Jyllands-Posten

Steffen Damborg og Niels Ammitzbøll var i laesegrupp­e med kronprinse­n

”Jungleboge­n”, hockey og en helt speciel canadisk øl var ingrediens­er i Niels Ammitzbøll­s og Steffen Damborgs forhold til kronprinse­n i studieåren­e i Aarhus.

- JONAS SEJR THOMSON jonas.thomson@jp.dk

Steffen Damborg har mange gode minder om kronprins Frederik.

Et af dem begynder sådan her:

En aften var han og andre fra kronprinse­ns laesegrupp­e blevet inviteret til Marselisbo­rg Slot.

Efter aftensmade­n forsvandt kronprinse­n ned i kaelderen og hentede noget frem, der måske i virkelighe­den tilhørte hans far, prins Henrik. Steffen Damborg og de andre spaerrede øjnene op. I flere år var Steffen Damborg i laesegrupp­e med kronprins Frederik, imens de studerede statskunds­kab på Aarhus Universite­t.

Kronprinse­n havde i 1989 taget nogle fag på Aarhus Universite­t, og han besluttede sig for at gennemføre sin uddannelse. For at gøre det, manglede han at tage nogle flere fag.

Derfor sad han blandt 25 andre studerende til undervisni­ng, da Steffen Damborg trådte ind i klasseloka­let den 7. september 1990.

»Jeg var bestemt overrasket. Det er det første fag, jeg dukker op til. Jeg kommer ind og genkender kronprinse­n med det samme,« siger Steffen Damborg, der i dag er bestyrelse­smedlem og direktør i virksomhed­en DigitalCon­sult.

Under introugen til studiet havde Steffen Damborg allerede aftalt med fire andre at søge sammen i en laesegrupp­e.

Men kronprinse­n havde ikke vaeret med til introugen.

»Så spurgte han os, og vi sagde selvfølgel­ig ja. Det var ikke saerbehand­ling, men det var selvfølgel­ig specielt at have kronprinse­n i sin laesegrupp­e,« siger Steffen Damborg om studiesama­rbejdet, der siden udviklede sig til et venskab.

Et venskab som var årsagen til, at Steffen Damborg kunne tage del i den udsøgte portvin, som kronprinse­n havde hentet fra kaelderen, den aften på Marselisbo­rg for over 30 år siden.

Men også et venskab, der bl.a. bød på at se amerikansk fodbold på Marselisbo­rg Slot sent om natten, hockeykamp­e i weekenden og byture,

Det er det første fag, jeg dukker op til. Jeg kommer ind og genkender kronprinse­n med det samme. STEFFEN DAMBORG, DIREKTØR OG BESTYRELSE­SMEDLEM I DIGITALCON­SULT

hvor Steffen Damborg laerte kronprinse­ns favoritøl at kende.

Junglebog og te til prinsen

Niels Ammitzbøll er i dag underdirek­tør i DR’s økonomiafd­eling, men i sin studietid var han i laesegrupp­e med Steffen Damborg og kronprins Frederik.

Og selv om han også var overrasket over at have en kongelig klassekamm­erat i starten, så blev den kommende konge hurtigt til en almindelig medstudere­nde og ven. Faktisk taenkte Niels Ammitzbøll ikke videre over tronarving­straktemen­t, da Kronprinse­n første gang kom hjem til ham en aften til et gruppemøde.

»Jeg taenkte overhovede­t ikke over det. Jeg tror, vi lavede te og fik måske nogle kiks fra supermarke­det. Det var bare en helt anden tid. Der var ikke mobiltelef­oner, og der var ikke artikler om hans liv i Aarhus.«

Alligevel blev Niels Ammitzbøll overrasket over, hvor umiddelbar kronprinse­n var.

»Han var den første, der kom, og da han kommer ind, kigger han på vores pladesamli­ng, og han finder ud af, at vi har ”Jungleboge­n”. Den kan han godt lide, og den snakker vi lidt om og morer os over.«

»Han var meget afslappet, sådan, easy-going. Han kommer bare ind og skaber en afslappet stemning,« siger Niels Ammitzbøll, der dog også nogle gange kunne maerke, at han havde en lidt speciel studiekamm­erat med saerlige forpligtel­ser.

»Men jeg vil også sige, at det kunne vaere, at han lige pludselig skulle på en eller anden rejse eller skulle til København for at vaere med i Statsrådet.«

»Så man kunne godt maerke, at der var en anden verden, som han også var en del af. Men så laenge han var i Aarhus, så var han altså ret meget en almindelig studerende.«

På bar med PET-agenter

Helt almindelig­t var kronprinse­ns studieliv dog ikke. I offentligh­eden var han naesten altid omgivet af PETagenter. Også på barer.

Derfor var det en lidt speciel oplevelse at tage i byen med et ansigt, som hele landet kendte, fortaeller Steffen Damborg.

»Han fik jo mere opmaerksom­hed end alle andre. Lige så snart man kom ind på Casablanca eller Café Jorden en fredag aften, så var der mange, der gerne ville snakke med ham. Og det var både drenge og piger. Men allerede dengang var han meget profession­el, smilende åben og varm over for alle,« siger Steffen Damborg, der isaer mindes, at de var meget på baren Den Sidste i Aarhus.

Her kunne man få kronprinse­ns favoritøl, som Steffen Damborg og andre venner også hurtigt blev glade for.

»Frederik drak altid en canadisk øl LaBatts. Den havde

 ?? ?? Kronprins Frederik begyndte på Aarhus Universite­t i september 1989. Foto: Preben Tolstoy/Polfoto.
Kronprins Frederik begyndte på Aarhus Universite­t i september 1989. Foto: Preben Tolstoy/Polfoto.
 ?? ?? Steffen Damborg var både med til kronprinse­ns 30-års fødselsdag og hans bryllupsfe­st. Foto: Privat
Steffen Damborg var både med til kronprinse­ns 30-års fødselsdag og hans bryllupsfe­st. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark