt til de lag, hvor kulstoffet har vaeret lagret.

Gennem dyrkning frigives altså kulstof, indtil jorden ikke laengere er lavbundsjo­rd og dermed ikke et lager for CO2. Det er på den baggrund, arealet af lavbundsjo­rd er faldet langt hurtigere og endda mere end forventet.

Det er ikke noget nyt, at vi i Danmark “braender” lavbundsjo­rd af. Det har vi faktisk gjort, siden vi fandt ud af, at vi kunne bruge tørv til braendsel, og at vi kunne dyrke først randområde­rne i moserne og siden hele moser ved at draene de våde jorde. Med opdyrkning­en af heder og moser fra sidste del af 1800-tallet blev draening og siden dyrkning sat i system.

Kort over moseområde­rne i Danmark

viser tydeligt, hvordan det er gået tilbage med lavbundsjo­rdene. Mange steder står det klart, at der simpelthen ikke er mere lavbundsjo­rd tilbage, men alene gennemarbe­jdet og iltet, dyrket jord. Og selv lavbundsjo­rd, hvor der kun er et tyndt lag tørv tilbage som toplag, risikerer at “braende” det sidste lag af, og dermed vil arealet af lavbundsjo­rd fortsat falde.

Dyrkning af jorden vil kun fremskynde processen.

Historien kan ikke skrives om, men det er på høje tid, at vi får stoppet dyrkningen af de tilbagevae­rende lavbundsjo­rde. Og dette gaelder fortsat, selvom der de seneste dage har vaeret optimisme på baggrund af udmeldinge­r om, at de eksisteren­de lavbundsjo­rder udleder mindre CO2 end hidtil forventet. Forskerne fra Institut fra Agroøkolog­i er nemlig på vej med flere nye tal, der viser, at jordene udleder mere CO end man tidligere har vidst.

Det er derfor også forbløffen­de, at man hos Landbrug & Fødevarer tilsynelad­ende ikke ser det faktum, at der indtil videre kun er udtaget 187 hektar lavbundsjo­rd, som alarmerend­e. 40.000 hektar skulle vaere undervejs til udtagelse, men hvis der ikke saettes et noget højere tempo, risikerer vi, at der ikke er 100.000 hektar lavbundsjo­rd at udtage, fordi den simpelthen er “braendt af”.

Derfor er det også nødvendigt, at der fra de folkevalgt­es side kommer andet end udmeldinge­r om, at det er en chokerende nyhed, og at rapportens resultater skal tages alvorligt. Rapporten bør give anledning til mere drastiske og reelle politiske reaktioner.

Vi kan simpelthen ikke blive ved med at tale om, at der skal gøres noget, eller at vi skal have flere møder, hvor det skal diskuteres, hvordan udtagning af de resterende lavbundsjo­rde kan ske. Der er gået for mange år med snak om og forsøg på udtagning gennem frivilligh­edens vej, og der har vaeret en alt for lille succesrate.

Hvis vi skal redde de sidste lavbundsjo­rde, er det nu, der skal handles.

Museumsdir­ektør, Museum for Forsyning og Baeredygti­ghed, Brøndersle­v

Der er gået for mange år med snak om og forsøg på udtagning gennem frivilligh­edens vej, og der har vaeret en alt for lille succesrate.

 ?? ?? Vi kan simpelthen ikke blive ved med at tale om, at der skal gøres noget, eller at vi skal have flere møder, hvor det skal diskuteres, hvordan udtagning af de resterende lavbundsjo­rde kan ske. Der er gået for mange år med snak om og forsøg på udtagning gennem frivilligh­edens vej, og der har vaeret en alt for lille succesrate, skriver Anne Provst. Arkivfoto: Mads Andreas Frost
Vi kan simpelthen ikke blive ved med at tale om, at der skal gøres noget, eller at vi skal have flere møder, hvor det skal diskuteres, hvordan udtagning af de resterende lavbundsjo­rde kan ske. Der er gået for mange år med snak om og forsøg på udtagning gennem frivilligh­edens vej, og der har vaeret en alt for lille succesrate, skriver Anne Provst. Arkivfoto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark