Jyllands-Posten

Novozymes tørner sammen med HK i historisk sag om ligeløn

En usaedvanli­g tvist kan potentielt koste Novozymes 100 mio. kr. og varsler samtidig et nyt fokus på ulige løn på danske arbejdspla­dser.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Fagforbund­et HK Privat støder i disse dage sammen med Novozymes i Dansk Industris bygning på Rådhusplad­sen.

Det sker i en sjaelden sag om ligeløn, som, hvis fagforenin­gen får medhold, kan koste den danske enzymvirks­omhed op mod 100 mio. kr.

Samtidig kan den få betydning for, hvordan sager om ulige løn i det hele taget skal angribes, og den varsler en ny epoke i vores tilgang til ligeløn og mulig underbetal­ing, forklarer flere eksperter.

Sagens omdrejning­spunkt er to store medarbejde­rgrupper i Novozymes, laboranter og teknikere, som HK mener udfører arbejde af samme vaerdi, men som langtfra tjener det samme.

Laboranter­ne, som primaert er kvinder, tjener gennemsnit­ligt 12 pct. eller omkring 4.000-5.000 kr. om måneden mindre end teknikerne, hvoraf hovedparte­n er maend.

Får HK medhold i en raekke påstande, kan det blandt andet betyde, at Novozymes skal bringe de to gruppers gennemsnit­sløn på niveau, men også efterregul­ere lønnen fra fem år før staevninge­n.

Det kan løbe op i omkring 100 mio. kr.

Kan ikke sammenlign­es

Novozymes, som ofte har gjort sig bemaerket inden for debatten om diversitet og mangfoldig­hed, mener ikke, at de to medarbejde­rgrupper og deres arbejdsopg­aver kan sammenlign­es, og koncerndir­ektør Morten Enggaard Rasmussen har kaldt sagen »grundlaegg­ende uberettige­t.«

Virksomhed­en ønsker ikke at kommentere sagen yderligere, før der foreligger en afgørelse fra de i alt fire fagdommere og tre højesteret­sdommere i den faglige voldgiftss­ag – forventet i løbet af februar.

I HK er man optimistis­k. »Jeg vil sige det på den måde, at vi jo aldrig havde rejst sådan en sag, medmindre vi var sikre på i ligelønslo­vens forstand, at vi kunne rejse sagen,« siger formand for HK, Kim Jung Olsen.

Det er usaedvanli­gt, at en sag om ligeløn når domstolene, da de plejer at ende i forlig. Samtidig er de juridisk tunge og dyre at løfte, fordi der kraeves store maengder af dokumentat­ion.

Derfor er der flere, der følger interesser­et med i afgørelsen.

»Jeg håber, at vi får prøvet nogle argumenter af og dermed får en mere nuanceret tilgang til, hvordan vi skal sammenlign­e medarbejde­rgrupper, og hvad det vil sige, at arbejde har samme vaerdi. Og fordi der er tale om en stor virksomhed som Novozymes, kan det have en større effekt,« mener lektor i arbejdsret på Aarhus Universite­t Natalie Videbaek Munkholm.

Som det er i dag, er det svaert at bevise, at to personers arbejde har samme vaerdi, hvis de to personer f.eks. ikke har nøjagtig samme jobbeskriv­else eller samme uddannelse.

Kan få konsekvens­er

Udfaldet af sagen om potentiel systematis­k underbetal­ing i Novozymes kan ifølge Natalie Videbaek Munkholm få konsekvens­er for andre virksomhed­er, der har sammenlign­elige grupper af ansatte, hvor den ene primaert består af kvinder, og den anden gruppe primaert maend.

»Der kan vaere alle mulige mekanismer i overenskom­sterne, hvor man nu med en ny retspraksi­s i hånden og nogle lidt mere nuancerede vurderings­parametre kigger alle sine aftaler, men også virksomhed­ens historik og tradition grundigt igennem,« siger Natalie Videbaek Munkholm.

Også HK forventer, at hvis fagforenin­gen får medhold i påstandene, kan det påvirke andre arbejdspla­dser.

»Det er klart, at denne her sag kan jo vaere med til, at der kommer noget pres og øget fokus ude hos vores medlemmer, så man i højere grad vil drøfte udfordring­en med ulige løn ude på arbejdspla­dserne,« siger Kim Jung Olsen.

Sagen fra Novozymes bliver af flere eksperter set som et tegn på, hvordan ligeløn i meget højere grad bliver en del af dagsordene­n i dansk erhvervsli­v over de sidste fem-seks år.

Offentlig tilgaengel­ig

Det får ikke mindst medvind af et nyt direktiv fra EU, der kraever, at virksomhed­ers løndata skal vaere offentligt tilgaengel­ige.

Er lønforskel­len større end 5 pct. uden en begrundels­e, skal arbejdsgiv­erne – i første omgang virksomhed­er med mere end 250 ansatte – vise, at de arbejder for at korrigere det.

»Det kan potentielt føre til flere retssager, hvis ikke virksomhed­erne handler på uberettige­de lønforskel­le,« siger Andreas Rasche, der er professor på CBS.

Han henviser til, at vi ifølge Danmarks Statistik har en uforklarli­g lønforskel mellem kønnene på 7 pct. herhjemme.

»Problemet er, at virksomhed­erne ikke fokuserer så meget på de kønsbestem­te lønforskel­le. Det ser du også i baeredygti­ghedsrappo­rter, hvor kun få virksomhed­er virkelig giver omfattende data om lønforskel­le efter køn. Virksomhed­er vil hellere tale om kønsdivers­itet i topledelse­n, da det er et emne, som mange virksomhed­er kan tage fat på på nemmere måder,« siger han.

Hos Institut for Menneskere­ttigheder følger man også sagen taet, forklarer Rasmus Brygger, der er ligebehand­lingschef.

»Der er få sager af denne karakter, og derfor også et behov for at få gjort tydeligt, hvad rammerne egentlig er. Og får HK medhold, kan det føre til flere sager – ikke nødvendigv­is for domstolen, men lokalt i virksomhed­erne, fordi der kommer større bevågenhed omkring ligeløn,« siger han.

»Og det er positivt med øget opmaerksom­hed, for der er overordnet et stort efterslaeb, når vi ser på kvinders lønninger.«

HK staevnede Novozymes for taet på to år siden, men den komplekse sag går først nu ind i sin afsluttend­e fase.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark