Jyllands-Posten

Ejere haevede millioner i Nordic Waste inden jordskred

Stifter, bestyrelse­smedlem og medejer af Nordic Waste David York havde ikke lyst til at tale, da Finans fangede ham på telefonen.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Mens flere lokalpolit­ikere i Randers frygter, at kommunen kan komme til at haenge på en kaempe regning for at undgå en miljøkatas­trofe i virksomhed­en Nordic Waste, så har ejerne af virksomhed­en trukket solide millionbel­øb ud til sig selv.

Virksomhed­en blev etableret i 2018, og den har slået sig op på at modtage forurenet jord med henblik på rensning og genanvende­lse. Det har hidtil vaeret en god forretning, og allerede i det første fulde driftsår, 2019, lavede virksomhed­en et overskud på 3,9 mio. kr. før skat.

De efterfølge­nde år blev kun bedre, og fra 2020 og frem til maj 2023 har Nordic Waste tjent samlet omkring 60 mio. kr. før skat, viser selskabets regnskaber. Regnskaber­ne viser samtidig, at ejerne har trukket samlet mindst 33 mio. kr. ud i udbytter.

Udbyttebet­alingerne er forklaring­en på, at selskabet har en begraenset egenkapita­l på 16,5 mio. kr., hvilket har skabt nervøsitet hos byrødder i Randers Kommune, der siden den 19. december har haft snesevis af mennesker og maskiner til at arbejde i døgndrift for at undgå, at et jordskred med forurenet jord havner i Alling Å.

Kommunen måtte ufrivillig­t overtage arbejdet, da Nordic Waste pludselig og uden nogen forklaring forlod arbejdspla­dsen.

Randers Kommune har gentagne gange understreg­et, at regningen vil blive sendt videre til Nordic Waste eller firmaets forsikring­sselskab, men der er fortsat usikkerhed om, hvorvidt selskabet kan betale, og om forsikring­en daekker.

Som omtalt flere gange på Finans er virksomhed­en ejet af en af landets rigeste maend, oliemillia­rdaeren Torben Østergaard-Nielsen, der købte sig ind i virksomhed­en i 2021, og som siden har øget sit ejerskab, så han og hans døtre i dag er hovedaktio­naerer.

Men faktisk blev virksomhed­en stiftet af andre, herunder den tidligere direktør i Grenaa Havn og Danish Stevedore David York.

David York har solgt ud af sine aktier, og i 2021 og 2022 bogførte han et overskud på knap 80 mio. kr. i det holdingsel­skab, han har ejet Nordic Waste igennem.

På trods af aktiesalge­t er han stadig medejer og bestyrelse­smedlem i Nordic Waste, men han havde ikke lyst til at tale, da Finans fangede ham på telefonen torsdag.

»Jeg udtaler mig ikke om Nordic Waste, for det er den reelle ejer, der skal gøre det,« siger han.

Torben Østergaard-Nielsen har konsekvent naegtet at udtale sig om sagen. Det samme gaelder i øvrigt ledelsen i Nordic Waste, men det aendrer intet for David York.

»Prøv og hør: Det forholder jeg mig ikke til. Du skal ringe derned, hvis du skal snakke med nogen.«

Men det var jo dig, der var med til at etablere virksomhed­en. Hvad taenker du om, at I nu står i en …

»Er der noget af det, jeg siger til dig, du ikke kan forstå?«

Jeg stiller jo bare nogle spørgsmål.

»Ja, men dem kan du så råbe ud i luften, hvis du vil det.«

Du har jo haevet millioner i den her virksomhed, og nu står vi så i en situation, hvor Randers’ skatteborg­ere er i gang med at rydde op efter jeres virksomhed.

»Jeg har ikke nogen kommentare­r.«

Finans har endnu en gang efterspurg­t kommentare­r fra Nordic Wastes ledelse og Østergaard-Nielsen-familien, men virksomhed­ens pressemeda­rbejder oplyser blot ganske kort:

»Der er desvaerre ikke mulighed for interview.«

Kommunaldi­rektør i Randers Kommune Jesper Kaas Schmidt siger, at han også har konstatere­t, at Nordic Waste har vaeret en god forretning.

»Jeg har bare det synspunkt, at uanset hvad de gør, så er virksomhed­en og dens forsikring­sselskab ansvarlige for det her, og jeg forventer, at de betaler (for kommunens arbejde, red.). Hvordan de så som selskab håndterer det, ved jeg ikke,« siger han.

Randers Kommune har en socialdemo­kratisk borgmester, og Socialdemo­kratiets gruppeform­and i byrådet, Steen Bundgaard, henholder sig ligeledes til, at regningen skal betales af Nordic Waste eller virksomhed­ens forsikring­sselskab.

»Vi kan aldrig lande i den situation, at det bliver os i Randers Kommune, der kommer til at betale,« siger han.

Jeg har bare det synspunkt, at uanset hvad de gør, så er virksomhed­en og dens forsikring­sselskab ansvarlige for det her. JESPER KAAS SCHMIDT, KOMMUNALDI­REKTØR, RANDERS KOMMUNE

 ?? ?? Nordic Waste er ramt af et jordskred, der truer miljøet, men selskabet har overladt opgaven med at inddaemme skaden til kommunen. Foto: Benny Kjølhede
Nordic Waste er ramt af et jordskred, der truer miljøet, men selskabet har overladt opgaven med at inddaemme skaden til kommunen. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark