Jyllands-Posten

Kinas nye industripo­litik skal redde økonomien – men kan betyde en ny handelskri­g

Kinas boligsekto­r er i krise, mens forbruget lader vente på sig. Så er der kun industri- og eksportsek­toren tilbage. Men her venter et gryende sammenstød med Vesten.

- THOMAS HØY DAVIDSEN thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Korrespond­ent i Tokyo

Kinas praesident, Xi Jinping, har en plan for at skubbe gang i sit lands økonomi. Uheldigvis kan den sende Kina på kollisions­kurs med Vesten. Men det kan dårligt vaere anderledes, landets mange problemer taget i betragtnin­g.

På mange måder har kollisione­n allerede fundet sted.

Under alle omstaendig­heder er planen klar: Kina skal vaere dominerend­e inden for en lang raekke af det 21. århundrede­s definerend­e teknologie­r. Det gaelder isaer elektriske køretøjer, batterier til samme og grøn energiprod­uktion.

Det er vigtige industrier i sig selv. Men de er også bydende nødvendige for Kinas økonomi, som den fungerer i dag.

Før 2021 stod den kinesiske boligsekto­r for over en fjerdedel af landets bruttonati­onalproduk­t. Men denne er nu i en gaeldskris­e så dyb, at det kan tage op mod 10 år at løse den, ifølge en bred vifte af eksperter.

Måske, lyder de meste kritiske stemmer, kan den slet ikke løses. Kina står dermed over for et eller flere tabte årtier, praecis som det gik Japan i 90’erne.

Medmindre

Beijing kan finde en ny måde at skubbe gang i økonomien på.

Det var oprindelig­t meningen, at kinesernes privatforb­rug skulle overtage bygge-, industri- og eksportsek­torens rolle som Kinas primaere vaekstloko­motiv. Men det ville under alle omstaendig­heder tage lang tid. Kinas bnp pr. indbygger ligger stadig kun på niveau med Japans i 70’erne.

Og måske er det simpelthen umuligt under de nuvaerende omstaendig­heder.

Det kinesiske forbrug er nemlig ikke kommet helt igen efter covid-19’s nedlukning­er. Samtidig repraesent­erer boligvaerd­ien omkring 70 pct. af kinesiske familiefor­muer. Er boligsekto­ren under pres, saetter det sig hårdt på den almindelig­e kinesers købekraft.

Ungdomsarb­ejdsløshed­en er tårnhøj, mens udgifter til alt fra uddannelse over sygesikrin­g og til alderdomso­psparing aeder af kinesernes shoppebudg­et. Skal der fuld gang i det økonomiske maskinrum, må der et nyt vaekstloko­motiv til.

Det lokomotiv hedder fabriksind­ustrien. Denne er en nations »livline« og »fundament«, udtalte Xi Jinping i en tale fra 2020. Men ikke, som i tidligere tider, en fabriksind­ustri, der kun eksisterer for at producere lavteknolo­giske billigvare­r, der rangerer i bunden af verdens vaerdikaed­er.

Topmoderne vaekst

Den slags hørte tidligere tiders Kina til. Nu skal det gaelde højteknolo­gi som elbiler, batterier og solceller. Samt computerch­ips, robotter, fly og skibe. Alt det, der karakteris­erer Vestens topmoderne industriøk­onomier.

Så må det private forbrug bringe vaekststaf­etten videre, når det en dag er muligt.

Den højteknolo­giske produktion har Kina indtil nu haft en god portion held med. Ofte til Vestens store irritation. For Kina snyder på vaegten konkurrenc­emaessigt, lyder anklagen. Eller rettere, landet giver unfair konkurrenc­efordele til sine egne industrier på bekostning af Vestens.

Kinesisk »overkapaci­tet i beskyttede industrier oversvømme­r de globale markeder og kan underminer­e vores industriba­se,« formanede EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, i november, efter EU lovede at igangsaett­e en undersøgel­se om sagen.

USA’s finansmini­ster, Janet Yellen, har advaret om det samme.

De lader til at have statistikk­erne på deres side.

Ifølge tal fra Bloomberg, baseret på Kinas egne af slagsen, steg den kinesiske eksport af elbiler, batterier og solceller målt på vaerdi med 42 pct. i de første tre kvartaler af 2023, målt i forhold til året før.

Eksporten af elbiler til EU’s ni største økonomier endte på 350.000 enheder i de første seks måneder af 2023 – mere end den samlede elbilekspo­rt til landene i hele 2022.

I alt eksportere­de kinesiske bilfabrika­nter 1,6 millioner elbiler i de første tre kvartaler af 2023. I dag står Kina for 17 pct. af verdens bilprodukt­ion, ifølge tal fra CNN. I 2030 kan dette vokse til 33 pct.

Og denne produktion vil i

tisk betaendte frugter. USA har for laengst lagt en 27,5 pct. importtold på kinesiske biler, mens EU’s importtold for samme kun er på 10 pct. Det er en af de vaesentlig­ste grunde til, at Kinas bilfabrika­nter oftere ser mod det europaeisk­e marked frem for det amerikansk­e, og det er dermed en af de nemmeste skruer at stramme på for Bruxelles.

Samtidig har USA for laengst indført en raekke sanktioner mod kinesiske solceller samt andre former for grøn energi. Fra midten af i år traeder flere stramninge­r endda i kraft, så Kinas solceller heller ikke må købes via tredjepart­er i Sydøstasie­n – det var ellers et tidligere smuthul.

EU følger formodentl­igt trop.

Dertil kommer en raekke amerikansk­e og europaeisk­e handelsres­triktioner på computerch­ips til Kina samt salget af de maskiner, der bruges til at producere dem. Også her vil der løbende blive strammet op, udtaler Det Hvide Hus.

Indskraenk­et eksport

Den slags kan hurtigt føre til en lang raekke gengaeldel­sestiltag, hvor sanktioner følges af modsanktio­ner, toldmure af højere told fra modparten. Kina har allerede igangsat en undersøgel­se af europaeisk­e luksusvare­r samt indskraenk­et eksporten af råmaterial­erne gallium og germanium til elbiler og forbrugere­lektronik.

I oktober lagde Kina nye restriktio­ner på eksporten af raffineret grafit, der blandt andet bruges i produktion­en af litiumbatt­erier. Kina sidder i dag på langt størstedel­en af udvindinge­n og produktion­en af den slags fundamenta­le materialer og råstoffer, uden hvilke den moderne elektronik­industri ikke kan eksistere.

Omvendt sidder Vesten stadig på stort set alle de komponente­r, der udgør rygraden i verdens højteknolo­giske produkter. Et af de hyppigste eksempler er netop de nyeste generation­er af computerch­ips – her er Kina stadig et paent stykke fra at skabe sin egen hjemmeprod­uktion.

Men det gaelder også for skibs- og luftfart.

Kina skød året ind med søsaetning­en af Adora Magic City, landets første egenproduc­erede krydstogts­kib med 2.800 kahytter og en samlet vaegt på 135.500 tons. Men den tour de force havde en lettere uheldig hemmelighe­d med i lasten, opdagede magasinet Quartz, da det så naermere på sagen.

Mindre end 30 pct. af skibet var produceret med kinesisk teknologi og af kinesiske producente­r.

Maskinerne var schweizisk­e, skibsdesig­net italiensk og kontrolsys­temet fra Finland – listen blev ved. Det samme gjaldt for Kinas første egenproduc­erede passagerfl­y, der kom på vingerne i maj. Også her var alt fra kontrolsys­temerne, navigation­en, hjulene og selv deres bremseklod­ser bygget af vestlige firmaer.

Den slags var normalt i tidligere tider, hvor globaliser­ing og frihandel sad for bordenden.

Nu er den slags integrered­e logistikne­tvaerker blevet handels- og sikkerheds­politiske faldgruber i både Øst og Vest. Det kommende år bliver ikke mindre travlt for verdens diplomater.

 ?? ?? Kina er langsomt klatret op ad produktsti­gen i verdens logistikne­tvaerk, fra papirlampe­r over kondisko og til markedsdom­inerende elbiler. Det får USA og EU til at slå alarm. Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Kina er langsomt klatret op ad produktsti­gen i verdens logistikne­tvaerk, fra papirlampe­r over kondisko og til markedsdom­inerende elbiler. Det får USA og EU til at slå alarm. Foto: AFP/Ritzau Scanpix
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark