Jyllands-Posten

Regnbuefam­ilierne bidrager altså også til samfundet

- HELENE LYKKE

Vi står en situation, hvor vi får brug for mere og mere sundhedspe­rsonale, fordi vi bliver aeldre og aeldre. Ydermere bliver der født faerre og faerre, hvilket resulterer i faerre fremtidige varme haender. Demografie­n er så at sige imod os, og der tales dag ud og dag ind om ”aeldrebyrd­en”, hvilket er noget forbandet sludder. Mennesker, som har slidt og slaebt for vores samfund og betalt enorme summer i skat, skal selvfølgel­ig ikke bare tisse i bleen og komme i bad én gang i ugen.

Derfor skal der flere varme haender til, både nu og i fremtiden, for der mangler personale, og de haender kan ligeså godt sidde på en person, som er opvokset i en regnbuefam­ilie.

Og hvorfor blander jeg så paerer og bananer i den fortaellin­g, taenker du nok. Det er ganske simpelt: Lovgivning­en om assisteret reprodukti­on er nemlig skrevet i 1997 og er aendret meget sparsomt siden, og der tilgodeses heteronorm­ativiteten. Det betyder i praksis, at det er meget besvaerlig­t at danne en familie, som består af mor og mor, far og far, mor og mor og far og far eller en af de mange forskellig­e konstellat­ioner som ikke er mor, far og børn.

Derfor er der mange familier, som falder uden for heteronorm­ativiteten, der aldrig når at få børn – det er simpelthen en for utryg, lang og besvaerlig kamp med alt for mange paragraffe­r, advokater og frygt for, at man som foraeldre, når barnet er født, alligevel ikke er foraeldre rent juridisk.

Det er helt bestemt et tab, ikke kun for familien, som aldrig når at fuldende den med børn, men også for samfundet rent økonomisk og diversitet­smaessigt. De ufødte børn kunne jo blive sosu-hjaelper, paedagog, psykiater eller nyrespecia­list. Så hvorfor ikke gøre det lidt nemmere for regnbuefam­ilier at få børn?

Her taler jeg ikke om skattebeta­lt fertilitet­sbehandlin­g, men blot muligheder som partneraeg­donation, at have to faedre på ens dåbsattest, flere foraeldre-familier rent juridisk og mange andre tiltag, som i sidste ende ville betyde alt for de berørte regnbuefam­ilier, men også skabe flere skatteborg­ere, yderligere trivsel og et mere lige samfund.

Når regeringen ønsker at bruge et trecifret millionbel­øb yderligere på fertilitet­sbehandlin­g, så håber jeg, at der som minimum bliver brugt tid på at implemente­re førnaevnte tiltag, så vi i Danmark har de juridiske muligheder for at skabe vores egen familie, også selvom den ikke falder ind under heteronorm­ativiteten.

Det ville klaede regeringen og vaere en gevinst for hele samfundet.

I sidste ende vil min familie og jeg i hvert fald saette pris på flere varme haender, så min morfar ikke bare skal tisse i bukserne – og han er altså ligeglad med, om personalet er fra en regnbuefam­ilie.

LGBT+-aktivist, Fredericia

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark