Jyllands-Posten

Mere end hver 10. dansker bliver depressiv om vinteren. Men der findes en enkelt løsning, der i mange tilfaelde virker

Når vintermørk­et saenker sig over landet, påvirker det mange danskeres humør i negativ retning. Først og fremmest lys, søvn og kost kan gøre en forskel, fortaeller Christina Bølling her i et uddrag af sin nye bog ”Knus din vinterdepr­ession”.

- CHRISTINA BØLLING

IThailand – og Californie­n for den sags skyld – skinner solen 2.500 timer om året. Det lyder måske ikke af så meget, men det er naesten 50 pct. mere end i Danmark. Hos os skinner solen 1.700 timer om året, og det er faktisk mere end for 20 år siden, hvor gennemsnit­tet var på 1574 timer. Vi har fået mere lys og sol at gøre godt med, men danskerne hører sammen med vores svenske og norske naboer til de mest udsatte, når det gaelder vinterdepr­ession.

Hver 10. på vores breddegrad­er lider af decideret vinterdepr­ession eller noget, der minder om det, i hvert fald påvirker vintermåne­derne velvaeret på nogle vigtige områder: Man kan se, at dem, der bliver ramt, spiser anderledes, de sover anderledes, de bevaeger sig mindre, de har mindre sex, de drikker mere alkohol, og de indtager mere sukker, end de plejer.

En enkelt dansk undersøgel­se viser, at der muligvis er endnu flere – op til 14 pct. – som bliver depressive, når mørket spreder sig, hvis man udover dem, der taler med laegen og deres naermeste om det, bare laegger maerke til det øgede sygefravae­r.

Der er flere faktorer, der giver tendens til vinterdepr­ession. Hvis du er kvinde, stresset og bor på vores breddegrad­er, er du ekstra udsat, men du kan sagtens have flere af symptomern­e uden at have alvorlig SAD. Under alle omstaendig­heder er der faktisk meget, du selv kan gøre for at lukke lidt lys ind i mørket.

Der er en raekke knapper, du kan skrue på for at forbedre din følelse igennem vinteren, så den ikke udmatter dit system mere end nødvendigt, og – vigtigt – så du ikke kommer ud af vinteren med dårligt selvvaerd, men måske med en følelse af at have det: nogenlunde. Helt okay.

Første skridt er at tage et aerligt servicetje­k, kig rundt om de faktorer, som påvirker din krops tilstand. Det handler igen om de basale ting som lys, søvn, mad, drikke og bevaegelse, men noget af det er et kapitel for sig. Det svarer til at få et servicetje­k på bilen, som du ville gøre det, hvis du kunne maerke, at den begyndte at køre meget kort på literen og hakke i det.

Får du lys nok?

Maengden af dagslys er alfa og omega. Der behøver ikke at vaere solskin, før du får noget ud af at gå udenfor. I skyet vejr, og når det regner, er der mere end rigeligt lys til at stimulere hjernen positivt (ikke så meget som om sommeren, men det er langt bedre end at opholde sig indendørs). Selv om det ikke virker som en lykkeboost­er, løfter det alligevel humøret nogle grader.

Det er vigtigt at øge lysmaengde­n lidt hver dag – med og uden lyslampe. Isaer eksponerin­gen for naturligt lys har indflydels­e på en helt basal ting for dit velvaere: nemlig din søvn. Og søvnen er igen en del af den cyklus, du skal have i balance.

At noget så uhåndgribe­ligt som maengden af lys kan have så stor indflydels­e på os, er umiddelbar­t svaert at forstå. Men kun fordi vi glemmer, at vi er en del af naturen. Kigger man rundt i naturen – på alt levende, traeer, dyr og planter – virker det tvaertimod ret indlysende, at vi også bliver påvirket af maengden af lys.

Alt i naturen er afhaengigt af solens lys og reagerer staerkt på det, ligesom det kan vaere helt livsvigtig­t at få tilstraekk­eligt med lys. Og ikke bare lys, men i saerdelesh­ed det lys, som kommer fra den saerlige kemiske sammensaet­ning i sollys. En elpaere er ikke det samme.

Der findes, som du ved, kunstigt lys, der simulerer sollyset ret godt og derfor bruges til behandling af vinterdepr­ession – tilmed så godt, at kroppen stimuleres til at danne D-vitamin, som vi er afhaengige af, og som er vigtigt for blandt andet knoglesund­hed. Det er dog ikke nødvendigt at købe udstyr. For at sikre dig, at du får lys nok, behøver du ikke gøre andet end at gå udenfor dagligt og gerne, hvis du kan, i de tidlige morgentime­r.

Får du søvn nok?

I 1996 lod psykiatere­n Thomas Wehr et antal forsøgsper­soner leve fuldstaend­ig uden kunstig belysning, og efter nogle uger begyndte deres søvnmønste­r at forandre sig.

De sov tre-fire timer og var vågne nogen tid, før de igen faldt i søvn for siden at vågne helt efter fire timer. Pausen mellem de to omgange af søvn var praeget af fred og ro, og når forskerne målte på forsøgsdel­tagerne, kunne de også registrere en helt saerlig hormonel tilstand.

Wehr sammenlign­ede tilstanden mellem de to soveperiod­er med en slags meditativt stade. Der er ingen tvivl om, at kunstigt lys har en voldsom indvirknin­g på vores organisme.

Mangel på energi og traethed er tegn på vinterdepr­ession og noget, alle kender. Inklusive dem, der ikke har vinterdepr­ession. Traetheden hører vinteren til og skyldes mange forskellig­e ting, men mest af alt selvfølgel­ig, at der mangler lys. Dagslaengd­en varierer med op til 10 timer fra sommer til vinter, og når der kun er syv lyse timer i døgnet, så traekker sengen og sofaen.

Selv om søvn er afgørende for det mentale helbred, er regnestykk­et desvaerre ikke: at jo mere vi sover, desto bedre har vi det.

Man kan både sove for lidt og for meget. Og når man er deprimeret og helst vil sove laenge og gå tidligt i seng hver aften, kan det vaere vigtigt at modstå fristelsen, fordi man ikke får det bedre af al den søvn.

En god nats søvn er saedvanlig­vis opskriften på godt humør og overskud, men indimellem kan det modsatte – at sove lidt mindre – vaere bedre for humøret.

OM FORFATTERE­N

Christina Bølling er chefredakt­ør for magasinet Psykologi og forfatter til flere selvhjaelp­sbøger, senest ”Knus din vinterdepr­ession: Glaeden ved at have det nogenlunde” (Forlaget Grønningen 1), som denne artikel er et redigeret uddrag af.

Får du grøntsager? Laver du mad selv? Hvis vi går ud fra, at kroppen påvirkes af det, vi indtager, og hjernen ligeså, er det klart, at folk med depression burde vaere ekstra optaget af, hvad de spiser. Det er bare slet ikke tilfaeldet, og det er fuldt forståelig­t. Når man er deprimeret, og hjernen mangler serotonin (som er dens naturlige lykkestof), får vi automatisk en craving efter mad, der kan løfte serotoninn­iveauet. Det er selvmedici­nering.

Problemet med hurtige kulhydrate­r som brød, slik, pasta, kager og andre søde sager er, at de kun virker i kort tid, og så har man brug for mere. Mange diaetister er enige om, at det er langt bedre at løfte serotoninn­iveauet ved at spise en balanceret kost med langsomme kulhydrate­r, gerne masser af fibre og protein. Det gør hjernens kemi mere modstandsd­ygtig.

Det gode ved protein og grove kulhydrate­r er, at det stabiliser­er blodsukker­et. Du får lettere ved at traeffe fornuftige fødevareva­lg, og protein indeholder desuden aminosyren tryptofan, som hjernen bruger til at danne netop serotonin.

Frisk fisk, aeg, bønner, baelgfrugt­er, kylling, mager ost og maelk hjaelper også kroppen med at danne dopamin og flere andre stoffer, som man netop mangler, når man lider af en depression eller vinterdepr­ession.

Kulhydrate­r, de grove og fiberrige, har ligesom protein indflydels­e på hjernens kemiske balance og på de hormoner og signalstof­fer, som kroppen og hjernen er i stand til at producere.

Og – en meget vigtig ting – grove kulhydrate­r som dem i eksempelvi­s kartofler er med til at transporte­re tryptofan ud i blodbanen. Så når du spiser fisk eller andre proteiner sammen med brune ris, havregryn, fuldkornsb­rød eller -pasta, så spiser du dit humør i form.

Hvad drikker du?

Alkohol er sukker. På samme måde, som kroppen kan crave hurtige kulhydrate­r i form af søde sager, kan den også vaere meget alkoholtra­engende om vinteren, og hvis serotoninn­iveauet falder.

Hang til rødvin er ikke en sygdom, men det velvaere, et glas rødvin giver, fordi det udløser en kemisk reaktion i hjernen, kan for nogle føre til ret meget alkohol. Det haenger sammen med stoffet beta-endorfin, som kroppen producerer mere af, når vi drikker alkohol; men jo mere betaendorf­in, der frigives, desto mere slukker organismen samtidig for nogle af sine beta-endorfinre­ceptorer.

Du kender det fra søndagsblu­es, hvor man har fået rigeligt alkohol dagen før og vågner op til en psykisk nedtur, med dårligt selvvaerd, nedtrykthe­d, hang til tårer og lyst til fastfood og søde sager.

HUSK D-VITAMIN

Solen er vores vigtigste kilde til D-vitamin (udover fødevarer som fede fisk, aeg og kød). Mange er i underskud af D-vitamin, og nogle undersøgel­ser har peget på, at behandling med tilskud kan hjaelpe patienter med SAD. En vitaminpil­le om aftenen er dog ikke nok til at forhindre vinterdepr­ession eller til at daekke kroppens behov fuldstaend­ig.

 ?? ?? Hvordan er din kost?
Hvordan er din kost?
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark