Jyllands-Posten

Paene ord på papir er ikke nok til at stoppe seksuel chikane

6 af 10 ledere oplever, at arbejdspla­dsen ikke, har et saerligt fokus på at klaede lederne på til at kunne forebygge seksuel chikane. Det øger risikoen for, at uacceptabe­l adfaerd ikke bliver opdaget.

-

Problemern­e med seksuel chikane på arbejdspla­dsen stiger markant. Det viser nye tal fra Arbejdstil­synet.

Faktisk svarer 4 pct. af lønmodtage­rne, at de indenfor de seneste 12 måneder har vaeret udsat for seksuel chikane. Det er en fordobling i forhold til den seneste undersøgel­se.

Seksuel chikane er ikke kun totalt uacceptabe­lt. Det er også forbudt, og man baerer som arbejdsgiv­er og leder et ansvar i henhold til arbejdsmil­jøloven og ligebehand­lingsloven.

Ledere spiller da også en central rolle i at skabe sunde og chikanefri­e arbejdsmil­jøer. Derfor er det afgørende, at arbejdsgiv­eren tilbyder den nødvendige traening, så alle ledere bliver klaedt på og kender deres ansvar.

En ny undersøgel­se fra Lederne viser, at tre ud af fire ledere i det private erhvervsli­v har nedskrevne retningsli­njer for seksuel chikane og/ eller uønsket seksuel opmaerksom­hed på deres arbejdspla­ds.

Resultater­ne fra undersøgel­sen viser ikke kun en stigning i bevidsthed­en om forebyggel­se af seksuel chikane, men også en øget forståelse for håndtering af sådanne situatione­r. Men et vigtigt spørgsmål melder sig: Er nedskrevne regler nok?

Selvom alle baerer et ansvar, og der skal skabes en kollektiv bevidsthed, er lederne saerligt forpligted­e til at gå forrest som rollemodel­ler.

For selvom nedskrevne retningsli­njer er et skridt i den rigtige retning og udtryk for aktiv stillingta­gen, er det afgørende at tage det naeste skridt. For at disse politikker skal få reel indflydels­e, skal de forankres i virksomhed­ens DNA.

Det er ikke tilstraekk­eligt bare at have retningsli­njer nedfaeldet i en personaleh­åndbog eller på intranette­t. Retningsli­njer er mere end ord på papir – de udgør et løfte om at skabe en arbejdspla­ds, hvor alle medarbejde­re føler sig respektere­de, trygge og vaerdsatte.

Selvom alle baerer et ansvar, og der skal skabes en kollektiv bevidsthed, er lederne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark