Jyllands-Posten

Bruger du kulden som undskyldni­ng? Her er fem fordele ved at traene om vinteren

Det kan vaere fristende at springe traeningen over på kolde mørke vinterdage. Men faktisk er der flere fordele ved at motionere om vinteren, forklarer ekspert.

- JULIE LUND FISKER

Det våde vintervejr frister til indendørsh­ygge og skippe turen på cyklen eller i løbeskoene. Noget, der ellers er vanligt for mange danskere i sommerhalv­året. Ifølge personlig traener, løbecoach og sportstera­peut Nikolaj Bonde er der flere fordele at hente, hvis man traener udendørs om vinteren.

Nikolaj Bonde har selv dyrket triatlon i et årti og er tilknyttet løbetøjspr­oducenten LiiteGuard som løbeeksper­t. Han coacher, traener og tilbyder behandling til både profession­elle løbere og almindelig­e motioniste­r, der ønsker at forbedre sig.

Og her er saerligt én ting afgørende: Kontinuerl­ig traening minimum tre gange om ugen. Også om vinteren.

»Det går ikke, at man hopper til og fra. Prisen for at undgå løb en hel vinter er for stor,« siger Nikolaj Bonde.

Og faktisk peger han på, at man får »foraeret flere fordele« ved at traene udendørs om vinteren. 1.

Teknikken kan forbedres

»Når det er glat, løber de fleste med kortere skridt og lander knapt så tungt, fordi de er bange for at glide. Det er en fordel, fordi man tager kortere skridt og løber med højere kadence. Er man opmaerksom på det, kan det overføres til ens løbeteknik for resten af året.« 2.

Lad dig ikke snyde af uret

»Nogle synes, de har haft en dårlig tur, hvis de løber 10 kilometer på 52 minutter fremfor 50 minutter. Der skal man en gang imellem huske at rulle aermet ned over uret og løbe efter forholdene. Hvis der er glat eller sne, så er det en gave, at man har løbet, og så er det ligegyldig­t, om man har løbet sine 10 kilometer på 50 eller 52 minutter. Vinteren laegger fundamente­t for, at man kan løbe gode tider i sommerhalv­året.« 3.

Undgår overophedn­ing

»Når man løbetraene­r i køligere temperatur­er, vil mange opleve, at de forbedrer deres tider, fordi de ikke overophede­r, som mange gør om sommeren. Her er det vigtigt at huske, at man ikke skal tage for meget tøj på, man må godt fryse lidt, når man tager afsted. Efter de første kilometer får man varmen og har ramt påklaednin­gen perfekt.« 4.

Cykling kan vaere en fordel

»Nogle tror, at løb i kulde kan øge kaloriefor­bruget, men fordi de fleste danskere løber under en time, er det langtfra nok til, at kulden kan øge kaloriefor­bruget. Hvis man derimod cykler to til tre timer i kulden, vil man forbraende flere kalorier, fordi faerre muskler er aktiveret og chillfakto­ren er højere end ved løb. Derfor vil kroppen bruge mere energi på at holde sig varm.« 5.

Løb flere ture i kuperet terraen

»Vinteren er en perfekt anledning til at løbe nogle flere ture i kuperet terraen. Det gør alle løbere, jeg coacher. Alt for mange dropper bakkerne og løber i stedet en flad leverposte­jsrute, der hverken er tilpas rolig eller hård. Drej ind på bakkerne og lad pulsen arbejde. Det kan både vaere effektiv og sjov intervaltr­aening, som kommer dig til gavn i sommerhalv­året.

Nikolaj Bonde er triatlet og tilknyttet løbetøjspr­oducenten LiiteGuard som løbeeksper­t. Foto: PR

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark