Jyllands-Posten

En lille del af den forurenede jord fra Randers skal nu opbevares midt inde i et butiksområ­de

Randers Kommune har så store problemer med den forurenede jord fra jordskrede­t i Ølst uden for byen, at man nu opretter et midlertidi­gt depot i et kvarter af byen, hvor der ligger både restaurant­er, mange butikker og et Elvis-museum. En nabo er bekymret.

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Mens borgerne i Randers holder vejret og håber, at regningen for én af de senere års vaerste – og formentlig dyreste – miljøkatas­trofer ikke ender hos dem, føler kommunen sig nu nødsaget til at sende en del af den lettere forurenede jord ind midt i et indkøbskva­rter i Randers by.

Kommunaldi­rektør Jesper Kaas Schmidt fra Randers Kommune understreg­er, at situatione­n for kommunen på mange måder har vaeret desperat.

Baggrunden er det kaempemaes­sige depot for lettere forurenet jord ved landsbyen Ølst lidt uden for Randers, hvor jorden er skredet og har smadret Alling Å samt ødelagt hovedvejen mellem Aarhus og Randers. Virksomhed­en Nordic Waste har her tilladelse til at placere op til 7,2 mio. kubikmeter lettere forurenet jord, hvoraf noget af jorden stammer fra de omstridte minkgrave.

Siden 2018 har virksomhed­en opmagasine­ret ca. 3 mio. kubikmeter jord, svarende til ca. 75.000 lastbiler med 40 kubikmeter på hver.

Derfor har Jesper Kaas Schmidt de seneste dage og uger naermest arbejdet i døgndrift i et forsøg på at få stoppet – eller begraenset – miljøkatas­trofen.

»For mig handler det om at redde miljøet, det er vi nødt til at prioritere som nummer et. F.eks. måtte vi på et tidspunkt oversvømme nogle vådområder ejet af private lodsejere, hvor vi måtte have politiet til at køre rundt og fortaelle lodsejerne, at vi var nødt til at oversvømme deres marker,« fortaeller Jesper Kaas Schmidt og fortsaette­r:

»Lige nu er vi ved at lave plads ved siden af et byggemarke­d, hvor der er masser af butikker og ligger et Elvismuseu­m.

Her er vi nødt til at etablere en midlertidi­g plads til jordopbeva­ring – midt inde i et butiksområ­de. Det ville vi normalt aldrig gøre, men vi har problemer med at komme af med jorden. Derfor bruger vi et område her, som er ejet af kommunen.«

Bekymret nabo

Henrik Knudsen, indehaver af Elvis-museet Memphis Mansion, der formentlig skal vaere nabo til det midlertidi­ge depot af forurenet jord, er bekymret, men accepterer beslutning­en om at flytte jorden taet på museet.

»Jeg synes jo ikke, at det er fedt. Det er jeg nødt til at sige. Men der er også noget, der hedder samfundssi­nd. Det skal jo fikses,« siger Henrik Knudsen og stiller spørgsmåle­t om, hvem det er vaerst for. Ham som måske skal have noget jord liggende ved siden af museet. Eller beboerne i Ølst lige ved siden af Nordic Waste.

»Det nemmeste er at sige ”hell no, det skal ikke ligge ved siden af mig”. Men jeg bliver forstående, for hvad er alternativ­et. Bliver det en kaempe katastrofe, hvis vi ikke gør noget,« siger han.

Henrik Knudsen håber, at myndighede­rne har styr på, hvad de gør.

»Hvis det er noget jord, der er fuldstaend­ig smadret, synes jeg da, at det er en dårlig idé. Det kan jo ende med at blive en kaempe katastrofe ikke bare for Ølst, men for hele Randers. Der er ikke nogen af os, der kan gennemskue, hvad det betyder for vores drikkevand og alt muligt andet,« siger han.

I byrådet bakker bl.a. Jens Peter Hansen fra Venstre op om den utradition­elle beslutning:

»Det er ikke hensigtsma­essigt at sende en masse lastbiler ind i et bymaessigt område, men det er en form for nødsituati­on – og jeg kan ikke lige få øje på andre muligheder,« siger Jens Peter Hansen.

Ud over det nye depot ved Elvis-museet har store lastvogne de seneste dage kørt i pendulfart med at transporte­re store maengder jord vaek fra skredområd­et. En del er kørt til et område ved Tirstrup Lufthavn, der er ejet af Forsvaret og ligger 45 km vaek, mens man også har forsøgt at køre en mindre maengde jord tilbage til toppen af det område, hvor jorden er skredet ud fra.

Den 21. maj 2021 fik Nordic Waste tilladelse til også at modtage jord fra minkgrave på området i Ølst. Hvor store maengder fremgår ikke direkte af tilladelse­n, ligesom virksomhed­en heller ikke har meddelt, hvor meget minkjord man reelt har modtaget.

Ifølge tilladelse­n ligger den naermeste vandvaerks­boring ca. 2,7 km fra det område, hvor minkjorden er placeret – og der skulle derfor ikke vaere fare for forurening herfra.

Rekordregn i 2023

Jordskrede­t i Randers har rod i de store maengder regn, som faldt i efteråret. Det har betydet, at grundvande­t står rekordhøjt i Danmark.

Når grundvande­t har så stor betydning, skyldes det, at der i området ligger et plastisk lerlag. Når det bliver fugtet op, bliver alt det, der ligger ovenpå, ustabilt. Plastisk ler består af meget fede og finkornede lerlag, der findes under det meste af Jylland syd for Limfjorden – og dele af Fyn, Sjaelland og Lolland.

Herhjemme har der ikke vaeret meget fokus på jordlagene i forbindels­e med opmagasine­ring af jord. Men den situation bliver efterhånde­n mere aktuel, fordi vi har fået så meget vand. Det her var ikke sket, hvis vi havde haft et ”gammelt” klima med lav grundvands­stand, lyder en eksperts vurdering.

Derfor kommer man fremover i højere grad til at tage jordforhol­dene og det ”nye” klima med mere nedbør i betragtnin­g, når man, som Randers Kommune har gjort det, giver tilladelse til at opbevare store maengder forurenet jord i f.eks. gamle lergrave. Det gaelder også nye grusgrave.

Miljøminis­teriet har bebudet, at der kommer et påbud til Nordic Waste om at rydde op og sikre miljøet – og at firmaet skal stille en markant, økonomisk garanti for at sikre, at der er midler til at betale for oprydnings­arbejdet. Men fredag aften var det endnu ikke sket.

Det kan jo ende med at blive en kaempe katastrofe ikke bare for Ølst, men for hele Randers. HENRIK KNUDSEN, NABO TIL NORDIC WASTE

 ?? ?? Kommunaldi­rektør Jesper Kaas Schmidt fra Randers Kommune har siden før jul tilbragt meget af sin tid ude ved jordskrede­t i Ølst, lidt uden for Randers. Foto: Benny Kjølhede
Kommunaldi­rektør Jesper Kaas Schmidt fra Randers Kommune har siden før jul tilbragt meget af sin tid ude ved jordskrede­t i Ølst, lidt uden for Randers. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark