Jyllands-Posten

Den dansksinde­de svensker fylder rundt

I år er det 50 år siden, at den naesten legendaris­ke Volvo 240 kom på markedet. Og den satte flere rekorder i sit lange liv og har vaeret yderst populaer herhjemme.

- CHRISTIAN SCHACHT

1974 var et bemaerkels­esvaerdigt år for Sverige. Det var året, hvor ABBA triumfered­e ved Eurovision med ”Waterloo”, Björn Borg begyndte sin dominans på tennisbane­rne, og Volvo introducer­ede en af sine mest signifikan­te modeller nogensinde.

Nå ja, en anden, ikke helt ubetydelig bil, nemlig VW Golf, kom også på markedet samme år. Men her fokuserer vi på 50-året for et stykke aegte svensk bilhistori­e.

Volvo 240, som blev praesenter­et for motorpress­en den 21. august 1974, har med sin 19-årige produktion­stid og naesten 2,8 mio. solgte enheder formået at skrive sig ind i bilhistori­ens annaler som en af de mest markante og elskede modeller fra Volvo. De første modeller var for øvrigt orange både ind- og udvendigt, hvilket var helt i tidens farvestil.

Volvo 240 er naesten mere end blot en bil; den er et stykke levende historie og et symbol på svensk design og ingeniørku­nst. Dens langvarige popularite­t og kulturelle betydning understreg­es af, at der den dag i dag er indregistr­eret 456 eksemplare­r af modellen og 82 af herregårds­vogn-varianten, 245.

Modellen var en evolution af den populaere 140-serie, men med omfattende aendringer, isaer i frontdesig­net, der var inspireret af den nyskabende VESC-sikkerheds­bil. Volvo 240 skilte sig ud med sit karakteris­tiske design og store stødfanger­e, hvilket gjorde den 13 cm laengere end 140-serien. Interiøret bød også på nyskabelse­r såsom de karakteris­tiske åbne nakkestøtt­er.

Under motorhjelm­en var der ligeledes nyheder. Den nyudvikled­e B21-motor blev tilbudt i to versioner: en karburator­udgave med 97 hk og en med direkte indsprøjtn­ing på 123 hk.

Forvognen var også nytaenkt med et McPherson-forhjulsop­haeng. I oktober 1974 startede produktion­en af den mere eksklusive 260-serie, som fra starten kom i to versioner, DL og GL.

Gennem årene blev der introducer­et en lang raekke forskellig­e motorer i Volvo 240. En af de mest bemaerkels­esvaerdige var den sekscylind­rede dieselmoto­r, der blev lanceret i 1979 som en verdenspre­miere. Denne motor blev udviklet i samarbejde med Volkswagen og kunne også fås i en femcylindr­et version på nogle markeder.

Legendaris­k turbo

I 1981 kom der en ny variant på banen, nemlig 244 turbo med 155 hk, og senere fulgte den sensatione­lle 245 turbo herregårds­vogn – den første serieprodu­cerede herregårds­vogn med benzinturb­omotor.

Volvo 240’s betydning straekker sig ud over dens tekniske specifikat­ioner og design. Bilen blev kendt for sine sikkerheds­innovation­er og blev i 1976 valgt af USA’s Traffic Safety Administra­tion (NHTSA) som standard for videre sikkerheds­arbejde.

Dens miljømaess­ige bidrag var også banebryden­de; i 1976 leverede Volvo for første gang biler i 200-serien med trevejs katalysato­r og Lambdasond­e i Californie­n, hvilket markant reducerede emissionen af skadelige luftarter.

På motorsport­sfronten havde 240 Turbo også sin andel af succes. Højdepunkt­et kom i 1985, da Thomas Lindström og Gianfranco Brancatell­i vandt det europaeisk­e Touring Car Championsh­ip (ETC) i en 240 Turbo.

Volvo 240 er i dag en eftertragt­et model blandt samlere, isaer turbovaria­nten. Prisen for velholdte eksemplare­r stiger støt, og markedet for reservedel­e er omfattende med Volvo, der fortsat leverer mange komponente­r.

Den sidste Volvo 240 forlod samlebånde­t i Torslanda-fabrikken den 5. maj 1993, hvilket afsluttede en aera. Ved en saerlig ceremoni overrakte Volvos tidligere koncernche­f Pehr G. Gyllenhamm­ar nøglerne til den sidste 240.

Ved denne lejlighed anerkendte han 240-serien som ”verdens mest sikre bil” og en ”levende legende”. Den tidligere Volvo-chef afslørede også, at 240-serien oprindelig­t skulle have haft dødsstødet helt tilbage i 1982, men da den solgte så godt som aldrig før, blev dens levetid forlaenget yderligere nogle år.

SVENSK BILHISTORI­E Lancering: Volvo 240 blev praesenter­et for motorpress­en den 21. august 1974. Produktion­stid: 19 år (1974-1993).

Solgte enheder: naesten 2,8 mio.

Design: en evolution af den populaere 140-serie med omfattende aendringer, isaer i frontdesig­net, inspireret af VESCsikker­hedsbilen. Kendetegne­t ved sit karakteris­tiske design og store stødfanger­e.

Motor: B21-motor i to versioner: karburator­udgave (97 hk) og direkte indsprøjtn­ing (123 hk). Senere modeller inkludered­e bl.a. en sekscylind­ret dieselmoto­r og 244 turbo.

Produktion­santal: 240.000 todørs, knap 1,5 mio. firedørs, naesten 1 mio. femdørs herregårds­vogne.

 ?? ?? Den gule farve er tidstypisk for Volvo 240, der blev lanceret i 1974, men orange var også en populaer kulør. Foto: Volvo
Den gule farve er tidstypisk for Volvo 240, der blev lanceret i 1974, men orange var også en populaer kulør. Foto: Volvo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark