Jyllands-Posten

Eksperter om konkurseks­plosion: Vi har haft alle skadevirkn­inger – men beskaeftig­elsen er stadig høj

Konkurstal­lene for 2023 har skabt dystre overskrift­er, men bankchef og rådgivere ser lys forude. Et fald i beskaeftig­elsen kan dog blive dråben, der får baegeret til at flyde over.

- IBEN SCHMIDT JESPER OLESEN iben.schmidt@finans.dk jesper.olesen@finans.dk

Selvom konkurstal­lene eksplodere­de i 2023, og antallet af konkurser nåede det højeste niveau siden 2010, maner rådgivere og bankfolk til ro, når de ser ind i 2024.

»Når man ser på økonomien med mørke briller, har alle taenkelige skadevirkn­inger vaeret der – bortset fra at vi har haft en høj beskaeftig­else i hele perioden,« siger Søren Aamann Jensen, partner i Accura og leder af firmaets afdeling for M&A restructur­ing, rekonstruk­tion og insolvens.

I august 2023 var der 3.000.600 lønmodtage­re i job, hvilket aldrig er set før. Og efter syv måneder faldt ledigheden i november til en ledighedsp­rocent på 2,8.

Søren Aamann Jensen haefter sig ved, at beskaeftig­elsen stadig er relativt høj og vidner om, hvor små konkurser der er tale om.

Men går større virksomhed­er konkurs, er det mere kritisk, siger han.

»Et dyk i beskaeftig­elsen kan give en dominoeffe­kt, hvor flere virksomhed­er bukker under. Det vil vaere det sidste strå, der har holdt dem i live, der så forsvinder.«

Trods de høje konkurstal i 2023 ser Christin Tuxen, direktør for erhvervsku­nder i Danske Bank, lys forude. Med til historien hører nemlig, at 2022 og 2021 bød på et historisk lavt antal konkurser.

»Nogle gange skal der knaekke et trae i blaesevejr­et, for at der bliver plads til et nyt, og der kan vokse en ny, staerk skov op. Det sker i erhvervsli­vet fra tid til anden, og det er med til at holde erhvervsli­vet staerkt.«

Christin Tuxen påpeger, at antallet af konkurser har stabiliser­et sig på et niveau, der er højt, men lavere end det var i starten af 2023.

»Antallet af konkurser har måske toppet,« siger hun og fortaeller, at Danske Bank oplever mange nystartede virksomhed­er, der efterspørg­er en ny bank.

»Foretagsom­heden i erhvervsli­vet synes at vaere intakt, og det glaeder mig. Det gør, at jeg ser positivt på 2024 for dansk erhvervsli­v.«

I flere år har mange rådgivere spået om, at pandemien, stigende inflation og renter og et svaerere finansieri­ngsmarked ville resultere i, at flere større virksomhed­er kunne bukke under.

Det er endnu ikke sket, siger Søren Aamann Jensen.

»Om det vil ske i 2024, må tiden vise. Vi håber ikke, at der kommer flere i den størrelses­orden for dansk økonomis skyld. Vi så under finanskris­en, at det kan brede sig rigtig hurtigt til mange brancher,« siger han.

Flere i vanskeligh­eder

Han ser en tendens til, at de virksomhed­er, som kommer i vanskeligh­eder, er blevet større gennem 2023. Det er en tendens, som han forventer fortsaette­r i 2024.

»Så kan det godt vaere, at der bliver faerre konkurser, men måske er der nogle af de større virksomhed­er, der får det svaert, hvis beskaeftig­elsen falder. Det kan blive tuen, der får laesset til at vaelte.«

Man skal typisk laengere ind i nedgangsko­njunkturen, før man ser større virksomhed­er gå konkurs, siger Christin Tuxen.

»Det er halvandet år siden, rentestign­ingerne begyndte. Det er betryggend­e, at vi ikke har set noget naevnevaer­digt endnu, så langt vi trods alt er inde i nedgangsko­njunkturen.«

Christin Tuxen betragter konjunktur­nedgangen som en historie i flere kapitler. Og coronapand­emien er så småt ved at vaere et overstået af slagsen.

32 pct. af de virksomhed­er, der sidste år gik konkurs, havde taget såkaldte momslån under coronakris­en. I 2022 lød tallet på 43 pct.

»Hjaelpepak­kerne har lidt vaeret en kunstig respirator for mange virksomhed­er. De ville måske vaere døde alligevel, men er blevet holdt kunstigt i live i en periode,« siger Kaj Glochau, rådgiver i selskabet KG Business Advice.

Han har indgående kendskab til hjaelpepak­kerne og virksomhed­ernes økonomiske udfordring­er.

»Jeg tror, at vi får flere konkurser i 2024, end vi havde i 2023. Ikke voldsomt, men marginalt flere. Det tror jeg, fordi vi har fået en rentestign­ing, der kommer til at slå igennem i år.«

Selvom renten måtte falde, peger han på den »voldsomme« opbremsnin­g i byggebranc­hen.

»Den kombi kommer til at koste for nogen,« siger han.

Kaj Glochau vurderer dog, at der fortsat vil vaere tale om mindre konkurser. I 2023 tegnede konkursern­e sig for 3.078 virksomhed­er, og jobtabet på 14.800 fuldtidsan­satte var det højeste siden 2011. Det svarer til 4,8 fuldtidsme­darbejdere pr. virksomhed, der er gået konkurs.

»Det er ikke voldsomt. Selvfølgel­ig er der store virksomhed­er iblandt, men de større virksomhed­er bliver reddet forud for en konkurs.«

Der har allerede vaeret eksempler på flere rekonstruk­tioner – bl.a. i modebranch­en.

»Vores oplevelse som bank er, at erhvervsli­vet står staerkt,« siger Christin Tuxen og tilføjer, at Danske Bank har udlånsappe­titten i behold.

Geopolitis­ke udfordring­er

»Vi er klar til at hjaelpe, når vi ser en virksomhed, som er baeredygti­g i grøn og finansiel forstand.«

Men de geopolitis­ke udfordring­er haenger stadig som en sky af usikkerhed over erhvervsli­vet, der har oplevet

abrupte rentestign­inger.

»Det store spørgsmål for 2024 er, hvordan de stadigt stigende renter, vi har set over det sidste halvandet års tid, vil arbejde sig igennem økonomien. Det er svaert at spå om,« siger hun.

Danske Bank råder virksomhed­erne til at vaere sikre på, at de kan modstå en konjunktur­maessig afmatning i en periode med høje renter og opfordrer til at have styr på likviditet­en og afdaekke de risici, der kunne ramme – f.eks. i forbindels­e med forsynings­kaeder.

Det er altid aergerligt, når nogen må dreje nøglen om og når frem til en konkurs, siger underdirek­tør Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv.

»Markedsøko­nomien er selvfølgel­ig, at når nogle ikke kan klare sig, kan der blive plads til andre. Og vi er i en situation, hvor der fortsat er mangel på arbejdskra­ft visse steder, så rekordmang­e konkurser efterlader ikke nødvendigv­is et stort problem.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark