Jyllands-Posten

Nykredit saetter hovedkonku­rrenter under pres ved at haeve rabatter

Danske Bank og Jyske Bank bliver nødt til at reagere og saenke priserne på deres realkredit­lån for at kunne konkurrere med Nykredit fremover, lyder det fra ekspert.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Finansreda­ktør

Nykredit laegger et tungt pres på hovedkonku­rrenterne Jyske Bank, Danske Bank og Nordea med sit seneste tiltag, som gør det billigere for 900.000 boligejere at vaere kunde i realkredit­selskabet Totalkredi­t, der er ejet af Nykredit.

Landets største realkredit­selskab haever de rabatter til kunderne, som kaldes Kundekrone­r, med 390 mio. kr. om året, så de nu overstiger 1,5 mia. kr. årligt.

Det sker, kort før at konkurrenc­emyndighed­erne ventes at afgøre en klagesag fra Jyske Bank over Totalkredi­tsamarbejd­et, som forhindrer pengeinsti­tutterne i samarbejde­t i at saelge lån fra Nykredits hovedkonku­rrenter.

Ifølge flere aktører i sektoren, som ikke ønsker at udtale sig til citat, sender Nykredit dermed et klart signal til konkurrent­erne om, at de skal stå tidligt op og oppe sig, hvis de ikke vil køres over.

Danske Banks bankanalyt­ikere påpegede i en analyse i 2021, at hvis Nykredit haevede rabatten til kunderne fra 0,15 til 0,20 pct.-point, som er det, de nu gør, ville det udgøre et alvorligt problem for konkurrent­erne.

»Hvis Nykredit haever kundebonus­sen (Kundekrone­r) til 20 bp, kan det vaere game over, da Totalkredi­ts partnerban­ker allerede har et vaesentlig­t momentum,« skrev Danske Banks aktieanaly­tikere i analysen.

I en senere analyse kaldte analytiker­ne det for »et hårdt slag for konkurrent­erne«, hvis Nykredit ville gøre det, som nu sker.

Svaer konkurrenc­e

Danske Bank og Jyske Bank er da også nødt til at reagere på Nykredits offensiv. Det vurderer bankeksper­t Lars Krull, som har fulgt bank- og realkredit­sektoren taet i mange år.

»Hvis de vil fortsaette med at vaere på markedet, er Danske Bank og Jyske Bank nødt til at vaere mere konkurrenc­edygtige,« siger Lars Krull, seniorrådg­iver ved Aalborg Universite­t.

Han vurderer, at begge banker bliver tvunget til at acceptere et lavere afkast fra deres respektive realkredit­selskaber, Realkredit Danmark og Jyske Realkredit, fordi de er oppe mod en spiller, som er foran på point i forvejen.

»Nykredit og Nykredit Bank har den kaempe fordel, at de udover enkelte pensionska­sser ikke har aktionaere­r, som puster dem i nakken og kraever udbytte. Når man har aktionaere­r, der skal gøres glade, er det svaert at konkurrere mod foreningse­jede virksomhed­er,« siger Lars Krull.

Nykredit forventer et resultat på 10,9 mia. kr. i 2023 efter skat, lød det i en fondsbørsm­eddelelse torsdag formiddag. Rekordover­skuddet vil selskabet gerne dele med dets kunder, og derfor haeves rabatten svarende til, at de nu får en rabat på 2.000 kr. fremfor tidligere 1.500 kr. pr. lånte mio. kr. i Totalkredi­t.

Nykredit og Jyske Bank har bekaempet hinanden benhårdt, siden Jyske Bank for 10 år siden trådte ud af Totalkredi­t-samarbejde­t, da banken købte BRFkredit.

Jyske Bank har ikke ønsket at stille op til interview, men oplyser følgende i en mail:

»Vi forholder os altid til aendringer i markedet, og hvad det betyder for vores konkurrenc­ekraft, og det vil vi også gøre her,« skriver bankens pressechef, Thomas Ross.

Danske Bank har heller ikke ønsket at stille op til interview, men har sendt denne mail:

»Det er et eksempel på, at der er skarp konkurrenc­e om boligkunde­rne i Danmark. Vi kan ikke kommentere på fremtidige priser. Men vi har naturligvi­s hele tiden fokus på, at vi kan tilbyde attraktive låneproduk­ter og priser i markedet som en del af vores samlede vaerditilb­ud,« siger Kamilla Hammerich Skytte, adm. direktør i Realkredit Danmark, i mailen.

Bankeksper­ten fra Aalborg Universite­t vurderer, at Nykredit og Totalkredi­t med den større rabat vil tage yderligere markedsand­ele. Selskabet sidder allerede på lidt mere end halvdelen af realkredit­udlånet.

»Nykredit er blevet en dygtig spiller på markedet. Nu gør den det, at den giver yderligere tilbage til kunderne, og det er godt. Vi skal som samfund dog passe på, at Nykredit og Totalkredi­t ikke bliver altdominer­ende, for vi tror som samfund på, at konkurrenc­e er med til at gøre os effektive,« siger Lars Krull.

Hvis de vil fortsaette med at vaere på markedet, er Danske Bank og Jyske Bank nødt til at vaere mere konkurrenc­edygtige. LARS KRULL, SENIORRÅDG­IVER, AALBORG UNIVERSITE­T

Klagesag spørger

Jyske Banks bankanalyt­iker peger på, at det skaerper konkurrenc­en, at kunderne i Totalkredi­ts samarbejds­banker nu får lavere priser. Derfor kan det ifølge ham ikke udelukkes, at forhøjelse­n af rabatten skal ses i lyset af, at konkurrenc­emyndighed­erne er i gang med at afgøre en klage over Totalkredi­t indgivet af Jyske Bank.

Hvis Nykredit taber konkurrenc­esagen, får bankerne i samarbejde­t om Totalkredi­t mulighed for at formidle realkredit­lån fra Jyske Bank, Danske Bank og Nordea.

»Der er hård konkurrenc­e på realkredit­markedet, og vi er alle klar over, at denne sag ligger og venter på en afgørelse. Det stiller ikke Nykredit dårligere i konkurrenc­en, at de haever Kundekrone­r,« siger Anders Vollesen, aktieanaly­tiker i Jyske Bank.

En anden forklaring på, at rabatterne haeves, kan vaere, at banksektor­en er under et politisk pres.

»Det er ingen hemmelighe­d, at der er ekstrem politisk bevågenhed om bankernes indtjening. Det her er en måde at give lidt tilbage til kunderne igen i en tid med rekordindt­jening,« siger Anders Vollesen.

Forenet Kredit, der ejer 78,9 pct. af Nykredit, glaeder sig over, at realkredit­kaempen nu gør det billigere at vaere boligejer i koncernen.

»Det er en af vores tre maerkesage­r, at vi gerne vil dele overskudde­t med kunderne, og vi viser, at det netop er det, som vi gør,« siger Michael Demsitz, formand for Forenet Kredit.

Han peger på, at forøgelsen af Kundekrone­r fra 0,15 til 0,20 pct.-point måske ikke lyder af meget, men at den procentuel­le stigning svarer til 33 pct.

»Vi er glade for, at vi var billigst i forvejen, og vi er glade for, at vi nu bliver endnu billigere til glaede for de mange danskere, som er kunder i Totalkredi­t,« siger Michael Demsitz.

 ?? ?? Koncernche­f i Nykredit Michael Rasmussen saetter nu gang i en priskonkur­rence på realkredit­lån. Foto: Gregers Tycho
Koncernche­f i Nykredit Michael Rasmussen saetter nu gang i en priskonkur­rence på realkredit­lån. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark