Jyllands-Posten

Lexus banker på til en billigere klasse, men er det for sent?

Toyotas luksusmaer­ke, Lexus, blander sig i kampen om købere til en SUV i den lille bilklasse. Konkurrent­erne er Audi Q2 og Mini. Vi prøver den nye Lexus LBX, der ser godt ud, men som ikke ligefrem imponerer med hensyn til de tekniske løsninger, som ikke e

- CHRISTIAN SCHACHT

Hvad skal der til, for at kunderne opfatter en bil som luksus? Det spørgsmål bruger de nye kinesiske maerker meget tid på at undersøge, og hos Lexus må man have gjort sig samme overvejels­er, inden man designede den nye Lexus LBX, der er et japansk alternativ til en Audi Q2 eller en Mini Countryman.

Vi er taget til Valencia for at prøve den nye model, der er elegant i formgivnin­gen, og som derfor vil pynte i enhver carport i en dansk forstad.

Formålet med testkørsle­n er helt bunden. Opleves den nye Lexus som en lille luksusbil, hvordan kører den og har den en chance på et marked, hvor mange har forsøgt sig og fejlet?

Et godt eksempel er Mercedes-Benz, der for ikke så mange år tilbage fik volumensyg­e og ville vaere i alle bilklasser.

Det kom der ikke mere status ud af, og tyskerne er på vej ud af det forsøg, og måske vil Lexus lide samme skaebne med LBX, for det er svaert at tjene penge på en mindre bil, hvor prisen trods alt spiller en stor rolle.

At omkostning­erne er vigtige også hos Lexus, vidner turen i LBX om, for vi kigger langt efter lige de små laekre detaljer, som skaber luksusforn­emmelsen.

Jo, overflader­ne er laekre, visse af løsningern­e helt fine, men grundlaegg­ende er der lidt Toyota Yaris Cross over LBX, for saederne er små, uden mulighed for hverken køling eller massage, og kunderne i luksusklas­sen vil også gerne selv vaelge, om de vil have et soltag, hvilket ikke fås til LBX.

I en B-SUV med en laengde på 4,2 meter er pladsen i princippet ligegyldig på bagsaedet, men når dørene samtidig ikke åbner saerlig meget, og åbningen er lille, så bliver det for besvaerlig­t at få bakset en barnestol ind for den farmor, som kunne taenkes at vaere kunde til en mindre SUV som LBX. Og der er heller ikke ret god plads til voksne deromme.

I forhold til en Toyota Yaris Cross er bilen designet på samme teknologis­ke fundament, men

LBX har 2 cm laengere akselafsta­nd og er lidt bredere end den mere fornuftige lillesøste­r

Fin komfort

Pladsen foran i LBX er heller ikke noget, som bidrager på positivlis­ten, for kabinen opleves som lille, og saederne er små.

Bagagerumm­et i bilen har en kapacitet på 403 liter, hvilket giver plads til to kufferter uden besvaer. Desuden er det muligt at montere en traekkrog på bilen, som tillader en maksimal traekvaegt på op til 750 kg.

Priserne for Lexus B-SUV’en ser ellers meget fornuftige ud, så laenge man holder sig til billigste version, som koster 350.000 kr., men vil du have masser af udstyr, må du vaelge mellem de fire andre udstyrsver­sioner, og så bliver bilen kostbar, og konkurrent­erne pibler frem.

Hvis du synes, at der er langt imellem en Lexus herhjemme, er der ikke noget at sige til det. I skrivende stund er der kun indregistr­eret 783 biler på hvide plader herhjemme.

I versionen til 350.000 kr. savner man ikke noget, men forbinder man luksus med f.eks. elektriske saeder, der kan huske indstillin­gen, bliver man skuffet i LBX. Det er nemlig ikke muligt at tilkøbe noget som helst i ekstraudst­yr, så vil du have mere, så skal der købes en af de fire andre LBX-versioner, der kaldes Elegant, Emotion, Relax og Cool.

Dermed stiger bilens pris med 50.000 til 80.000 kr. På toppen af disse LBX-udgaver er det også muligt at vaelge udstyrspak­ker, så køretøjet får klassisk Lexus-lydanlaeg fra Mark Levinson.

Lexus har altid vaeret synonym med biler med et lavt støjniveau, og det er heldigvis også tilfaeldet med BLX. Dørene smaekker med tyngde, og overflader­ne er laekre, og så laenge du bliver i byen, raekker kraefterne fint fra den lille 1,5-liters trecylindr­ede motor med hybridtekn­ik, der er bygget sammen med en elmotor og e-CVT-gearkasse.

Mangler kraftovers­kud

Effekten er beskedne 136 hk, og det er der ikke meget luksus over, for kors hvor bilen kaemper på landevejen med at tilbyde det kraftovers­kud, som der i sagens natur klaeber til et luksusprod­ukt.

Det skal føles som naturligt og ubesvaeret at slippe ud af en overhaling­ssituation, og det gør det ikke helt i LBX. I byen kommer LBX bedre fra opgaven, og den glider fint med resten af trafikken takket vaere elmotoren, der altid driver bilen fra stilstand.

Et forsigtigt kig i bilens specifikat­ioner afslører, at 0 til 100 km/t.-tiden kun lige sniger sig under 10 sek.

Den er ganske enkelt på kanten til at vaere underdimen­sioneret for en bil, der gerne vil saettes i bås med andre premiummae­rker. Her skal vi i øvrigt lige huske på, at vi prøver bilen med blot to personer og sparsom bagage.

Fylder man LBX op med tre personer og bagage, er det min vurdering, at bilen kommer på overarbejd­e med en motor, der lyder anstrengt, fordi omdrejning­erne kører op og ned.

Lexus opgiver LBX til at kunne trille over 21 km pr. liter benzin, og det er et flot tal.

På et vaesentlig­t punkt er der plusser til den, og det handler om bilens generelle affjedring­skomfort: Undervogne­n er godt vaegtet, og LBX styrer praecist, og det bidrager i høj grad til, at man føler velvaere bag rattet.

Mens mange producente­r af maerker, der på en statusvurd­ering vel nok ligger under Lexus, disker op med avancerede komfortløs­ninger, når det gaelder apps og f.eks. parkerings­assistent, så opleves LBX som lettere gammeldags.

Vi kigger f.eks. efter, at bilen selv kan parkere i en bås, og glem alt om noget så smart som, at bilen selv kan bakke ud ad en snaever indkørsel praecis samme vej, som du kørte ind. I betragtnin­g af at Lexus er Toyotas ypperste visitkort, så er ambitioner­ne ikke høje i LBX.

Konklusion

Lexus’ mindste rammer premiumkla­ssen til en god pris. LBX kører langt på hver liter benzin, men løsningern­e er dog knap så teknisk premium, som maerket ellers godt kan praestere og 136 hk er på kanten til at vaere for lidt.

Samtidig køber langt hovedparte­n af danskerne i denne prisklasse en elbil.

JP var inviteret til Valencia af Lexus

LEXUS LBX

Pris: 350.000 kr.

Motor: 1,5 liter/tre cylindre

Forbrug: 21,7 km/l

CO2: 100 g/km

Effekt: 136 hk Drejningsm­oment: 185 Nm

Topfart: 170 km/t. 0-100 km/t.: 9,2 sek. Maks. trailer: 750 kg Mål: L: 419, B: 183, H: 156 cm

Plusser: design, kvalitet, komfort, forbrug Minusser: motorkraft, dyre udstyrsvar­ianter, bagsaedepl­ads

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark