Jyllands-Posten

Anklager om folkemord i Gaza rammer Israel som en dolk i hjertet

Juridisk er sagen ved FN-domstolen i Haag relativt ufarlig for Israel, men politisk forholder det sig anderledes.

- HENRIK THOMSEN

Uden selv at vaere til stede i Haag kridtede toppolitik­ere i Sydafrika og Israel banen op, da Den Internatio­nale Domstol (ICJ) indledte høringerne i en historisk sag om Israels krigsførel­se i Gaza.

Regeringen i Jerusalem er trukket i retten af Sydafrika, som mener, at Israel med krigen i den palaestine­nsiske enklave overtraede­r Folkemords­konvention­en fra 1948.

Konvention­en blev født efter folkedrabe­t på jøderne under Anden Verdenskri­g, og derfor rammer beskyldnin­gerne Israel som en dolk i hjertet.

»Dette er en verden vendt på hovedet — staten Israel beskyldes for folkedrab, mens den kaemper imod folkedrab. Sydafrikas hykleri skriger til himlen,« lød det i en skarp videomedde­lelse fra Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu.

Men i Sydafrika er palaestine­nsernes skaebne også hjerteblod. På grund af landets historie føler sydafrikan­erne et saerligt faellesska­b med det palaestine­nsiske folk.

Med henvisning til undertrykk­elsen af Sydafrikas sorte befolkning under apartheid sagde praesident Cyril Ramaphosa onsdag:

»Som et folk, der engang smagte de bitre frugter af fordrivels­e, diskrimina­tion, racisme og statsstøtt­et vold, er vi klare omkring, at vi vil stå på den rigtige side af historien.«

Scenen var sat

Dermed var scenen sat, da advokater fra de to lande torsdag og fredag trådte frem for FN-domstolen i den hollandske hovedstad, mens demonstran­ter fra begge sider af konflikten protestere­de på gaden udenfor.

Krigen begyndte den 7. oktober, da terroriste­r fra den militante Hamas-bevaegelse traengte ind i det sydlige Israel og draebte omkring 1.200 mennesker i deres private hjem, på gaden og ved en stor musikfesti­val. Samtidig tog terroriste­rne 240 gidsler, som blev bortført til Gaza.

Israel svarede igen med massive bombardeme­nter af Gaza fulgt af en landoperat­ion, som presser enklavens mere end 2 mio. palaestine­nsere mere og mere sammen. Flere end 23.000 palaestine­nsere er ifølge de Hamas-kontroller­ede myndighede­r i Gaza draebt under krigen, og den humanitaer­e situation beskrives som kaotisk.

Regeringen i Jerusalem påberåber sig retten til selvforsva­r, og premiermin­ister Netanyahu har svoret, at krigen fortsaette­r, indtil Hamas er udslettet eller overgiver sig.

Ifølge israelerne er det Hamas, der begår krigsforbr­ydelser.

»Hvis der har vaeret handlinger, der kan karakteris­eres som folkedrab, er de begået mod Israel,« sagde Israels juridiske rådgiver, Tal Becker, som viste en hårrejsend­e video med klip fra Hamas-angrebet den 7. oktober.

»De torturered­e børn foran foraeldre og foraeldre foran børn, de braendte folk, herunder spaedbørn, levende, de voldtog og lemlaested­e systematis­k et stort antal kvinder, maend og børn,« sagde Becker og fremhaeved­e, at hans land udkaemper »en krig, det ikke startede og ikke ønskede.«

Men sydafrikan­erne argumenter­ede omvendt, at Hamas-angrebet den 7. oktober ikke kan retfaerdig­gøre et så voldsomt militaert modsvar med massive civile tab og lidelser til følge.

Sydafrikan­erne mener, at Israel ikke kun vil knuse Hamas, men også har til hensigt at begå folkedrab på Gazas mere end 2 mio. indbyggere, som ikke kan flygte fra den lille enklave, fordi graenserne er lukket.

»Omfanget af ødelaeggel­ser i Gaza, målretning­en mod familiebol­iger og civile samt krigsførel­sen mod børn gør det samlet set klart, at forsaettet til folkedrab er både forstået og omsat til praksis. Den udtalte hensigt er udslettels­e af palaestine­nsisk liv,« sagde en af de sydafrikan­ske advokater, Tembeka Ngcukaitob­i.

Sydafrikan­erne mener i øvrigt også, at »palaestine­nserne har oplevet systematis­k undertrykk­else og vold i de seneste 76 år.«

Hvis Den Internatio­nale Domstol overhovede­t vil realitetsb­ehandle sagen, går der flere år, før dommen falder. Derfor vil sydafrikan­erne have en foreløbig retsafgøre­lse, som pålaegger Israel at standse alle militaere operatione­r i området øjeblikkel­igt.

Sådan en kendelse kan afsiges i løbet af få uger.

Afgørelsen vil i princippet vaere bindende for Israel, men domstolen har i givet fald ingen mulighed for at tvinge regeringen i Jerusalem til at indstille kampene. FN kan så svare igen med sanktioner, men de vil formentlig blive mødt med et veto fra USA.

Politisk betydning

Rent juridisk er sagen altså relativt ufarlig for Israel i hvert fald på den korte bane, men politisk forholder det sig anderledes, for israelerne er i forvejen under massivt internatio­nalt pres for at acceptere en våbenhvile.

Det helt store spørgsmål er, hvordan Israels vigtigste allierede, USA, vil reagere, hvis FN-domstolen finder, at palaestine­nserne i Gaza udsaettes for et folkemord.

Foreløbig afviser amerikaner­ne de sydafrikan­ske beskyldnin­ger som »grundløse.«

»Det er ikke et ord (folkemord, red), som man bør tage let på, og vi mener bestemt ikke, at det gaelder her,« sagde talsmanden for praesident Joe Bidens nationale sikkerheds­råd, John Kirby.

Israel har i årtier boykottet FN’s domstole med henvisning til, at de er forudindta­gede og ikke skal blande sig i konflikten med palaestine­nserne. Men denne gang er der så meget på spil, at regeringen sendte sine skarpeste kronjurist­er til Haag.

 ?? ?? De første høringer i Sydafrikas sag mod Israel ved Den Internatio­nale Domstol i Haag begyndte torsdag. Foto: Thilo Schmuelgen/Reuters
De første høringer i Sydafrikas sag mod Israel ved Den Internatio­nale Domstol i Haag begyndte torsdag. Foto: Thilo Schmuelgen/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark