Jyllands-Posten

KINAS INDUSTRIPO­LITIK

-

Xi Jinpings nuvaerende industripo­litik er en videreudvi­kling af den såkaldte ”Made in China 2025” plan.

Denne blev vedtaget i 2015 og stipulered­e, at Kina selv skal producere 70 pct. af sin kernetekno­logi i 2025.

Det førte til kritik i USA og EU over Kinas påståede unfair støtte til strategisk vigtige industrier.

Sideløbend­e begyndte handelskri­gen mellem USA og Kina under davaerende praesident Donald Trump.

Tiltagene fra den tid står stadig ved magt under nuvaerende praesident Biden.

Det fik kun Kina til at satse endnu mere på egenproduk­tionen.

Senest med fokus på udviklinge­n af, hvad Beijing kalder ”De Tre Nye”: elbiler, batterier og solceller. høj grad gå til Vesten: I de sidste fem år er den europaeisk­e import af kinesiske biler firedoblet.

Ikke mindst, lyder kritikken fra EU og USA, fordi Kina giver massiv – og unfair – statsstøtt­e til industrien, hvilket gør det muligt for de kinesiske producente­r at saelge biler til langt under deres egentlige markedsvae­rdi.

Proppet hjemmemark­ed

Omvendt lader det kinesiske hjemmemark­ed for elbiler til allerede at operere taet på maksimal kapacitet. I de første tre kvartaler af 2023 solgte kinesiske producente­r seks millioner elbiler til kinesiske forbrugere, ifølge tal fra analysefir­maet Bloomberg Intelligen­ce.

Det er svaert at se, hvordan der kan afsaettes flere på nuvaerende tidspunkt, Kinas vaekstnedg­ang taget i betragtnin­g.

Samtidig naegter Beijing at sige undskyld for at yde finansiel støtte til en sektor som elbilindus­trien, der er så vigtig for den grønne omstilling.

»Kina mener, at EU’s foreslåede undersøgel­se blot er et forsøg på at beskytte sine egne industrier under daekke af begreber som ”fair konkurrenc­e”,« meddelte det kinesiske udenrigsmi­nisterium i en udtalelse fra september, da EU-Kommission­en først luftede sine bekymringe­r.

Det bliver ikke en nem knude at løse for handelsdip­lomatiet. Kina har ikke meget andet valg end at fortsaette med sin industrial­isering – og ikke megen grund til at moderere sin statsstøtt­e i en verden, der allerede er praeget af stormagtsr­ivaliserin­g, toldmure og handelsres­triktioner.

Omvendt har EU og USA ikke meget andet valg end at beskytte deres egne markeder. Isaer ikke, hvis den kinesiske industrist­øtte oprigtigt viser sig unfair.

Kina dominerer også inden for både produktion­en af litiumbatt­erier og solceller, hvor Kina står for op mod 80 pct. af den globale forsyning, ifølge tal fra analysefir­maet Ember. Derfor har EU lanceret en plan for at mindske denne kinesiske afhaengigh­ed frem mod 2030.

Det kan nemt ende med en høst af lavthaenge­nde, poli

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark