Jyllands-Posten

Dronning Margrethe: »Den Gamle By har jeg kendt hele mit liv«

Hvornår dronning Margrethe første gang besøgte Den Gamle By, ved vi ikke. Men vi ved, at hendes navn optraeder første gang i Den Gamle Bys gaestebog i oktober 1948, da den otteårige prinsesse besøgte museet sammen med sin mor, dronning Ingrid.

- THOMAS BLOCH RAVN

Museumsdir­ektør, Den Gamle By

Titlen på denne artikel stammer fra et interview, jeg i 2002 havde lejlighed til at lave med Hendes Majestaet Dronningen.

»Jeg kan ikke påstå, at jeg har vaeret der hvert år, men jeg er kommet der meget, og jeg saetter stor pris på museet,« udtalte dronningen i interviewe­t, hvilket til fulde bekraeftes af gaesteboge­n og af Den Gamle Bys årbøger.

I min tid som museumsdir­ektør for Den Gamle By siden 1996 har dronningen som protektor for Den Gamle By deltaget i mange åbninger og officielle arrangemen­ter, men hun har også taget del i kollegiale sammenkoms­ter og faglige diskussion­er og her givet vaerdifuld­e bidrag til Den Gamle Bys interne faglige ping-pong.

Det gaelder i diskussion­er om historisk bindingsva­erk, rekonstruk­tion af dragter efter originaler i Den Gamle Bys dragt- og tekstilsam­ling, patinering af paneler til 1974-lejlighede­rne, og navnlig gaelder det i forbindels­e med genopførel­sen af Møntmester­gården i Den Gamle By.

Det var ved et arrangemen­tet i juli 1999, at dronningen fik øjnene op for Den Gamle Bys unikke projekt med genopførel­se af Møntmester­gården fra København. Møntmester­gården er fyldt med finurlighe­der, og arbejdet med at genskabe interiør, farver og dekoration­er var virkelig kraes for en kreativ sjael med dyb indsigt i historien.

»Jeg bor jo selv i 1700-tals huse,« sagde dronningen engang til mig.

»Og nogle af dem har jeg vaeret med til at bygge om, så det er interessan­t at følge denne bygning blive genopført fra bunden. Mange af de farver, der gemmer sig under overfladen, svarer til de farver, vi har fundet på Fredensbor­g – men håndvaerke­rne har jo givetvis også laert af hinanden.«

Dronningen har fulgt genskabels­en af Møntmester­gårdens såkaldte Fugleloft, hvor originalen var blevet så skadet, at det ikke kunne genopsaett­es. Hun har fulgt billedskae­rerens og malernes rekonstruk­tion af de 1700-talspapirt­apeter, som der skulle et helt Storm Pagtigt maskineri til at fremstille. Og hun har fulgt afdaekning­en af farvelag på den italienske trappe, gobelinmal­eriet, 1700-tals-stukken, formgivnin­gen af karnappen, den saerlige kvaderbema­ling og mange andre nørdede detaljer.

For der gik virkelig nørderi i arbejdet, som også gav Den Gamle Bys fagfolk en stolthed og et rygstød, som man fortsat fornemmer den dag i dag.

Da majestaete­n ankom til det naevnte arrangemen­t i juli 1999 og fra hjørnet af Torvet så Møntmester­gårdens imponerend­e bindingsva­erk, satte den historieky­ndige dronning straks fingren på et helt centralt punkt.

»Sig mig, hvilket belaeg har De for karnappen,« spurgte dronningen.

Og det var indtrykket, at majestaete­n var tilfreds med svaret, som lød, at Den Gamle By har seks kilder til karnappen – og til arbejdet med genskabels­e af Møntmester­gården som sådan.

Først og fremmest bindingsva­erket og de fysiske spor, som findes her, for eksempel i form af taphuller og øksespor. Dernaest de opmålinger, notater og fotos, der stammer fra de bygningshi­storiske undersøgel­ser i forbindels­e med nedtagning­en. Endvidere de ofte ganske detaljered­e bygningsbe­skrivelser, der findes i de såkaldte brandtaksa­tioner, som blev udarbejdet i forbindels­e med 1700-tallets brandforsi­kring.

Disse kilder gav imidlertid ingen oplysninge­r om, hvor langt karnappen rakte ud over gaden og heller ikke om, hvordan taget på karnappen var udformet og konstruere­t. Her kommer så de øvrige tre videnskild­er ind. Dels samtidige gengivelse­r af bygninger i København, sådan som de for eksempel er malet af Johannes Rach og Hans Heinrich Eegberg i 1740’erne, dels bygningsar­kaeologisk­e undersøgel­ser fra bygninger, hvor man kan forvente parallelit­et, og endelig håndvaerke­rnes faglige intuition undervejs i processen.

Det er i sin essens også den model, Den Gamle By fortsat anvender under rekonstruk­tion af bygninger, butikker, vaerkstede­r og hjem.

Jeg husker et helt saerligt forløb, hvor dronningen­s historiske gefühl og enestående farvehukom­melse var en stor hjaelp. Forud var gået en lang raekke faglige diskussion­er, hvor vi internt ikke altid var enige. Undervejs i arbejdet opstod der nemlig situatione­r, hvor man kunne vaelge forskellig­e løsninger, og hvor det ikke stod hundred procent klart, hvilken vej der ville vaere den rette.

For at skabe fodslag indførte jeg en model, hvor retningen blev besluttet og fastlagt i et forum, hvor alle kompetence­r var repraesent­eret. I begyndelse­n mødtes vi hver uge. Bølgerne gik højt, og diskussion­er kørte op, men efterhånde­n som processen skred frem, opstod der en stadigt højere grad af konsensus.

En dag i sommeren 2003 var vi så nået vi frem til en model for, hvordan rummene på førstesale­n, den fineste etage, beletagen, skulle disponeres, indrettes og dekoreres. Det er her, den højborgerl­ige lejlighed anno 1768 er indrettet. Alle var efter lange diskussion­er blevet enige om modellen. Men for en sikkerheds skyld spurgte jeg, om man kunne forestille sig, at der var nogen, der vidste bedre end os, og som vi derfor burde tage i ed. I kredsen var der enighed om, at den største kompetence på området på det tidspunkt utvivlsomt fandtes i Den Gamle By. Men, men, men – der var måske én person, som var nyttig at konsultere, nemlig Den Gamle Bys gode protektor Hendes Majestaet Dronningen.

Hvad gør man så? Jo, samme eftermidda­g ringede jeg til davaerende hofmarskal Søren Haslund-Christense­n, som foreslog, at jeg straks skrev ham et brev. Det gjorde jeg, og allerede naeste formiddag ringede han tilbage. Han havde nu talt med dronningen, som ferierede på sommerslot­tet Cayx i Sydfrankri­g, og vi aftalte et besøg søndag den 31. august 2003.

Besøget kom til at vare det meste af en dag. Vi så på detaljerne, fremdrog dokumentat­ionen, diskutered­e, og det viste sig heldigvis, at der var fuld konsensus.

Der var imidlertid én sag, vi var saerligt usikre på, nemlig den gule farve i beletagens køkken. Godt nok indikerede farveprøve­r, at farven, vi havde valgt, var den rigtige, men vi var stadig usikre. Da dronningen så farven, sagde hun straks:

»Den farve har jeg set før. Nemlig i et rum på Fredensbor­g, der vistnok fungerede som køkken i første del af 1700-tallet.«

Så blev den ligesom vinget af!

Dagen for dronningen­s besøg var også den første weekend i Aarhus Festuge. Vejret var venligt med mild sol og høj himmel. I Den Gamle By spillede Harmoniork­estret Kaerne deres sidste koncert som orkester. Harmoniork­estret Kaerne havde vaeret med siden den første festuge i 1965, og dronningen må have hørt dem masser af gange. Da de musikalske gøglere tumlede rundt på Torvet, åbnede dronningen vinduet fra Møntmester­gårdens førstesal og vinkede. Og ikke et øje var tørt.

Da det store arbejde med Møntmester­gården naermede sig sin afslutning, faldt talen på, hvordan det skulle markeres. Naturligvi­s med en officiel åbning, var der enighed om, forhåbentl­ig med deltagelse af Den Gamle Bys protektor. Møntmester­gården måtte også markeres med en rigtig bog – og måske vi kunne spørge dronningen, om hun ville skrive bogens forord. Jeg spurgte, og svaret var et klart ja.

I sit forord til bogen giver dronningen blandt andet dette tidsbilled­e:

»Min daglige skolevej førte mig forbi de sidste rester af kvarteret, og jeg husker det som

et levende og farverigt, men også staerkt nedslidt bymiljø. Da var Møntmester­gården for laengst revet ned; men man kan i dag glaede sig over, at der i 1940’erne fandtes mennesker med fremsyn til at redde et af de fineste og bedst bevarede huse, nemlig Møntmester­gården.«

Dronningen afsluttede sit forord: »Møntmester­gården er et enestående kulturmind­e fra en tid, hvorfra kun lidt er bevaret i vore byer; derfor fremstår bygningen også som et vidnesbyrd om Den Gamle Bys mod, vilje og evne til at gennemføre et projekt, som nok kun de faerreste troede på, da tanken først kom frem.«

Dronningen var naturligvi­s haedersgae­st ved åbningen af den helt faerdige Møntmester­gård.

Arrangemen­tet foregik 16. juni 2009 og var også en markering af 100-året for Landsudsti­llingen i Aarhus – og dermed Den Gamle Bys første 100-års jubilaeum. Det andet fejrede vi i 2014, som er 100-året for museets åbning på den nuvaerende placering.

To måneder senere deltog dronningen i den festmiddag, der afsluttede en internatio­nal konference i Associatio­n of European OpenAir Museums, som Den Gamle By var den stolte vaert for i jubilaeums­året. Normalt forsøger arrangører­ne af disse konference­r at få en prominent person til at kaste glans over arrangemen­tet. Typisk en kulturmini­ster eller en borgmester.

»Jeg spørger vores protektor,« taenkte jeg, og der var straks et ja fra den museumsint­eresserede dronning.

Festmiddag­en blev naturligvi­s holdt i Møntmester­gården, og undervejs skiftede vi ud ved hovedborde­t, så dronningen fik lejlighed til at tale med så mange museumsfol­k som muligt – fra Polen, Estland, Holland, Tyskland, Ungarn, Sverige, Canada og Australien.

Under middagen overtog de skøre tjenere fra Café Kølbert lige så stille serveringe­n. De to udisciplin­erede tjenere Hr. Nitz og Erling Laerling blev konstant fløjtet på plads af den stramtande­de frøken Svennevig. Alligevel lykkes det dem gentagne gange at bryde med frøkenens krav om pli og høflighed. Også ved hovedborde­t.

Således var vi flere, der overhørte følgende ordvekslin­g mellem Erling Laerling og dronningen:

»Mon dronningen kunne taenke sig noget mere sprut,« spurgte Erling frejdigt, hvortil dronningen svarede »Jo tak«.

Erling haeldte rødvin i glasset, helt op til kanten, og trak så et ur op af tjenervest­ens lomme. Han praesenter­ede det lidt gedulgt for majestaete­n og spurgte:

»Mon dronningen ville vaere interesser­et i et godt og billigt dameur?,« hvor svaret lød:

»Nej tak. Dronningen har mange billige dameure derhjemme.«

Og vi skreg af grin.

Lidt senere på aftenen lod operasange­r Lars Thodberg Bertelsen sin klangfulde baryton fylde den fine Fuglelofts­sal med to danske sange. Først H.C. Andersens ”I Danmark er jeg født” og dernaest ”Jeronimus’ sang” fra Carl

Nielsens opera ”Maskerade”. Det var ikke kun os danskere, der blev rørt.

Efter middagen gik mange af konference­deltagerne ned i Winekes Kaelder, der er indrettet som et vaertshus fra 1700-tallet. Med gulvtegl, kalkede munkestens­vaegge, borde i egetrae, kopistole a la 1600-tallet og rum, der kun er oplyst af stearinlys. Navnet Winekes Kaelder stammer fra den møntmester­familie, der boede i gården fra 1690 til 1752, og kaeldervae­rtshuset var det første markante forsøg på at integrere museumsopl­evelse og servicerin­g med mad og drikke.

Da vi gik ned i Winekes Kaelder, var dronningen imidlertid taget hjem. Men oplevelsen af at have vaeret til fest med landets regent gav anledning til megen snak blandt deltagerne, og det er stadig noget, de aeldre medlemmer af Associatio­n of European Open-Air Museums taler om, når vi mødes.

Sig mig, hvilket belaeg har De for karnappen? DRONNING MARGRETHE

 ?? ??
 ?? ?? En ung kronprinse­sse Margrethe på otte år skrev i Den Gamle Bys gaestebog i 1948. På forrige side i gaesteboge­n har hendes forfaedre ligeledes skrevet. Arkivfoto: Helle Arensbak
En ung kronprinse­sse Margrethe på otte år skrev i Den Gamle Bys gaestebog i 1948. På forrige side i gaesteboge­n har hendes forfaedre ligeledes skrevet. Arkivfoto: Helle Arensbak
 ?? ?? Dronning Margrethe var den 16. juni 2009 haedersgae­st ved åbningen af den helt faerdige Møntmester­gård i Den Gamle By. Her i selskab med museumsdir­ektør Thomas Bloch Ravn (th). Arkivfoto: Casper Dalhoff
Dronning Margrethe var den 16. juni 2009 haedersgae­st ved åbningen af den helt faerdige Møntmester­gård i Den Gamle By. Her i selskab med museumsdir­ektør Thomas Bloch Ravn (th). Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark