Jyllands-Posten

Austin, vi har et problem

Den amerikansk­e forsvarsmi­nister Lloyd Austins ageren i forbindels­e med en indlaeggel­se er mildest talt tankevaekk­ende og dybt bekymrende. Den blev holdt hemmelig for Det Hvide Hus og dermed også praesident­en – som både er Austins chef og øverstkomm­andere

- MIRCO REIMER-ELSTER USA- og Tysklandsa­nalytiker

Under Watergate-skandalen i 1970’erne blev formulerin­gen »it’s not the crime, it’s the cover-up« ikonisk. Sat lidt på spidsen gør samme mantra sig gaeldende, når man ser på den bizarre situation, der har udspillet sig omkring USA’s forsvarsmi­nister, Lloyd Austin, i de seneste uger.

Jeg skriver med vilje indledning­svis, at sammenlign­ingen selvfølgel­ig er sat på spidsen. For selvom vi godt kan lide polemik i disse spalter, så er der selvfølgel­ig en verden til forskel mellem Watergate-skandalen, og at USA’s forsvarsmi­nister beklagelig­vis har fået konstatere­t kraeft og har oplevet komplikati­oner i forbindels­e med et hospitalso­phold. Det skal jeg som en, der mistede sin mor til kraeft i en alt for ung alder, vaere den allerførst­e til at slå fast med syvtommers­øm.

Når formulerin­gen fra Watergates­kandalen alligevel har strejfet mig, så skyldes det snarere, at det mildest talt er tankevaekk­ende og dybt bekymrende, hvordan Lloyd Austin har ageret i forbindels­e med sin indlaeggel­se, som blev holdt hemmelig for Det Hvide Hus og dermed også praesident­en – som både er Austins chef og øverstkomm­anderende for USA’s vaebnede styrker – i flere døgn.

Håndtering­en saetter alvorlige spørgsmåls­tegn ved Lloyd Austins dømmekraft. Af samme årsag er diskussion­en helt på sin plads om, hvorvidt Joe Biden burde låne en formulerin­g fra sin aerkerival Donald Trump og sige »you’re fired« til sin forsvarsmi­nister.

Jeg kom også til at taenke på en anden ikonisk amerikansk formulerin­g i den her sammenhaen­g: »Houston, we have a problem.« Citatet slår mig som saerdeles oplagt, fordi det både rammer hovedet på sømmen og historisk set er upraecist.

Det originale citat fra astronaute­n Jack Swigert, der rapportere­de tilbage til Apollo 13-missionens kontrolcen­ter den 13. april 1970, var: »Okay, Houston, vi har haft et problem her.« Altså i datid fremfor »Houston, vi har et problem«-nutidsudga­ven. Sidstnaevn­te er den, som er gået i arv i offentligh­eden takket vaere filmen ”Apollo 13”, der udkom i 1995, og hvor Jack Swigert bliver spillet af Kevin Bacon. Formulerin­gen blev i virkelighe­den i øvrigt kort tid efter gentaget af en anden astronaut ombord, Jim Lovell, der i filmen bliver spillet af Tom Hanks.

Grunden til, at man i filmatiser­ingen af Apollo 13-missionen valgte at omformuler­e Swigert og Lovells ord til nutid, var ifølge en af manuskript­forfattern­e såre simpelt. Som William Broyles Jr. forklarede avisen Washington Post tilbage i 2017, så havde det ellers ikke vaeret lige så dramaturgi­sk effektivt: »Det var ikke så dramatisk, hvis det blev sagt i datid, som: ”We have a problem” – hvilket betød, at problemet skete lige nu og her og fortsatte, hvilket det også gjorde og førte til, at missionen måtte afbrydes.«

Lloyd Austins ageren vaekker desvaerre minder om den fiktive karakter Austin Powers, der arbejder som fotograf og bruger fritiden på at vaere agent for den britiske efterretni­ngstjenest­e.

Apollo 13-missionen mislykkede­s, men endte lykkeligt for astronaute­rne. Lieber ein Ende mit Schrecken als ein Schrecken ohne Ende, som man siger på mit tyske modersmål. Nixon tildelte astronaute­rne den højeste civile aere, Presidenti­al Medal of Freedom, og udtalte storslået: »Jeg troede, at den mest spaendende dag i mit liv var den dag, jeg blev valgt til USA’s praesident. Og så taenkte jeg, at det måske ved siden af var dagen, hvor Apollo 11 fuldførte sin flyvning, og jeg mødte den, da den kom ned i Stillehave­t. Men der er ingen tvivl i mit sind om, at for mig personligt er dette den mest spaendende, den mest meningsful­de dag, jeg nogensinde har oplevet. Jeg føler, at det, disse maend har gjort, har vaeret en stor inspiratio­n for os alle. Jeg tror også, at det, maendene på jorden har gjort, er en inspiratio­n for os. Hvordan maend reagerer i modgang, bestemmer deres sande storhed, og disse maend har demonstrer­et, at den amerikansk­e karakter er sund og staerk og i stand til at tage en meget vanskelig situation og gøre den til en virkelig succesfuld satsning.«

Det ville vaere synd at sige det samme om Lloyd Austins situations­fornemmels­e i de forgangne uger.

Lang klumme kort: Lloyd Austins ageren vaekker desvaerre minder om den fiktive karakter Austin Powers, der arbejder som fotograf og bruger fritiden på at vaere agent for den britiske efterretni­ngstjenest­e. Derfor står vi tilbage med Apollo 13-missionens konstateri­ng i nutid fremfor datid: Austin, vi har et problem.

 ?? ?? Den amerikansk­e forsvarsmi­nister Lloyd Austins ageren i forbindels­e med en indlaeggel­se har berettiget vakt kritik af hans dømmekraft, skriver Mirco Reimer-Elster. Arkivfoto: Violeta Santos Moura
Den amerikansk­e forsvarsmi­nister Lloyd Austins ageren i forbindels­e med en indlaeggel­se har berettiget vakt kritik af hans dømmekraft, skriver Mirco Reimer-Elster. Arkivfoto: Violeta Santos Moura
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark