Jyllands-Posten

»Jeg holder af sammen med et faellesska­b af venner eller kolleger at opleve noget«

Martin Danielsen, ny formand for Dansk Arbejdsgiv­erforening, kunne ikke nøjes med de oversatte udgaver af berømt forfatters bøger. Så han gik i gang med at laese vaerkerne på originalsp­roget.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Martin Danielsen påstår, at han ikke aner, hvad honoraret er for at vaere formand for Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA).

»Det er helt bevidst. For jeg skulle lave noget helt andet, hvis det handlede om penge,« som han udtrykker det.

En af dagene finder den 51årige Martin Danielsen ud af, hvordan formandspo­sten belønnes. For lige så stille er han gået i gang med at saette sig ind i alt det praktiske, der følger med tillidshve­rvet i DA, som er såkaldt hovedorgan­isation for 11 arbejdsgiv­erforening­er. Det er blandt andet Dansk Industri, Dansk Erhverv, Horesta og Danske Rederier.

Hvis man spørger Martin Danielsen om den berømte forfatter Ernest Hemingways bøger, har han fuldstaend­ig styr på fakta. For han har stort set laest, hvad der findes af udgivelser af amerikaner­en, som i 1954 modtog Nobelprise­n i litteratur.

»Først laeste jeg bøgerne på dansk. Men fordi Hemingway er blevet hyldet for sit sprog, var det oplagt at laese udgaverne på engelsk,« siger han.

Martin Danielsen naevner ”A Farewell to Arms”, ”The Sun Also Rises”, ”For Whom the Bell Tolls” og ”The Old Man and the Sea” blandt dem, han har laest.

»De korte saetninger og de saerlige stød, som Hemingway kommer med, gør bøgerne til noget saerligt. Og så taenker jeg over, hvor meget han i fortaellin­gerne har brugt fra sit eget farverige liv.«

Mindre om det private

Uden sammenlign­ing har Martin Danielsen sin måde at formulere sig på.

Han er ganske åben om sit profession­elle virke som adm. direktør i en transportv­irksomhed i Odense og med en stribe tillidspos­ter.

Han slår gerne fast, at han er tilhaenger af den danske model på arbejdsmar­kedet og laegger vaegt på, at det er DA sammen med lønmodtage­rnes hovedorgan­isation, FH, som i sidste ende aftaler og koordinere­r løn og vilkår for arbejdet på virksomhed­er uden »unødig indblandin­g« fra Folketinge­t og EU. Det siger han, velvidende at der venter overenskom­stforhandl­inger i 2025.

Mindre gavmild er Martin Danielsen med private detaljer.

Vi skal et stykke ind i samtalen, før han saetter ord på, at han i 30 år har dannet par med en kvinde, som han mødte på universite­tet, da de begge laeste HA og senere laeste til cand.merc.

Efter yderligere et par minutter fortaeller han, at samleversk­en hedder Merete Nielsen, og at de har en adresse i Langeskov på Fyn og en lejlighed i København.

»Lejlighede­n blev købt for tre år siden. Jeg havde efterhånde­n så mange møder i København, at det gav mening at have et fast sted,« som han udtrykker det.

Med en lejlighed i hovedstade­n blev ambitionen at blive regelmaess­ig forbruger af byens kunst og kultur, og det er blevet til blandt andet en koncert med popnavnet Benjamin Hav & Familien i Royal Arena og musikfores­tillingen ”Natasja” i Operaen.

»AErlig talt havde jeg regnet med, at vi ville gøre det mere. For jeg holder af sammen med et faellesska­b af venner eller kolleger at opleve noget,« siger Martin Danielsen.

Søsteren er økonomiche­f

Han voksede op i Langeskov med foraeldre, som drev et transportf­irma, Peter Danielsen Transport, fra privatadre­ssen. Derfor var han og søsteren, uanset om det var hverdag eller ferie, altid taet på far og mor.

Da Martin Danielsen skulle vaelge uddannelse­sretning, var han sikker på, at det skulle vaere noget andet end selvstaend­ig og transportb­ranchen. Han opfattede i stedet sig selv som kommende børsmaegle­r eller bankmand, og mens han uddannede sig til cand.merc. i finansieri­ng og regnskab, havde han et studiejob i økonomiafd­elingen i den davaerende Fionia Bank.

»Her fandt jeg ud af, at jeg foretrak at traeffe beslutning­er på egne vegne og have hånden på kogepladen,« siger han.

Martin Danielsen blev i 1996 ansat i foraeldren­es transportf­irma, hvor han siden blev direktør og ejer.

I 2013 indgik virksomhed­en i en fusion med et andet transports­elskab, og de blev til SDL – Schou-Danielsen Logistik. Her er han direktør, mens søsteren er økonomiche­f.

Siden 2014 har han vaeret

 ?? ?? Martin Danielsen, der er blevet formand i Dansk Arbejdsgiv­erforening, er til daglig direktør i en transportv­irksomhed på Fyn. Foto: DA
Martin Danielsen, der er blevet formand i Dansk Arbejdsgiv­erforening, er til daglig direktør i en transportv­irksomhed på Fyn. Foto: DA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark