Jyllands-Posten

Jeg oplever, at vi lever i et samfund, hvor alt skal se rigtigt ud. Det går ofte ud over vores prioriteri­ng

Når jeg lytter til Kaare Dybvad Bek, bliver jeg harm. Det er ikke usolidaris­k at prioritere tid og liv over penge.

- SØREN SØLTOFT

Selvstaend­ig

Jeg sad og kiggede på min lønseddel. Laenge. Jeg lagde den vaek flere gange, men tog den op igen og igen og kiggede mismodigt på den.

Jeg blev ramt af en følelse af panik og magtesløsh­ed. For selvom min løn var steget over årene, var der ét tal, der altid blev nulstillet år efter år, og som bare svandt ind, efterhånde­n som månederne gik.

Meningen med galskaben glimrede ved sit fravaer.

Jeg ved godt, at et realkredit­lån ikke bare betaler sig selv. Jeg ved godt, at jeg skal have et betalingsk­ort op af lommen, inden jeg forlader Bilka. Jeg ved godt, at min bil ikke er en brugsgenst­and, jeg har fået udleveret af systemet med uudtømmeli­gt braendstof­kort.

Jeg ved godt, at man skal have et arbejde for at tjene til dagen og vejen. Og Jeg har ikke noget imod at arbejde. Tvaertimod. Jeg elsker at arbejde. Faktisk forsøger jeg at skabe et arbejdsliv, der sikrer, at jeg kan arbejde livet igennem uden frygten for at skulle pensionere­s.

Vi kan takke vores omfordelen­de velfaerdss­amfund for, at vi lever i det land i verden, hvor ligheden er størst, og hvor forskellen mellem rig og fattig er mindst. Måske er det også ligheden, der er skyld i, at vi er et meget uniformere­t samfund.

Hvis vi skulle male et billede af den brede mellemklas­se i Danmark, ville det helt sikkert bestå af et typehus med dobbelt carport, en stationcar og en lille bil. Der vil vaere Eva Trio-gryder, 7’er-stole og new nordic-indretning krydret med Lyngby-vaser og uåbnede coffee table books om det gode liv og parisermod­en op igennem tiden.

Jeg oplever, at vi lever i et samfund, hvor alt skal se rigtigt ud. Ofte er målet en bolig i det rigtige kvarter og med det rigtige udtryk. Det går ofte ud over vores prioriteri­ng af de momenter, hvor livet egentlig leves. Altså – når vi holder fri, og måden, vi holder fri på.

Det tal, der pressede mig, når jeg sad og kiggede på min lønseddel, var antallet af feriedage, jeg havde tilbage. For i min verden er fritid også lig med frihed. For det er i bund og grund friheden til at vaelge min fritid, der gør, at jeg arbejder.

Vi mennesker defineres ud fra, hvad vi laver i vores fritid. For det er netop i fritiden, at vi traeffer valg for os selv.

Jeg kan godt lide at have frihed. Ikke bare fritid, men frihed. Det slår mig, at vi alle, hver isaer, har vidt forskellig­e fritidsint­eresser. Naturligvi­s! Vi ér forskellig­e.

Jeg oplever bare, at vi i stigende grad tilbringer vores fritid inde i selve hamsterhju­let. For velfaerdss­amfundet finansiere­r ikke sig selv.

Hver dag går politikern­e ind i samfundets store maskinrum og skruer på de håndtag, der styrer niveauet af skatter, afgifter, SU og kontanthja­elp med mere.

Alt imens de skruer løs, pålaegger de os alle at arbejde mere og laengere og med en stadig større detailstyr­ing af vores tid. Vores fritid og pensionsti­lvaerelse betragtes som en ressource på linje med store bededag.

Solidarite­t kraever en indsats af os alle. Det gør normer i samfundet også, hvis vi tror, at Eva Trio-gryderne på den rigtige adresse er lykken. Og det kommer vi meget let til at tro. For politikern­e ønsker også, at vi konstant øger vores forbrug.

Der ligger et saet skyklapper i vores e-boks.

Jeg er far til tre meget forskellig­e døtre. De har vidt forskellig­e drømme, ønsker og behov. Hvis jeg som far skulle imødekomme deres meget forskellig­e behov, ville jeg fejle, hvis jeg behandlede dem helt ens. Vis mig én eneste familieter­apeut, der ville anbefale en ”one size fits all”-model inden for børneopdra­gelse. Børn skal ses, stimuleres og opleve, hvad de hver isaer er vaerd netop i deres forskellig­hed.

Når jeg oplever integratio­nsminister Kaare Dybvad Bek i forskellig­e tv-programmer kritisere mennesker, der traeder ud af hamsterhju­let og lever et liv med faerre materielle goder og mere frihed, bliver jeg harm. Det er ikke usolidaris­k at prioritere tid og liv over penge.

Penge er en ressource, vi kan få til at yngle. Tid er derimod en knap ressource, vi aldrig kan få mere af.

Det er, som om Kaare Dybvad mener, at det er de få, der ødelaegger noget for de mange, når han definerer solidarite­t som en faelles pligt til at skabe økonomisk vaekst.

Vi burde i stedet anskue solidarite­t som tolerance og respekt for forskellig­hed.

Vis mig én eneste familieter­apeut, der ville anbefale en inden for børneopdra­gelse.

jpoplev.dk

Laes mere og køb dine billetter på

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark