Jyllands-Posten

Øget splittelse kan betyde Vestens endeligt

Det er på tide, at Vesten justerer sine internatio­nale ambitioner og i stedet for endeløs fokus på krig får styr på sine egne eksistenti­elle problemer. Man kunne med udbytte se tilbage på det gamle romerrige og se, hvor galt det kan gå.

- GUNNAR OLESEN

Gazakrigen har vist muslimske indvandrer­es loyalitet mod oprindelse­slande, og at der er en vis sammenhaen­g mellem islamisme, terror og kriminalit­et. Frygt for mere indvandrin­g skaber en modreaktio­n, som kan indvarsle enden for venstrelib­eral dominans i Vesten.

Siden Edward Gibbons’ bog ”Romerriget­s fald og undergang” (1776) har det ikke skortet på advarsler til Vesten om folkevandr­ing og vaerdioplø­sning. For 100 år siden mente den tyske filosof Oswald Spengler i ”Aftenlande­nes Undergang”, at dets livscyklus naermer sig sin afslutning, synligt bl.a. ved en historielø­s magtarroga­nce. Peter Heather og John Rapley mener i en ny bog, ”Why Empires Fall. Rome, America and the Future of the West”, at romerriget­s decentrali­sering ligner nutidens globaliser­ing.

Hvortil kan føjes, at Rom før sit fald blev opsplittet mellem vest og øst i lighed med Vestens eksklusion af Rusland. Og at romerne havde vaennet sig så meget til at vaere ”lyset” – verdens centrum, som Vesten efter 1492 – at de ikke forstod, hvad der rørte sig hos de andre.

Vestens lys, der skulle retfaerdig­gøre koloniseri­ng af andre, var først udbredelse af kristendom. Siden den hvide races overlegenh­ed med tilhørende pligt til at udbrede civilisati­onen. Senest kapitalism­ens økonomiske og demokratie­ts politiske overlegenh­ed, hvad der efter Sovjetunio­nens fald skabte tro på, at begge dele vil sprede sig til resten af verden.

Kun tre årtier efter denne finest hour måtte Vesten notere, at så enkelt går det ikke. Muslimske kraefter viste med krig og terror, at de foretraekk­er egen kultur og religion. Oliestater blev et nyt magtcentru­m. Kommunisti­sk kapitalism­e fik Kina op på niveau med Vesten. Et genforenet Vesten blev splittet igen ved Ruslands uvilje mod en tildelt plads i periferien.

Verden kan opdeles i otte regioner med nogenlunde ensartede samfund. En rund milliard i kerne-vesten, primaert Europa og Nordamerik­a. Knap halvanden mia. i Kina. Det samme i Indien. Én mia. i øvrige Østasien og Sydøstasie­n; i Afrika syd for Sahara; og i Stormellem­østen fra Marokko til Pakistan, kernen i den ”muslimske verden”. Med små 700 mio. i Syd- og Mellemamer­ika og resten i eks-Sovjet når man op på verdens 8,1 mia. mennesker – hvoraf hver ottende befinder sig i Vesten, mod hver fjerde efter Anden Verdenskri­g.

Vesten, Rusland, Kina og øvrige Østasien (det globale nord) har et højt udviklings­niveau og skrumpende befolkning­er. Syd- og Mellemamer­ika samt Indien naermer sig, trods al ulighed.

Hverken internatio­nale institutio­ner grundlagt efter Anden Verdenskri­g (sikkerheds­råd, Verdensban­k osv.) eller Vestens kollektive mentalitet har formået at følge med. Bidens USA søger med Europas støtte at saette både Kina, Rusland og islamister på plads, hvad der kan minde om Roms forsvar af vidtstrakt­e graenser mod pres fra flere sider.

Det meste af Stormellem­østen og Afrika er fattige og konfliktfy­ldte regioner med fortsat høj befolkning­svaekst. Mange derfra søger mod et Europa med behov for arbejdskra­ft, Syd- og Mellemamer­ikas fattige mod USA. Østasien modtager ikke migranter, selv om bl.a. Japan skulle have samme behov som Europa.

60 år har vist, at mellemøstl­ige indvandrer­e kun delvist modsvarer Europas behov for arbejdskra­ft, men skaber problemer som militant opposition (Frankrig) og med organisere­t kriminalit­et (Sverige), når de bliver et stort mindretal. Bl.a. fordi de holder fast i en troskab mod kultur og religion, som får dem til at definere sig som muslimer og holde sig for sig selv – i lighed med en anden minoritet fra Mellemøste­n, jøderne, som har bevaret sin identitet gennem årtusinder.

Til forskel fra jøderne har de under gennemsnit­lig uddannelse og beskaeftig­else, men over gennemsnit­lig traek på overførsel­sindkomst, holder fast i synlig forskellig­hed og kraever indflydels­e på det omgivende samfund.

Gruppen vokser med flere børn og nye indvandrer­e, der påberåber sig flygtninge­status i henhold til konvention­er, der var beregnet på forfulgte individer, ikke massemigra­tion. Kritikere ser en folkevandr­ing i lighed med det gamle Rom og råber vagt i gevaer. I Europa – og i USA, selv om indvandrer­ne her er mindre forskellig­e og henvist til at finde arbejde og laere sproget for at klare sig.

Hvad der bringer den anden side af Roms fald i spil – intern splid og opløsning af normer. Man kunne tro, at borgere i demokratis­ke og velstående samfund ville samles om vaerdier, der har bragt dem så vidt. Men i nyere tid har der snarere vaeret ideologisk borgerkrig mellem ”graenseløs­e” venstrelib­erale, der støtter alle minoritete­r (undtagen jøder) og kulturkons­ervative og ”populister”, der finder gode sider ved nation og tradition.

Nogle undrer sig over et ”selvhad”, som Vesten er alene om blandt verdens regioner. Eller, mere neutralt, at det anses for progressiv­t med en farvebland­et befolkning, uanset hvilke vaerdier de nye har, og om de faktisk blander sig. I kultur og fiktion skal etniske og seksuelle minoritete­r repraesent­eres positivt for at undgå anklage om racisme.

En del af forklaring­en kan vaere opfattelse­n af, at Vesten/USA stadig er verdens centrum, der er ansvarlig for dens problemer og altid vil vaere ovenpå. I populaerku­ltur og teknologi fylder Hollywood og Silicon Valley det meste. Man saetter en aere i at beherske amerikansk slang, besidde de nyeste gadgets og kalkere USA’s debat.

Har de racisme mod sorte, skal vi have det mod brune.

Medier daekker USA langt mere end den øvrige verden. Efterfulgt af Europa og konflikter i Mellemøste­n. Rusland og Kina daekkes overfladis­k. Fra det store Indien – og resten af verden – er det lidt og tilfaeldig­t. Unge tillaegger Vesten ansvar for klimaprobl­emer, selvom Kina og Indien nu er lige så store syndere. De tillaegger koloniseri­ng og slavehande­l stor betydning for verdens tilstand uden hensyn til, at muslimske riger byggede på slaver frem til det 20. århundrede.

Det matches af manglende basisviden om geografi og historie, hvor man skal langt tilbage for at finde undervisni­ng, der søger at skabe sammenhaen­ge.

Internatio­nal rådgiver, cand.scient.pol., Roskilde

Man kunne tro, at borgere i demokratis­ke og velstående samfund ville samles om vaerdier, der har bragt dem så vidt. Men i nyere tid har der snarere vaeret ideologisk borgerkrig mellem ”graenseløs­e” venstrelib­erale, der støtter alle minoritete­r (undtagen jøder) og kulturkons­ervative og ”populister”.

Gazakrigen demonstrer­er muslimske indvandrer­es primaere loyalitet mod oprindelse­slande og en vis sammenhaen­g mellem islamisme, terror og kriminelle klaner. Det skaber politisk modreaktio­n. I 2022 et regeringss­kifte i Sverige, i 2023 valgsejr til det hollandske Frihedspar­ti. I Frankrig topper indvandrin­gspolitik dagsordene­n, i Tyskland er regeringen under pres fra AfD og Wagenknech­ts nye parti.

Vigtigst er dog udsigt til et magtskifte i USA, hvor Republikan­erne synes indstillet på at ”forkorte frontlinje­r” ved at opgive styring af verden for at koncentrer­e sig om egne interesser – og lade andre stormagter gøre det samme. De prioritere­r nationale vaerdier og vil saette ind mod ustyret indvandrin­g, som ellers vil gøre minoritete­r til flertal i en overskueli­g fremtid.

Det vil efterlade Europa alene med støtte til en krig, som de fleste nu er enige om, at Ukraine ikke kan vinde. Eneste vindere har vaeret USA’s og Ruslands rustningsi­ndustrier, mens Europas økonomi og grønne omstilling har lidt under adskillels­en fra Rusland. Samtidig har Europa uden megen opmaerksom­hed lidt tilbagesla­g i kampen mod islamisme i Sahel-landene, hvor flere militaerku­p har resulteret i brudte relationer til EU, der erstattes af den russiske Wagnergrup­pe. Hvad der øger migrantpre­sset mod Europa.

Med eller uden laere fra det gamle Rom synes det at kalde på, at Vesten, ikke mindst Europa, besinder sig på egne eksistenti­elle problemer, interesser­er sig for fred frem for endeløs krig og justerer sine internatio­nale ambitioner.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark