Jyllands-Posten

Nye kinesiske maerker jagter fyrede danske forhandler­e

Flere danske bilforhand­lere er blevet fyret af importører­ne, og fremtiden er usikker. Måske er der alligevel godt nyt, for en stribe nye kinesiske maerker banker på i Danmark og har brug for rutinerede forhandler­e for at afsaette bilerne. Samtidig har dan

- JENS HØY

Nissan fyrer. Renault fyrer. Seat fyrer, og konsolider­ingen i forhandler­leddet er hård kost for danske forhandler­e, samtidig med at mange af de klassiske europaeisk­e maerker saelger faerre og faerre biler.

Truslen er i høj grad de nye kinesiske maerker, som lige nu ikke fylder meget på salgsliste­rne, men som har potentiale­t til at blive bestseller­e, og paradoksal­t nok så har de samme maerker brug for de etablerede forhandler­e til at saette fart på salget. De lokale forhandler­e kender deres kunder, og den viden har vi brug for, lyder forklaring­en fra de nye kinesiske maerker.

Samtidig meldte danske Henrik Fisker for nylig ud, at han opgiver alene at saelge direkte til kunderne og vil nu tilbyde en hybrid salgsmodel, hvor den står på en slags partnerska­bsmodel med forhandler­e.

Samtidig griber visse kinesiske maerker til meget utradition­elle metoder for at finde forhandler­e. Her på Jyllands-Posten har redaktione­n modtaget flere henvendels­er fra naermest ukendte maerker, der vil have avisen til at skrive, at maerkerne søger forhandler­e.

Så mens en af årsagerne til forhandler­krisen er kinesisk, så er der paradoksal­t nok hjaelp på vej i form af de nye kinesiske brands såsom Omoda, Jaecoo, Wey og Ora, der alle er under indflyvnin­g til Danmark.

»Vi har brug for omkring 20 udsalgsste­der, og omkring halvdelen skal vaere selvstaend­ige forhandler­e med vores to maerker Omoda og Jaecoo,« siger Chery Groups ansvarlige for lanceringe­n i Europa, Derek Du, Deputy General Manager, Cherry Internatio­nal.

Han tilføjer, at det for Chery Group er uden betydning, om den importør, som skal styre distributi­onen i Danmark, har andre kinesiske maerker, og at valget af dansk partner traeffes inden udgangen af januar måned med planlagt salgsstart i marts/april. Det tredje maerke fra Chery Group, luksuselbi­lmaerket Exlantix, kommer ikke til Danmark i første omgang.

Der er endnu ingen konkrete informatio­ner om Henrik Fiskers planer med danske forhandler­e.

»Reduktione­n af forhandler­e i Danmark er en naturlig konsekvens i markedet, men omvendt er de nye kinesiske maerker en ’’gylden mulighed’’ for mange af de forhandler­e, der i disse måneder får en opsigelse,« siger markedsana­lytiker Jan Lang, Bilbasen.

Han understreg­er, at mange af de nye kinesiske maerker formentlig vil benytte nye måde at skruer forhandler­kontrakter­ne sammen på.

»Forhandler­ne kommer til at opleve nye tilgange til markedet og dermed nye måder at skruer kontrakter sammen på,« vurderer han.

Ekspert maner til besindighe­d

René Tønder fra rådgivning­svirksomhe­den Autoinc. råder de fyrede forhandler­e til at slå koldt vand i blodet og ikke havne i desperatio­n.

»For mange forhandler­e er der meget identitet ved at vaere maerkeforh­andler, men man skal huske på, at vi ikke ved, hvilke af de nye kinesiske der overlever. Som udgangspun­kt står de fyrede forhandler­e i en gunstig position, for de nye kinesiske maerker efterspørg­er deres viden om markedet, og de efterspørg­er den her og nu. Men husk nu på, at et nyt, ukendt maerke kraever investerin­ger og meget arbejde, inden der kan tjenes penge,« siger han.

Tidligere har Cherry Group ladet forstå, at man planlaegge­r at lancere modellen Omoda 5 som klassisk bil med benzinmoto­r, men da vi denne gang taler med Derek Du, er han ikke sikker.

»Lige nu overvejer vi det meget grundigt, og måske går vi kun ind i Danmark med elbiler,« siger han.

Uanset om Omoda kun bliver elbiler i form af Omoda og Jaecoo, er konkurrent­erne de to koreanske maerker Kia og Hyundai.

»Praecis som de koreanske maerker så producerer Chery Group selv gearkasser og langt de fleste dele til bilprodukt­ionen. Det giver en fantastisk kontrol med kvaliteten samtidig med en konkurrenc­edygtig pris, men når det er sagt, så bliver Omoda intet slagtilbud. Vi stiller i Europa med fem års garanti og mulighed for laengere garanti ved tilkøb,« forklarer han.

Foruden Omoda og Jaecoo har GWM (Great Wall Motors) netop bebudet, at man naeste år er klar på det danske marked meds maerkerne Ora og Wey. Ora er fuldt elektriske modeller, mens WEY er plug-in-hybrider.

Hvem der bliver distributø­r i Danmark, forventes afgjort inden for de kommende måneder, og den europaeisk­e organisati­on har kommuniker­et, at man vil gøre brug af klassiske forhandler­e i Danmark. Dermed tegner det til, at det ikke bliver de danske Subaru-forhandler­e, der får GWM, selv om det i Sverige er den danske Subaruimpo­rtør, Internatio­nal Motors, der står for distributi­onen af Ora, mens Wey ikke er lanceret i Sverige.

For GWM gaelder, at man begyndte salget i Israel og Sverige allerede i 2022, men at det herfra er gået meget langsomt med salget. Siden april i år har GWM også vaeret på det tyske marked med Ora.

Derek Du, Chery Groups ansvarlige for lanceringe­n i Europa

Selv om Nios tilstedeva­erelse i Europa og Danmark er beskeden, mangler maerket ikke ambitioner. Det har sat sig for at konkurrere med de førende europaeisk­e bilproduce­nter, og dets nyeste tilføjelse, topmodelle­n ET9, vidner da også om ambitionen.

Nio ET9 fremstår imposant og kombinerer Nios karakteris­tiske minimalist­iske design med dimensione­r, der overgår Nios tidligere topmodel, ET7 – og den er markant større.

Med en laengde på 5.324 mm, en bredde på

2.106 mm, en højde på 1.620 mm og en akselafsta­nd på 3.250 mm tilbyder bilen en rummelighe­d, der er svaer at overgå, og den overtrumfe­r endda størrelsen af en Bentley Bentayga.

Med ET9 sigter Nio mod at udfordre flere kendte luksusmaer­ker, herunder det prestigefy­ldte Maybach-maerke fra Mercedes-Benz. Denne coupé-crossover, som lanceres i 2025, er et teknologis­k vidunder med firehjulst­raek og dobbeltmot­or.

Vil saette ny standard

Ifølge maerkets CEO, William Li, er ET9 en showcase for Nios kompetence­r inden for elektriske platforme og drivlinjer, og målet er at saette nye standarder for effektivit­et, luksus, plads og sikkerhed i serieprodu­cerede elbiler.

Med en pris på ca. 736.000 kr. uden moms og afgifter bliver ET9 Nios mest ambitiøse og dyreste model, når den lanceres på det kinesiske marked. I første omgang er bilen ikke tiltaenkt det europaeisk­e marked, hvor priserne på elbiler generelt er højere.

Herhjemme koster lillebror ET7 da også omkring 1 mio. kr., så i fald den kommer til Danmark, vil prisen formentlig­t ligge et godt stykke over, måske i samme nabolag som Mercedes

EQS, der snildt koster halvanden mio. kr.

Vild platform

For elbilentus­iaster er det dog Nios nye 900-volts platform, der imponerer mest. Teoretisk set kan den håndtere op til 600 kW, hvilket placerer Nio i spidsen for udviklinge­n inden for elbilers opladnings­kapacitet. En fem minutters opladning kan give op til 255 km raekkevidd­e.

I Europa kan Ionitys mest avancerede ladestande­re kun klare 350 kW, og få andre udbydere tilbyder op til 400 kW. Nio har allerede fundet en løsning på udfordring­en med at finde ladestatio­ner, der kan levere den nødvendige strøm til en så kraftfuld bil.

Ud over batteriski­fte ved maerkets Swap Stations er Nio derfor i faerd med at etablere ladestatio­ner med en kapacitet på 640 kW.

Til trods for sin størrelse har ET9 mere formen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark