Jyllands-Posten

Årets Bil i Danmark: Den nye BMW er en magtdemons­tration

Den nye BMW i5 skabte de helt store overskrift­er, da den store elbil ganske overrasken­de blev Årets Bil i Danmark. Spørgsmåle­t er, om den kan leve op til den megen hype i en ugelang test?

- CHRISTIAN SCHACHT

BMW i5 eDrive40 M-Sport

Idet daempede skaer fra en grå vintermorg­en bevaeger en BMW i5, malet i en dyb Cape York-grøn, sig lydløst gennem det stille landskab. Den glider forbi nogle spredte huse, naesten usynlig, som en skygge, der lister sig gennem morgentime­rne. Med en kraftfuld ynde og en silhuet, der hugger skarpe linjer igennem den kølige luft, bevaeger den sig med en ro, der kun forstaerke­s af det omkringlig­gende landskabs fredfyldte stilhed.

På overfladen en typisk BMW 5-serie, men i essensen langtfra almindelig. Måske er det dens skarpere design, der alligevel får folk til at kigge op, eller anerkendel­sen fra november sidste år, hvor i5 blev kåret til Årets Bil i Danmark – et historisk øjeblik for BMW.

Måske er det, fordi den markerer BMW’s første skridt ind i elbilsegme­ntet i direktørkl­assen som en direkte rival til Mercedes EQE.

Den fortaeller dog også en mere dramatisk historie om et ikonisk maerkes rejse fra brølende forbraendi­ngsmotorer til den hviskende aera af elektricit­et.

Derudover er der noget bemaerkels­esvaerdigt – til sommer lanceres den nemlig som Touring, en praktisk stationcar, som Mercedes ikke kan matche endnu. Man må også vente på Audi, som først er klar med software til den kommende A6 e-tron Avant senere på året.

Ingen skrabet basisudgav­e

Jeg tilbragte en uge bag rattet af en i5 eDrive40, basismodel­len, som dog slet ikke føles som en basismodel og er den eneste i5, der virkelig giver mening herhjemme. Der findes også en topmodel, M60 Xdrive, men den er naermest ubeskrivel­igt dyr. Koster naesten det dobbelte.

Prisen på eDrive40 blev nedsat lige før lanceringe­n, så den nu starter ved 593.554 kr. efter en mindre afgiftssti­gning ved årsskiftet. Testbilen, med M-pakken, ligger på 628.554 kr. plus ekstraudst­yr. Prisen er på linje med Mercedes’ konkurrere­nde model, EQE 350 AMG Edition.

Det er den ottende generation af BMW 5-serien, en bil, dens skabere mener er verdens mest elskede model i den større chefklasse. Med 10 mio. solgte siden 1972 kan de have ret.

Tiderne er dog anderledes nu, isaer med elbilernes fremmarch. Derfor må vi lige igennem den saedvanlig­e raekke af data: BMW i5 eDrive40 har baghjulstr­aek og en elektrisk motor med 340 hk og et 81,2-kWh-batteri. Den officielle raekkevidd­e er 572 km, en distance så optimistis­k, at den kunne indgå i en politikers valgløfter.

Effektiv opladning

Den har 11 kW opladning som standard, men kan opgraderes til 22 kW med en valgfri ombordlade­r, som på testbilen, for 15.000 kr. Det får opladnings­tiden til at krympe hurtigere end en uldtrøje i en kogevask.

Den nye i5 kan håndtere maksimal DC-opladning på 205 kW, hvilket kan oplade batteriet fra 20 til 80 pct. på 30 min. Batterifor­varmning sker automatisk; ved brug af navigation forvarmes batteriet, men man kan også trykke på en knap før planlagt opladnings­stop. Husk, at det tager mellem 30-45 min. at varme det op.

I praksis er raekkevidd­en som naevnt ikke så imponerend­e. Før det kraftige snefald var der strøm til omkring 370 km ved blandet kørsel og ca. 350 km ved 110 km/t. Her klarer Mercedes EQE sig bedre med et større batteri.

Designmaes­sigt har den nye 5-serie et udtryk så nøgternt som en tysk bankdirekt­ør. Den er langt fra de vilde eksperimen­ter som sin topmodelbr­or XM, der skriger ”se mig!”.

Luftmodsta­nden er dog naesten lige så lav som en EQE, takket vaere dens klassiske linjer og skjulte dørhåndtag for bedre aerodynami­k.

Selvfølgel­ig vil enhver med solidt kendskab til BMW’s forbraendi­ngsmotorer – isaer de karismatis­ke raekkeseks­ere – maerke et strejf af nostalgi. Hvor er den laekre motorlyd blevet af? Men på alle andre områder kan BMW prale af at vaere en af de mest velfungere­nde elbiler.

Hardwarema­essigt benytter i5 sig af BMW’s modulaere Cluster-arkitektur (CLAR), som understøtt­er de større BMW-modeller. Både den dobbelte wishbone-foraksel og femlink bagaksel er blevet revideret. Som det er typisk for en BMW, leverer den en fremragend­e styrerespo­ns – den vibrerer naesten af vitalitet som en baghjulstr­aekker,

Sving efter sving, kurve efter kurve. Brems, styr, accelerér, gentag. Bilen guider, kommuniker­er, holder dig informeret. Sådan opleves den nye elektriske 5-serie. Fotos: Lars Krogsgaard

BMW I5 EDRIVE40 M-SPORT

Pris: 593.554 kr. Testbilen: 715.497 kr. Batteri: 81,2 kWh, netto

Raekkevidd­e: 572 km, WLTP

Raekkevidd­e, målt: 370 km

Opladning: 22 kW (A/ C), koster 15.000 kr. ellers 11 kW. Altid 205 kW (DC)

Lynladning 10-80 pct.: 30 min.

Hk: 340

Nm: 430

0-100 km/t.:

Topfart:

Traekvaegt:

Mål:

Plusser: klassisk design, kvalitet, komfort, motorkraft, betjening Minusser: raekkevidd­e, intet frunk, kardantunn­el

 ?? ??
 ?? ?? Efter en uges test er der ikke tvivl om, at BMW saetter ny standard for dynamik og komfort i den elektriske firmaklass­e. 6 sek. 193 km/t. 1.500 kg L: 506 cm, B: 190 cm, H: 152 cm
Efter en uges test er der ikke tvivl om, at BMW saetter ny standard for dynamik og komfort i den elektriske firmaklass­e. 6 sek. 193 km/t. 1.500 kg L: 506 cm, B: 190 cm, H: 152 cm
 ?? ?? Interiøret er fremragend­e. Intet mindre. Betjeninge­n er intuitiv og kvaliteten høj. BMW har lavet genveje til betjening af visse funktioner på skaermen.
Interiøret er fremragend­e. Intet mindre. Betjeninge­n er intuitiv og kvaliteten høj. BMW har lavet genveje til betjening af visse funktioner på skaermen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark