Jyllands-Posten

Hver 10. kvitter alkoholen i januar: »Jeg er helt sikker på, at det har saenket mit alkoholfor­brug resten af året«

Naesten en ud af fire ønsker at saenke sit alkoholfor­brug, og nu hitter faenomenet Hvid Januar blandt danskerne. Men har det overhovede­t nogen reel effekt at droppe alkoholen i blot en måned?

- HELENA LANGE-DANIELSEN

Julen rimer på J-dag, julefrokos­ter og snaps i lange baner. Alt det toppes med nytårsafte­n, hvor mange også tager godt for sig af de våde varer. Men som en direkte konsekvens af en måned proppet med alkohol er flere nu begyndt at holde såkaldt Hvid Januar. Konceptet, der i alt sin enkelhed handler om at holde sig helt fra alkohol måneden ud, har sine rødder i Storbritan­nien og kunne fejre 10-års jubilaeum sidste år.

Tilbage i 2013 gik velgørenhe­dsorganisa­tionen Alcohol Change UK nemlig forrest og lancerede kampagnen, hvor folk meldte sig til ikke at drikke i en måned. Trenden har siden spredt sig til USA og flere europaeisk­e lande herunder også Danmark.

I 2019 lancerede Sundhedsst­yrelsen sågar en lignende kampagne, som opfordrede til, at flere deltog i Hvid Januar og støttede hinanden i, at man godt kan vaere social, uden at det skal inkludere alkohol.

Og det har måske vaeret et kaerkommen­t initiativ, for den seneste Sundhedspr­ofil viser, at 23 pct. af de danskere, som drikker mere end 10 genstande om ugen, ønsker at saenke sit alkoholfor­brug.

En helt ny undersøgel­se foretaget af Voxmeter på vegne af interesseo­rganisatio­nen Alkohol & Samfund viser nu, at hver 10. i år planlaegge­r at holde sig fra alkohol hele januar. Samme undersøgel­se viser også, at knap 20 pct. har forsøgt at holde en alkoholfri måned på et tidspunkt.

39-årige Anette Holm Pilgaard fra Hammel er en af de danskere, som har taget tyren ved hornene og kigget sine alkoholvan­er efter i sømmene.

Sammen med sin mand kastede hun sig ud i at holde Hvid Januar for første gang for fire år siden, og hun har gjort det hvert år lige siden. Denne januar er ingen undtagelse.

En god tradition

Når Anette Holm Pilgaard endnu en gang har kastet sig ud i en måned uden alkohol, handler det langt hen ad vejen om at finde den gyldne middelvej.

»Vi er livsnydere. Vi har altid godt kunnet lide at få et glas vin til maden – også i hverdagene. Men vi er samtidig typer, der gerne vil holde fast i en sund og aktiv livsstil. Og alkohol harmonerer ikke saerlig godt med det. Så det har vaeret en måde at taenke over vores alkoholvan­er, og nu er det blevet en tradition,« forklarer hun.

Efter fire år er det blevet nemmere at overholde. For isaer det første år kraevede det en del tilvaennin­g for parret at laegge alkoholen på hylden, men de fandt med tiden ud af, at det sagtens kan lade sig gøre at hygge sig uden alkohol.

»Vi skulle på wellnesswe­ekend det første år, og det er ellers noget, vi forbinder med at få god vin. Men så forsøgte vi at holde fast i, at vi stadig kunne have gode snakke og spise god mad,« siger Anette Holm Pilgaard, der også fortaeller, at de i stedet drikker en alkoholfri øl eller vin i januar.

Parret traener hele året og løber generelt meget. Og de kan nemt maerke på kroppen, at Hvid Januar også er en god tradition i den sammenhaen­g.

»Det giver en anden følelse af velvaere ikke at drikke. Og det øger min følelse af sundhed. Isaer det første år følte jeg, at jeg blev renset for giftstoffe­r og nulstilled­e kroppen på en ny måde,« fortaeller hun og tilføjer: »I slutningen af januar plejer jeg også at begynde at maerke, at vaesken er ude af kroppen. Den føles også lettere, når jeg løber.«

Isaer det første år følte jeg, at jeg blev renset for giftstoffe­r og nulstilled­e kroppen på en ny måde.

Ingen reel fysisk gevinst

Ifølge Janne Tolstrup, der forsker i alkohol og er professor på Statens Institut for Folkesundh­ed ved Syddansk Universite­t, vil en måneds kold tyrker dog ikke have nogen større fysisk effekt for langt de fleste danskere.

»Hvis man har et let til moderat alkoholfor­brug, vil der ikke rigtig vaere nogen stor effekt ved Hvid Januar. For de fleste ville det kraeve, at man drak mere end gennemsnit­tet,« siger hun og fortsaette­r:

»Mange af de livsstilss­ygdomme, som alkohol kan føre med sig såsom kraeft, leversygdo­mme og slagtilfae­lde afhaenger ikke af, om du holder en pause i januar, men af dit forbrug fra februar til december.«

Ifølge Alkohol & Samfund er der mange fysiske fordele ved at fortsaette alkoholsto­ppet året ud og ikke kun nøjes med årets første måned. Herunder blandt andet en delvis bedring af både nedsat fertilitet, forhøjet blodtryk, sukkersyge og skrumpelev­er.

For dem, som har haft et højt forbrug af alkohol, vil et alkoholsto­p på sigt også give en bedre søvnrytme, fortaeller Janne Tolstrup. Det vil derimod kun vaere en gevinst for et fåtal af de danskere, der har et let til moderat alkoholfor­brug.

»Selv om det ikke er saedvanlig­t, er der nogle, som sover dårligt efter bare få genstande. Det er klart, at for dem ville der vaere en stor effekt at maerke på kroppen, for søvn er vigtigt,« tilføjer hun.

Men på trods af at den fysiske gevinst ikke vil vaere stor i de flestes tilfaelde, kan Hvid Januar

Anette Holm Pilgaard, kantineled­er

Fortsaette­s

stadig have en betydnings­fuld effekt alligevel, mener hun.

»Gevinsten er nok størst set ud fra et psykologis­k perspektiv. Efter jul og sommerferi­en har der gerne sneget sig mere alkohol ind i hverdagen, og selv om det ikke ligner et stort forbrug, må vi jo ikke glemme, at afhaengigh­ed sker gradvist,« siger alkoholfor­skeren og understreg­er:

»Og der kan Hvid Januar vaere en måde at traekke i bremsen, så det ikke bliver en glidebane.«

For Janne Tolstrup er det svaert at sige, om der generelt findes bedre måder at aendre ens alkoholvan­er på, for »i sidste ende er det meget individuel­t, hvad der virker«.

Alt andet lige ser hun dog konceptet som en god måde at få et sprog for at sige nej tak til alkohol uden at behøve at skulle finde på undskyldni­nger for det.

Afholdenhe­d sniger sig ind flere steder. Jeg oplever naesten, at det er blevet cool at flirte med afholdenhe­d.

Vaek med vanedruk

Anders Colding-Jørgensen, der er adfaerdsps­ykolog og vaert på podcasten Vaneinstit­uttet, har fået godt kendskab til trenden gennem sine klienter, hvor flere og flere de seneste år har praktisere­t det.

»For mange handler det ikke om, at man skal have et alkoholpro­blem for at droppe alkoholen. Det kan naesten vaere et aestetisk livsvalg i dag,« laegger han ud og tilføjer:

»Afholdenhe­d sniger sig ind flere steder. Jeg oplever naesten, at det er blevet cool at flirte med afholdenhe­d.«

Og der er rig mulighed for at aendre på alkoholvan­erne med Hvid Januar, mener han. Men det kraever, at man gør sig en raekke grundige overvejels­er.

»Det må ikke blive som en slankekur, hvor man beslutter sig for en adfaerd og så bare udfører den. Så vil alt ende ved det gamle i februar. Mange vil måske endda have lyst til at give den endnu mere gas, fordi man nu føler, at man har nulstillet kroppen,« fortaeller Anders ColdingJør­gensen.

I stedet anbefaler han, at man ser det som et eksperimen­t og som en god anledning til at laere sig selv bedre at kende.

»Det er en mulighed for at reflektere over, hvordan man håndterer trang og behov og maerker efter, hvilken rolle alkohol plejer at have i ens liv. Vi regulerer tit vores følelser med alkohol og samtidig fylder vanedruk meget. Det vil sige, at vi ikke nødvendigv­is drikker, fordi vi egentlig har lyst, men mest fordi vi i stor stil har gjort det til måden at vaere sociale på,« lyder det fra ham.

»Hvis man vil skabe varige aendringer med Hvid Januar, skal man bruge det som et vaerktøj til refleksion, hvor man ser på, hvilke situatione­r der er svaere at håndtere uden alkohol,« uddyber adfaerdsps­ykologen.

Og faktisk er det lige praecis den større forståelse for egne alkoholvan­er, som Anette Holm Pilgaard har fået ud af at gentage Hvid Januar. Men det har ikke vaeret uden kamp eller skeptiske blikke.

»Der er ikke nogen i vores omgangskre­ds, der er hoppet med på bølgen. Jeg oplever, at folk godt kan have svaert ved at acceptere, at man siger nej til alkohol. Man kan naesten få fornemmels­en af, at man ødelaegger stemningen eller øjeblikket,« fortaeller hun.

Hun har da heller aldrig overvejet at droppe alkoholen fuldstaend­ig. Hun kan nemlig godt lide smagen og vil nødigt undvaere den rus, man får af alkohol. Alligevel har hun efter Hvid Januar droppet vinen i hverdagene, og nu maerker hun konsekvent efter, om hun reelt har lyst til at drikke alkohol.

»Jeg synes, at alle skulle prøve det af. Det er en god måde at taenke over ens vaner resten af året, og hvilken rolle alkohol får lov til at fylde i ens liv. Jeg er helt sikker på, at det har saenket mit alkoholfor­brug resten af året at holde Hvid Januar,« siger hun.

Samtidig får parret generelt dyrket mere motion, hvor isaer løb kommer i høj kurs.

»Vi får hevet os selv afsted på flere vandreture, og vi løber en del mere. Det er også en god måde at skifte fokus vaek fra alkoholen og hen på nogle af de andre ting, vi også gerne vil,« afslutter hun.

 ?? ?? Anette Holm Pilgaard er en af mange tusinde danskere, der holder Hvid Januar. Foto: Kasper Heden
Anette Holm Pilgaard er en af mange tusinde danskere, der holder Hvid Januar. Foto: Kasper Heden

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark