Jyllands-Posten

Angreb mod Yemen var lige efter Irans drejebog

De amerikansk­e og britiske bombardeme­nter mod mål i Yemen var muligvis nødvendige, men stadig risikable.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Det var en situation, som USA og Storbritan­nien helst ville have undgået.

Men de omfattende luftbombar­dementer sent torsdag mod 60 mål 16 forskellig­e steder i Yemen under de Iran-støttede houthi-oprøreres kontrol var den bedste af flere dårlige muligheder.

Forinden havde USA og d t lli d å h blev ved med at angribe den kommerciel­le skibstrafi­k i Det Røde Hav og derved truede en af verdens vigtigste handelsrut­er.

Det har både Danmark og en lang raekke af andre vestlige og ikkevestli­ge demokratie­r bakket op om.

Men da houthierne ikke bare ignorerede et direkte ultimatum, men tilmed eskalerede sine angreb, var amerikaner­ne praktisk talt nødt til at skride til handling, da trusler fra verdens stormagt – både nu og i fremtiden – ellers ville komme til at lyde som tomme tønders buldren.

Det ville også økonomisk vaere uholdbart at skulle blive ved med at stoppe et eskalerend­e antal houthi-angreb. En iranskprod­uceret angrebsdro­ne af den type, som houthierne flere gange har brugt, koster en brøkdel af de milliondyr­e missiler, som USA og Storbritan­nien bruger til at skyde dem ned med.

I laengden er det desuden dyrt at opretholde den maritime alliance, som USA – snart med opbakning fra en dansk fregat – har etableret under navnet Operation Guardian Prosperity, og som man håbede ville afskraekke houthierne fra at fortsaette.

Det har den ikke gjort, og derfor gennemført­e USA og Storbritan­nien sent torsdag et omfattende angreb. Også Holland, Canada, Australien og Bahrain var med i angrebsall­iancen.

Houthierne og Iran styrket

Men her er problemet.

Houthierne – hvis formelle navn er Ansar Allah (Guds partisaner) – har portraette­ret deres angreb mod skibstrafi­kken som en støtteakti­on mod Israels bombardeme­nter af Gaza. Gruppen haevder (det er ikke rigtigt), at de kun går efter skibe med kurs mod eller forbindels­e til Israel.

Mens det er et massivt problem for skibsfarte­n og den globale økonomi, er det ekstremt populaert blandt folk i Yemen og det øvrige Mellemøste­n. Her ses USA som en part i krigen mellem Israel og Hamas, fordi Washington leverer våben til Israel og har blokeret for kravet om en øjeblikkel­ig våbenhvile i FN’s Sikkerheds­råd.

Den opfattelse er så staerk, at selvom houthierne­s adfaerd er lige så stort et problem for Mellemøste­n som for Europa og USA, har de fleste lande i regionen – med Bahrain som den eneste undtagelse – undladt at bakke det amerikansk­ledede angreb op.

Det kan nemlig portraette­res som en støtte til Israel og vaere med til at destabilis­ere regeringer. Derfor havde konger, sheiker og praesident­er i regionen fredag også haft travlt med at kritisere angrebet og advare om, at det kan få krigen i Gaza til at sprede sig.

Det er langtfra sikkert, men da USA’s praesident, Joe Biden, torsdag gav ordre til at affyre tomahawk-missiler og sende bombefly på vingerne mod houthi-mål, vidste han, at det var et beslutning, der potentielt modarbejde­r hans primaere mål om at forhindre, at krigen eskalerer.

Uanset hvad der sker, kan angrebet paradoksal­t også vaere med til at gøre houthierne staerkere, vurderer nogle iagttagere. Det styrker nemlig deres status i den iranskskab­te såkaldte modstandsa­kse af ikke-statslige aktører mod Israel og Vesten. Ud over houthierne taeller den Hizbollah i Libanon, militsgrup­per i Syrien og Irak samt Hamas, der alle

Houthi-oprørernes Gazakampag­ne har allerede øget deres popularite­t på hjemmefron­ten.

støttes af Iran med sofistiker­ede våben.

Houthi-oprørernes Gazakampag­ne har allerede øget deres popularite­t på hjemmefron­ten. Siden Israel indledte krigen i Gaza som respons på Hamas’ angreb mod israelske byer og kibbutzer, har houthierne rekruttere­t 45.000 nye militser til hellig krig, skrev Nadwa Dawsari, en Yemen-analytiker fra den Washington-baserede taenketank Middle East Institute, i et opslag på de sociale medier.

Den folkelige opbakning kan også ses ved, at houthierne har valgt at lave skibet ”Galaxy Leader”, som gruppen kaprede i november, om til en turistattr­aktion, som yemenitter i havnebyen Hudaydah kan komme om bord på for at tage selfier på daekket.

På mange måder har USA og dens allierede ved at lade sig traekke ind i krigen ageret efter Irans drejebog.

De daglige billeder på tv af draebte og sårede i Gaza ved siden af graedende familier ved begravelse­r og sultende børn har øget opbakninge­n til Irans anti-israelske og anti-vestlige modstandsa­kse, som Iran bruger til at øge sin regionale magt, men som den samtidig kan laegge tilpas nok afstand til, så den altid kan benaegte ansvar. Nu har det USA-ledede angreb mod houthierne bidraget til vreden. I Bahrain gik folk på gaden i protest mod, at landet havde sluttet sig til militaerko­alitionen.

Eskalere for at deeskalere

Det kan blive vaerre endnu, for Biden kan sammen med den britiske premiermin­ister, Rishi Sunak, blive nødt til at gennemføre nye luftbombar­dementer. Efter i mange år at vaere blevet bombet af kampfly fra Saudi-Arabien, der forsøgte at genindsaet­te den legitime regering, som houthierne vaeltede, har oprørsgrup­pen nemlig flyttet dele af dens missiler og våbenlagre ned under jorden.

I så fald har torsdagens eksplosion­er flere steder i Yemen måske ikke ødelagt houthierne­s kapacitet til at gennemføre nye angreb mod skibstrafi­kken. En talsmand for gruppen har allerede sagt, at den har til hensigt at forsaette.

Ingen ved praecist, hvor store våbenlagre houthierne har. Men iagttagere peger på, at roen siden en våbenhvile i april 2022 har givet dem fred til at konsolider­e deres magt og opbygge deres iransk-finansiere­de kapacitet. På den måde bider det nu USA i halen, at den pressede saudierne til at stoppe sine bombardeme­nter af landet med henblik på at forhindre en voksende humanitaer krise.

Biden har allerede sagt, at han »ikke vil tøve med at traeffe yderligere foranstalt­ninger for at beskytte vores folk og den frie strøm af internatio­nal handel«.

Men som Jacob Kaarsbo, en senioranal­ytiker i taenketank­en Europa og tidligere analytiker i Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e, fredag sagde til Jyllands-Posten, så er det nogle gange nødvendigt »at eskalere for at deeskalere«.

Det er det, som USA og Vesten nu håber på.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Et britisk Typhoon-kampfly ses lette fra en base i Cypern for at deltage i de amerikansk­ledede angreb mod de Iranstøtte­de houthierne i Yemen. Foto: Det britiske forsvar/ via Reuters
Et britisk Typhoon-kampfly ses lette fra en base i Cypern for at deltage i de amerikansk­ledede angreb mod de Iranstøtte­de houthierne i Yemen. Foto: Det britiske forsvar/ via Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark