Jyllands-Posten

Appetit på nødlidende forretning­er: »Når to døre lukkes, åbner en ny«

Flere selskaber i modebranch­en måtte give op i 2023, og nogle er blevet en del af andre virksomhed­er. Advokat oplever en større villighed til at redde virksomhed­er, inden de går konkurs.

- JESPER OLESEN IBEN SCHMIDT jesper.olesen@finans.dk iben.schmidt@finans.dk

På trods af nye konkurser og pres på tøjsalget i dele af detailhand­len kan flere mindre modemaerke­r få nyt liv ved at blive en del af større selskaber. Dermed kan de måske undgå en konkurs eller lukning.

Det mener en af tøjbranche­ns mest erfarne spillere, Anders Hust, der sammen med sønnen Nikolaj Hust står bag Ikast-koncernen Claire Group, der har solgt modetøj i taet ved 50 år.

Gennem 2023 var tøjbranche­n praeget af flere konkurser. Sidst på året var der således to af slagsen i Aarhus – nemlig modemaerke­rne PBO og Minimum. Begge er dog overtaget af andre lige efter konkursen.

Modehuset har nu fået Nikolaj og Anders Hust som hovedaktio­naerer i en ny konstrukti­on, hvor et nyetablere­t selskab har overtaget driften.

Fik gaeld eftergivet

Minimum, der regnes som et af de mellemstor­e modehuse i branchen, var i foråret 2023 igennem en rekonstruk­tion og fik dengang en stor del af gaelden eftergivet.

Men det var alligevel ikke nok, og ved indgangen til julemånede­n blev selskabet konkursram­t.

Få dage efter kunne den udpegede kurator dog melde, at selskabet videreføre­s med en ny ejerkreds og adm. direktør Peder Tang som partner. Han har stået bag Minimum siden etablering­en af modehuset i 1997.

Anders Hust fastslår, at før konkursen var dialog om muligheder­ne mellem parterne, men at han ikke så mulighed for at redde det eksisteren­de selskab, da der var for store økonomiske huller at daekke.

»I konkursen gav vi et købstilbud sammen med vores pengepartn­ere inden for finansieri­ng. Der kom flere andre bydere på banen, men det endte med, at vores oplaeg gav mening. Minimum drives som en selvstaend­ig virksomhed fremadrett­et, men jeg ser mulighed for at sikre synergier,« siger Anders Hust.

Han mener, at det for flere modefirmae­r, som er pressede, nok er bedre »at vaere en lille succes i noget større end at stå alene«.

Ser tendens

På linje med Minimum er flere pressede selskaber blevet overtaget af andre i årets løb.

Søren Aamann Jensen er partner i Accura og leder af firmaets afdeling for rekonstruk­tion og insolvens. Han ser en tendens til, at der er flere omstruktur­eringer og rekonstruk­tioner af virksomhed­er, før de går konkurs, end der var for 12 måneder siden.

I 2023 var projektudv­ikleren Oskar Group ved at gå konkurs. Selskabet var beskaeftig­et med udvikling af ejendomme med en samlet vaerdi på mere end 1,2 mia. kr.

Men det lykkedes at rekonstrue­re virksomhed­en, fortaeller Søren Aamann Jensen, der var med til at gennemføre virksomhed­soverdrage­lsen til en investor lige inden jul.

»Akkorden sluttede lykkeligt for alle parter, og virksomhed­en er i almindelig drift igen i dag. Det var en af de sager, hvor vi taenkte: ”Det her kan risikere at blive den første i en raekke konkurser.”«

Långivere bliver nervøse

Jo flere konkurser, des svaerere bliver det at foretage rekonstruk­tioner, vurderer Søren Aamann Jensen.

»Udfordring­en er, at långiverne bliver mere nervøse, når markederne bliver svaerere. Samtidig indsnaevre­s antallet af potentiell­e købere, hvis der er flere, der har økonomiske vanskeligh­eder,« siger han.

Tøjbranche­n er praeget af meget få store aktører med giganten Bestseller i spidsen og derefter DK Company samt bl.a. børnetøjse­lskabet Brand4kids. Derunder kommer en større gruppe mellemstor­e som bl.a. Claire Group – og dertil en lang raekke små tøjfirmaer.

Anders Hust fastslår, at der sker en konsolider­ing i den danske tøjbranche, som lige nu er praeget af et vist pres på salget til de tre største eksportmar­keder.

I Tyskland er der mange meldinger om konkurser og lukninger i både detail- og modebranch­en. På samme tid presses salget til Sverige og Norge af den svage kronekurs i de to skandinavi­ske lande.

»En del har brugt tid på at skaere til ved at finkaemme virksomhed­en, så de står okay her ved indgangen til 2024. Vi er andre, som bliver tilfredse, hvis året giver et lille plus. Verden går jo ikke i stå, og alle skal have tøj. Men der kommer udrensning og kolleger, som vil falde ud af markedet. De, der bliver tilbage, får et lidt større råderum. Når der lukkes to døre, åbner der sig en ny,« mener Anders Hust.

 ?? ?? Nogle gange skal der knaekke et trae i blaesevejr­et, for at der bliver plads til et nyt, siger Christin Tuxen, erhvervsku­ndechef i Danske Bank, om de mange konkurser. Foto: PR
Nogle gange skal der knaekke et trae i blaesevejr­et, for at der bliver plads til et nyt, siger Christin Tuxen, erhvervsku­ndechef i Danske Bank, om de mange konkurser. Foto: PR
 ?? ?? Anders Hust, der sammen med sønnen Nikolaj Hust står bag Ikastkonce­rnen Claire Group: »Verden går jo ikke i stå, og alle skal have tøj. Men der kommer udrensning og kolleger, som vil falde ud af markedet.« Arkivfoto: Rikke Kjaer Poulsen
Anders Hust, der sammen med sønnen Nikolaj Hust står bag Ikastkonce­rnen Claire Group: »Verden går jo ikke i stå, og alle skal have tøj. Men der kommer udrensning og kolleger, som vil falde ud af markedet.« Arkivfoto: Rikke Kjaer Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark