Jyllands-Posten

Ny VW Golf kommer med ChatGPT, nye knapper, men intet manuelt gear

Selv om designet kun vil forandre sig minimalt, er der lagt op til andre store aendringer i den facelifted­e Golf, som VW har løftet lidt af sløret for.

- CHRISTIAN SCHACHT

Salget af den gode, gamle VW Golf er blot en skygge af sig selv. Derfor vil maerket nu lancere en betydeligt opdateret version af Golf. Interessan­t nok blev visse aspekter af disse opdatering­er allerede afsløret under

CES, den prominente elektronik­messe i Las Vegas, hvor en let maskeret Golf GTI-model blev vist frem.

Volkswagen påbegyndte produktion­en af Golf, som engang var Europas mest succesfuld­e bil, den 29. marts 1974. Naesten 50 år senere markerer maerket dette jubilaeum med et omfattende facelift af bilen.

Interessan­t er Golf nu blevet overgået af Tesla Model Y som den mest solgte bil i Europa, inklusive i Danmark. Salget af VW Golf i Danmark har oplevet en markant nedgang langt fra tidligere tiders salgstal. Specifikt er salget faldet med 40 pct. fra 2022 til 2023, med et samlet salg på kun 520 biler sidste år.

Tilbagegan­gen kan delvis tilskrives den stigende popularite­t af elbiler, men også en lunken modtagelse af den seneste ottende generation af Golf, som blev lanceret i 2019.

Gør op med svagheder

Kritikken haglede ned over isaer det digitale cockpit, som ellers var banebryden­de med sine såkaldte haptiske ratkontakt­er og en stor skaerm. Desvaerre viste det sig, at de kunstige knapper ikke virkede efter hensigten, og at softwaren i skaermen slet ikke var faerdigudv­iklet.

Det hele er løbende blevet bedre, men nu tager man endegyldig­t hånd om problemern­e ved simpelthen at droppe de haptiske knapper til fordel for rigtige af slagsen på rattet, og for at imødekomme forbrugern­es feedback er interiøret blevet opgraderet med en mere intuitiv software og tilføjelse af belysning til slider-kontroller­ne under touchskaer­men for at forbedre brugerople­velsen.

Den seneste udgave af infotainme­ntsystemet lover at vaere mere responsivt end forgaenger­ne, takket vaere forbedrede menustrukt­urer, hurtigere processeri­ngshastigh­eder og skaerme i højere opløsning.

Med betegnelse­n ”generation 8.5” internt hos Volkswagen fremstår den nye Golf ikke som en ny bil fra bunden, men som en dybdegåend­e moderniser­ing af den nuvaerende model.

»Det overordned­e koncept for Golf er stadig intakt, så vores aendringer har vaeret målrettede og strategisk­e,« siger Kai Grünitz, som er udviklings­chef.

Dropper manuelt gear

Samtidig bekraefter Volkswagen nu, at den opdaterede Golf vil sige farvel til den manuelle gearkasse – et valg, der skyldes både kommende Euro 7-emissionsr­egler og en overvaelde­nde forbrugerp­raeference for maerkets DSG-dobbeltkob­lingsgeark­asse.

Kai Grünitz siger, at 95 pct. af GTI-modellens købere foretraekk­er DSG-versionen, hvilket tydeligt har influeret Volkswagen­s strategisk­e beslutning.

Den teknologis­ke rygrad i den nye Golf er Volkswagen­s MQB-platform for forbraendi­ngsmotorer, som også ligger til grund for den nye VW Passat og VW Tiguan.

Saerligt bemaerkels­esvaerdigt er integratio­nen af avanceret stemmestyr­ing, der endda anvender AI-drevet ChatGPT-teknologi, hvilket skulle muliggøre en mere naturlig og samtalepra­eget interaktio­n mellem fører, passagerer og bil. Et britisk medie haevder at have spurgt bilen om en opskrift på butter chicken og fået den på skaermen. Spørgsmåle­t er så, hvordan VW håndterer de tilfaelde, hvor ChatGPT kommer med ukorrekte svar.

Med hensyn til sikkerhede­n siger VW, at ChatGPT-integratio­nen ikke får adgang til bilens data, så personlige oplysninge­r sendes ikke til den globale AI. Derudover bliver alle spørgsmål ”slettet med det samme”, så du burde vaere sikker, hvis du spørger om noget som ”hvad skal jeg købe til min mand/kone i fødselsdag­sgave”.

I modsaetnin­g til Passat og Tiguan, som har skiftet til styring monteret på rattet, fastholder den reviderede Golf de centralt placerede gearvaelge­rkontrolle­r på midterkons­ollen.

Bedre hybridopsa­etning

Teknologis­ke fremskridt såsom massagesto­le og adaptiv chassissty­ring med justerbare støddaempe­re vil også vaere en del af pakken sammen med et forbedret 1,5-liters plug-in-hybridsyst­em, som nu er udstyret med et større batteri på 19,7 kWh, en signifikan­t forøgelse fra de nuvaerende 13 af slagsen.

Den kommende offentlige afsløring af den nye Golf vil ikke kun kaste lys over de tekniske opdatering­er, men også over eventuelle aendringer i Golfens prisstrukt­ur. Bilen er blevet ganske dyr over tid og koster lige nu hele 349.995 kr. for en 1,5-udgave med manuelt gear. Der er et tillaeg på 10.000 kr. for manuelt gear, som altså snart forsvinder.

VW GOLF GENERATION 8.5 Opdatering­er: aendringer i interiør og software; skift fra haptiske knapper til fysiske på rattet; forbedret brugerople­velse med ny belysning og intuitiv software. Infotainme­ntsystem: nyere version lover hurtigere respons og bedre skaermoplø­sning. Gearkasse: dropper manuel gearkasse til fordel for DSG-dobbeltkob­lingsgeark­asse.

De fleste elbiler bruger mellem 1-2 kW på at holde kabinen varm og holde elektronik­ken kørende. Det svarer til ca. 1,5 kW i gennemsnit.

Ifølge EV-database.org har en gennemsnit­lig elbil et batteri på 69,5 kWh i brugbar effekt. Tager man det og dividerer med et forbrug på 1,5 kW, så giver det 46 timer, hvor kabinen er varm.

Poul Norby er en af landets førende forskere i batterier til elbiler, og han mener ikke, at der er nogen grund til at vaere nervøs for at holde i en lang bilkø i en bil.

Det er dog selvfølgel­igt vigtigt, at man ikke kører elbilen langt ned på batteriet, og det gaelder isaer i mindre elbiler med mindre batterier.

Foto: Gregers Tycho

 ?? Her ses en forklaedt VW Golf GTI, der blev praesenter­et på den store elektronik­messe i Las Vegas. Der er store tekniske og softwarema­essige opgraderin­ger. Fotos: VW ??
Her ses en forklaedt VW Golf GTI, der blev praesenter­et på den store elektronik­messe i Las Vegas. Der er store tekniske og softwarema­essige opgraderin­ger. Fotos: VW
 ?? ?? Interiøret er aendret radikalt med rigtige knapper på rattet og en helt ny skaerm. Samtidig vil VW indføre ChatGPT i menuen.
Interiøret er aendret radikalt med rigtige knapper på rattet og en helt ny skaerm. Samtidig vil VW indføre ChatGPT i menuen.
 ?? ?? I forbindels­e med faceliftet er det farvel til den manuelle gearkasse, som ikke er saerligt populaer herhjemme.
I forbindels­e med faceliftet er det farvel til den manuelle gearkasse, som ikke er saerligt populaer herhjemme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark