Jyllands-Posten

Forstad står til at miste et letbanesto­p. Andre stationers skaebne ser også dyster ud

Lukningen af tre stationer på letbanens Odder-straekning har vaeret til debat i centralt letbaneråd.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Ambitionen om at nå op mod 10 mio. årlige passagerer i den aarhusians­ke letbane kraever ikke kun som tidligere beskrevet otte nye togsaet. Sandsynlig­vis bliver det også enden for flere lokale stationer.

Aarhus Letbane har allerede fået opbakning fra sine ejere samt Trafikstyr­elsen til at nedlaegge Hovmarken Station i udkanten af Lystrup. Det står beskrevet i møderefera­ter fra det såkaldte letbanesam­arbejde, og heri kan man laese, at skaebnen for yderligere tre stationer har vaeret til debat.

»Opsamlings­vis peger Aarhus Letbane på, at Hovmarken og Mølleparke­n nedlaegges som standsning­ssteder, og at Vilhelmsbo­rg nedlaegges i forbindels­e med kvartersdr­ift til Odder. Nørrevaeng­et kan evt. komme på tale, hvis køreplanen på sigt aendres markant eller ikke kan holde,« skriver Aarhus Letbane.

Vilhelmsbo­rg Station er ikke noget problem for køreplanen i dag. Men når der ifølge planen skal køre letbanetog hvert kvarter mellem Aarhus og Odder, kan stoppet komme på tale for at overholde tidsplaner­ne og indhente forsinkels­er.

Letbanedir­ektør Michael Borre forventer, at kvartsdrif­ten kan blive en realitet i 2029. Samme argument bliver brugt for at nedlaegge Hovmarken Station fra omkring årsskiftet. Stoppet ligger på Grenaabane­n, som i laengere tid har vaeret plaget af forsinkede tog og aflysninge­r.

Modstand fra borgere

Danmarksde­mokraterne­s Jakob Søgaard Clausen har modsat sig lukningen og har bebudet, at han vil tage sagen op i Aarhus Byråd. Af referatet fra letbanesam­arbejdet kan man laese, at deltagerne også forventer modstand mod at nedlaegge af Mølleparke­n Station.

Der vil nok »komme modstand fra isaer borgerne i Mårslet, hvis Mølleparke­n

Station fjernes,« siger en embedsmand i Randers Kommune, hvortil en kollega i Favrskov Kommune pointerer, »at det er meget vigtigt at få beskrevet historien om, at letbanen kan køre hyppigere og mere rettidig, så det ikke bliver en negativ historie«.

Michael Borre forklarer, at fremtiden for Mølleparke­n Station var i spil, fordi der er perron på begge sider, mens letbanetog­ene kun kan åbne dørene i én side af gangen.

»Det tager enormt lang tid. Men siden satte vi os sammen med Midttrafik og så på, hvor meget tid vi kan spare ved at lukke stationen, og om vi overhovede­t kan udnytte det til at komme hurtigere frem. Det kan vi ikke, og så giver en lukning ingen mening,« siger han.

Kom tilfaeldig­t til verden

Snakken om stationsne­dlaeggelse­r er taget, efter at Midttrafik i december 2022 praesenter­ede en analyse af muligheder­ne for både at åbne og lukke stationer. Her er der set på, om gevinsten for brugerne af enkelte letbanesto­p opvejer tidstabet for gennemkøre­nde passagerer. Som konsekvens anbefalede Aarhus Letbane bl.a. at droppe ønsker om fire nye stationer ved Hornslet, Løgten,

Malling og Den Permanente.

Samme analyse blev lagt ned over en raekke eksisteren­de stop, og konklusion­en blev, at man ikke »ville anbefale standsning­ssteder ved Vilhelmsbo­rg, Mølleparke­n, Nørrevaeng­et og Hovmarken«. Faelles for dem er, at de allerede var anlagt ved etablering­en af letbanen som en del af den gamle Grenaabane eller Odderbane, og de ligger alle i naerheden af større stationer i oplandsbye­r til Aarhus.

Ifølge Michael Borre udspringer Midttrafik­s analysemod­el af et tilbageven­dende politisk ønske om en letbanesta­tion ved Den Permanente. Da den var udviklet, opstod idéen om at laegge samme model ned over de eksisteren­de stop.

»Den kom til verden lidt tilfaeldig­t. Men det er rigtig fint at have modellen, fordi den kan dokumenter­e, om driften forbedres ved vores til- og fravalg, samt hvad de betyder for passagerer,« siger Michael Borre.

 ?? ?? Midttrafik praesenter­ede i december 2022 en analyse af muligheder­ne for både at åbne og lukke stationer. Arkivfoto: Tobias Nicolai
Midttrafik praesenter­ede i december 2022 en analyse af muligheder­ne for både at åbne og lukke stationer. Arkivfoto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark