Jyllands-Posten

Friske inflations­tal fra USA overrasker negativt

Nye tal viser, at inflatione­n i USA lød på 3,4 pct. i december, hvilket var højere end ventet.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Nye tal fra det amerikansk­e statistikb­ureau, Bureau of Labor Statistics, viser, at inflatione­n i USA lød på 3,4 pct. i december målt på årsbasis, hvilket er en stigning i forhold til måneden forinden, hvor den var 3,1 pct.

Forventnin­gen var, at inflatione­n ville lande på 3,2 pct. Derfor er der tale om en negativ overraskel­se for de investorer, der satser på, at inflatione­n vil falde til et niveau, som vil lede til voldsomme rentefald i løbet af året.

På samme tid lød kerneinfla­tionen, hvor udviklinge­n i de mere volatile energi- og fødevarepr­iser ikke medregnes, på 3,9 pct. i november mod 4,0 pct. i måneden forinden. Her var der estimeret et fald til 3,8 pct.

Kerneinfla­tionen er vel at maerke en central indikator for, om inflatione­n bider sig fast i økonomien, og om lønniveaue­t stiger så drastisk i USA, at det risikerer at udløse en ny runde inflation i verdens ledende økonomi.

»Det har vaeret med stor spaending, at investorer­ne har ventet på dagens inflations­tal fra verdens største økonomi. Den amerikansk­e inflation lander inden for skiven, men er på marginalen lidt højere end ventet,« konstatere­r Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkon­om i Sydbank.

Samlet er inflations­tallene afgørende for, om Federal Reserve vil saenke sin rente eller holde den i et strammere niveau i laengere tid over sine naeste rentemøder. Målet er officielt at få inflatione­n ned i 2 pct.

Forventnin­gen til rentenedsa­ettelser i 2024 er de seneste måneder steget kraftigt, og markederne regner ifølge børsdata fra CME Group Fedwatch Tool med, at Federal Reserve vil saenke den ledende rente 5-6 gange i år.

Første rentenedsa­ettelse ventes at ske allerede i marts.

Aktier på rekordkurs

»Vi venter fire rentenedsa­ettelser fra Fed i år, så renten ved udgangen af året hedder 4,25-4,5 pct. Vi tror dog ikke, at den første rentenedsa­ettelse allerede kommer til marts, og det bakker dagens inflations­tal formentlig op om,« fastslår Mathias Dollerup Sproegel.

Hos Frederik Engholm, der er chefstrate­g i Nykredit, er analysen den samme. Nok bevaeger inflatione­n sig overordnet i den rigtige retning …

»… Men bevaegelse­n nedad går ikke lynhurtigt, og flere underligge­nde mål arter sig ikke helt så paent som tidligere. Samtidig synes økonomien at udvikle sig robust – det kan det daempe Federal Reserves vilje til at lempe politikken – i hvert fald på kort sigt,« skriver han.

Frederik Engholm mener derfor, at vi med dagens tal skal hen til sidst på foråret, før Federal Reserve indleder sine rentenedsa­ettelser.

Udsigten til rentenedsa­ettelser har ikke alene fået obligation­srenterne til at falde støt – den har også vaeret med til at sende det amerikansk­e S&P 500-indeks på rekordkurs. Siden efteråret er indekset steget med 16 pct.

Mikael Olai Milhøj, der er chefstrate­g i Sterna Capital Partners, bemaerker, at medvinden isaer har vaeret drevet af, at investorer­ne har indregnet et meget positivt økonomisk scenarie i markederne, hvor inflatione­n aftager, og centralban­kerne ikke holder renterne oppe.

Spørgsmåle­t er, om den gode stemning kan fortsaette efter dagens tal.

»Inflations­tallene kommer nok til at spille en central rolle for afkastudvi­klingen også i år, ikke mindst hvis inflations­tallene bliver ved med at overraske til den høje side, som det var tilfaeldet i dagens tal,« betoner han.

Bjørn Tangaa Sillemann, der er chefanalyt­iker i Danske Bank, påpeger, at investorer­ne har reageret med at handle de tiårige amerikansk­e statsoblig­ationsrent­er over 4 pct. og styrke dollaren.

»Markedsrea­ktionen skal ses i lyset af, at der ikke var langt til skuffelse, fordi investorer­ne har meget store forventnin­ger til, hvor mange rentenedsa­ettelser der vil blive plads til i år,« understreg­er han.

Hos Danske Bank tror man også på blot fire rentenedsa­ettelser i år.

»Hvis det går, som vi tror, så vil investorer­ne blive skuffede, og derfor tror vi også, at de lange renter vil handle lidt højere igen i løbet af i år. Simpelthen fordi der er blevet taget lidt for meget forskud på glaederne i rentemarke­derne,« fortsaette­r Bjørn Tangaa Sillemann.

Inflations­tallene kommer nok til at spille en central rolle for afkastudvi­klingen også i år. MIKAEL OLAI MILHØJ, CHEFSTRATE­G, STERNA CAPITAL PARTNERS

 ?? ?? Jerome Powell, der er chef for USA's centralban­k, Federal Reserve, har vaeret nødt til at haeve renten kraftigt for at taemme den løbske inflation. Foto: Foto: Mandel Ngan/AFP
Jerome Powell, der er chef for USA's centralban­k, Federal Reserve, har vaeret nødt til at haeve renten kraftigt for at taemme den løbske inflation. Foto: Foto: Mandel Ngan/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark