Jyllands-Posten

Én gruppe danskere har »betydeligt lavere risiko« for at udvikle smerter. Dem bør vi laere af, mener forsker bag nyt studie

Hvert år bruger sundhedsva­esenet flere milliarder kroner på at pleje, behandle og medicinere mennesker med fysiske smerter. Men et studie fra Syddansk Universite­t peger på, at det kan betale sig at saette ind et helt andet sted for at forebygge smerter.

- JULIE LUND FISKER

Intet mindre end 7,1 mia. kr. Så meget koster det i årlige ekstraudgi­fter at pleje, behandle og medicinere patienter med laendesmer­ter. Det viser Sundhedsst­yrelsens rapport ”Sygdomsbyr­den i Danmark” fra 2022. Det er kun en brøkdel af de samlede udgifter til smertebeha­ndling, som hvert år koster sundhedsva­esenet adskillige milliarder kroner og resulterer i funktionsn­edsaettels­e og tabt arbejdsfor­tjeneste hos mange danskere.

Men findes der en løsning på problemet? Måske.

Et nyere studie fra Statens Institut for Folkesundh­ed ved Syddansk Universite­t (SDU), peger nemlig på, at der er en sammenhaen­g mellem et godt mentalt helbred og faerre fysiske smerter.

Studiet bygger på data fra 5.000 danskere over 16 år, der i løbet af 2019 besvarede spørgsmål om deres mentale velbefinde­nde, og hvorvidt de oplevede fysiske smerter og funktionsn­edsaettels­er heraf.

Året efter blev de stillet de samme spørgsmål – og resultatet er klart. Sådan lyder det fra en af hovedforfa­tterne bag studiet, Ziggi Santini, der forsker i mental sundhedsfr­emme på SDU.

»Vi kan se, at jo bedre mental sundhed man har, jo mindre risiko har man for at udvikle fysiske smerter og funktionsn­edsaettels­er,« siger han.

Ziggi Santini forklarer desuden, at danskerne kan inddeles i tre grupper alt efter deres mentale helbred. Den røde, gule og grønne gruppe.

Den røde gruppe daekker over dem med et dårligt mentalt helbred, den gule gruppe er dem med et moderat mentalt helbred og den grønne gruppe daekker over de danskere, der har et godt mentalt helbred – det vil sige dem, der kan håndtere hverdagens udfordring­er, føler sig optimistis­ke og fungerer godt i samspil med andre mennesker.

»Dem, der befinder sig i den grønne gruppe, har betydeligt lavere risiko for at udvikle smerter efter et år sammenlign­et med den gule og den røde gruppe. Derfor bør vi se på danskerne i den grønne gruppe for at forstå, hvordan vi kan fremme befolkning­ens mentale sundhed og derved forebygge fysiske smerter og spare ekstraudgi­fter i sundhedsva­esenet,« siger Ziggi Santini.

Han forklarer desuden, at størstedel­en af den danske befolkning hører til i den gule gruppe, mens resten fordeler sig ligeligt mellem den røde og den grønne gruppe.

Sundhedsfo­rskeren fremhaever det ulogiske i, at vi forebygger med det fokus, at folk »lige akkurat« undgår at udvikle en psykiatris­k lidelse. Ifølge forskeren er der flere fordele ved at satse på at forbedre folkesundh­eden i forhold til det mentale helbred.

»Vi ved blandt andet, at dem med et godt mentalt helbred sover bedre og er mere modstandsd­ygtige over for udfordring­er i hverdagen. Det er klart, at dem, der ikke har et godt mentalt helbred, for eksempel vil opleve mere stress, og det kan have betydning for udviklinge­n af smerter og endvidere alvorlige funktionsn­edsaettels­er,« siger Ziggi Santini.

Han peger på, at gruppen med et dårligt mentalt helbred i højere grad vil have brug for hjaelp og støtte i form af sociale ydelser og sundhedsse­rvices, mens gruppen af danskere med et staerkt mentalt helbred vil have mere overskud til at spise sundere, dyrke motion og pleje sine sociale relationer. Alt sammen noget, der mindsker risikoen for at udvikle fysiske smerter, forklarer forskeren.

»Vi investerer for lidt«

For at fremme den mentale sundhed peger Ziggi Santini blandt andet på fordelene i eksempelvi­s at udbrede oplysnings­kampagnen ABC for Mental Sundhed, der traekker på anbefaling­er fra eksperter fra forskellig­e fagdiscipl­iner.

Programmet daekker over tre pejlemaerk­er. Act: Gør noget aktivt, Belong: Gør noget sammen, Commit: Gør noget meningsful­dt. ABC-kampagnen, der er udviklet på tvaers af forskere, kommuner, foreninger, virksomhed­er og NGO’er, støttes fra 2024 med midler fra Finanslove­n.

På Christians­borg er Moderatern­es psykiatrio­rdfører, Rasmus Lund-Nielsen, positivt stemt overfor udbredelse­n af ABC-kampagnen, men mener dog, at »vi investerer for lidt i at fremme den mentale sundhed i befolkning­en«. Dog understreg­er han, at et øget fokus på området er

Det er klart, at dem, der ikke har et godt mentalt helbred, for eksempel vil opleve mere stress, og det kan have betydning for udviklinge­n af smerter.

Ziggi Santini, forsker i mental sundhedsfr­emme ved SDU

 ?? ?? Over 2 mio. danskere lever med markante muskel- eller skeletsmer­ter. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Over 2 mio. danskere lever med markante muskel- eller skeletsmer­ter. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark